Градоначелница Ниша обишла радове на уређењу Старог гробља

Nemanja Jovanović10 октобра, 20201min335
STARO GROBLJE, 9.10.2020., ph.Dragan Vidojkovic) (23)
STARO GROBLJE, 9.10.2020., ph.Dragan Vidojkovic) (33)
STARO GROBLJE, 9.10.2020., ph.Dragan Vidojkovic.jpg
STARO GROBLJE, 9.10.2020., ph.Dragan Vidojkovic) (31)
STARO GROBLJE, 9.10.2020., ph.Dragan Vidojkovic) (44)
STARO GROBLJE, 9.10.2020., ph.Dragan Vidojkovic) (41)
STARO GROBLJE, 9.10.2020., ph.Dragan Vidojkovic) (54)

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски обишла је са сарадницима радове на уређењу Старог гробља које се по први пут детаљно чисти и уређује после пола века.

„Сви релевантни фактори окупљени су око овог значајног пројекта за град Ниш и на њему ћемо истрајати,“ рекла је градоначелница најављујући претварање Старог гробља у меморијални спомен комплекс које ће, на основу програма о уређењу редовног одржавања гробаља, бити стална брига ЈКП „Медијана“.

„Онај ко не поштује историју не може се надати бољој будућности“, напоменула је она и рекла да је после детаљног чишћења на реду сређивање ограде, осветљење Старог гробља и уређење стаза.

Она је напоменула да ће за пројекат претварања Старог гробља у спомен комплекс град преко КЛЕРП-а потрудити да обезбеди додатана и потребна средства из одговарајућих фондова.

Сви споменици ће бити пописани и уведени у евиденцију ради лаког проналажења, а са Заводом за заштиту споменика културе видеће се који су све споменици под заштитом закона.

Обиласку радова присуствовали су председник општине Палилула Братислав Васиљевић, помоћница градоначелника Владислава Ивковић, ресорни већник Мирослав Ђокић, представници нишке епархије, Кола српских сестара, КЛЕРП-а, ЈКП „Медијане“, ЈКП „Горице“, као и представници удржења за заштиту Старог гробља.

На Старом гробљу, које се простире на 17 хектара, налази се више од 3.500 споменика, а више од 200 је од изузетне историјске и уметничке вредности.

Под заштитом закона од 1983. године су, на пример, споменици сердара и јунака са Вучјег дола Јола Пилетића, вође нишког устанка 1841. године Станка Атанацковића Бојаџије, ратника против Турака Коле Рашића, Тодора П. Станковића који је истакао заставу слободе 1878. године у Нишу, нишког учитеља Атанасија Петровића – Учитеља Тасе, пуковника Милована Недића, вође радничког покрета Павла Стојковића, песника Проке Јовкића – Нестора Жучног.