Француска

2014

 • Сарадња између Града Ниша и области Жиронд у Француској започета је у октобру 2012. године након посете шефа Сектора за међународну сарадњу и односе при Генералном савету Жиронда, г-дина Филипа-Анри Ледриа, а на иниицијативу Амбасаде Француске у Србији. Тада је договорено да се започне сарадња која ће бити посвећена младима, култури и заштити животне средине. Овакав договор је довео до конкретних пројеката сарадње чији су актери из области образовања, културе и цивилног друштва. Неки од пројеката укључују школске активности деце из Жиронда са ОШ Краљ Петар на заједничкој адаптацији књижевног дела Мали принц. Остварена је и сарадња са Музичком школом из Ниша на адаптацији и заједничком извођењу дела класичне и џез музике. Француски писац, редитељ, музичар и глумац Ђани Грегори Форне сарађује са академским позориштем СКЦ Ниш у писању и резирању позоришне представе посвећене младима у Нишу.

2013

 • Представници Града Арла, г-дин Кристијан Муризар, помоћник градоначелника за туризам и културно-историјско наслеђе боравили су у званичној посети Граду Нишу. Градови Арл и Ниш одржавају посебне односе сарадње у области презентације историјске и културне баштине у контексту локалног економског развоја. Ова сарадња, иницирана од стране француске амбасаде у Београду, добила је финансијску подршку од стране француског Министарства за иностране и европске послове у области јачања капацитета управљања културно-историјском баштином. Посета делегације из Арла је наставак децентрализоване сарадње успостављене са Градом Нишом и Градском општином Медијана на тему валоризације и управљања културно-историјским наслеђем. Током разговора било је речи о реализацији друге фазе сарадње два града која између осталог обухвата заједничко састављање плана управљања за Тврђаву и пешачку улицу који би био званично представљен крајем 2013 или током 2014. године. Такоће сарадња се односи и на представљање француског локалног административног апарата за управљање градитељским наслеђем као и организовање сусрета студената Школе архитектуре из Стразбура са студентима ГАФ Ниш и семинар са Школом архитектуре Стразбур и избор локација за примену методе архитектура-археологија дефинисану од стране професора и студената Грађевинско-архитектонског факултета у Нишу.

2010

 • Aприл:
  • На предлог амбасадора Француске у Србији Жан Франсоа Терала у Нишу борави делегација удружења ”Удружени градови Француске” (Cités Unies France) коју предводи њен председник Шарл Жослен. “Удружени градови Француске ” су организација која окупља око 500 локалних заједница у 15 од укупно 22 француска региона, а циљ њихове посете Граду било је истраживање могућности развоја децентрализоване сарадње између Француске и Југоисточне Европе у области развоја села, туризма, нових технологија, културе и других области. Представнике ове организације у Градској кући примили су градоначелник Милош Симоновић, председник Градске општине Медијана Драгослав Ћирковић и почасни конзул Француске у Нишу Саша Миљковић. Градоначелник Симоновић оценио је да је сарадња Града Ниша и републике Француске веома блиска и интензивна у свим областима, од културе и образовања до привредних активности. Председник Удружених градова Француске Шарл Жослен истакао је да ова асоцијација спроводи такозвану “децентрализовану сарадњу”, односно међународну сарадњу између локалних самоуправа Француске и других локалних заједница у свету.
 • Март:
  • Дани француске културе
  • Почасни конзул Србије у Француској Робер Лирис уручио је писмо надлежних из Музеја природних наука у Паризу којим се упућује иницијатива српским антрополозима али и Народном музеју у Нишу о будућој сарадњи у области археолошких истраживања. Почасни конзул Лирис  дуги низ година промовисао је, између осталог и бањски туризам у Србији. Он је предложио ближу сарадњу Нишке Бање и француских лечилишта.
  • Одржан је пријем у Градској кући за 10 пост-дипломаца и два професора са универзитета Прованс Екс Марсеј у Француској. Циљ њиховог боравка је упознавање групе студената са градитељском баштином Ниша, као и даљи наставак сарадње Ниша и Арла на валоризацији историјске баштине града. Иначе, ова група студената има задатак да изради детаљну студију везану за објекете унутар Тврђаве у Нишу, а све у циљу искоришћавања пуних потенцијала тих локалитета. Истовремено, њихов задатак је и да предложе програм за побољшање физичког стања објеката у Тврђави.
 • Фебруар:
  • Представници Француских културних центара из Београда и Ниша учествовали су на конференцији под називом Правци и мoдалитети међунарoдне сарадње града Ниша у области културе. Конференција је део пројекта “Израда програмске основе и промоција Канцеларије града Ниша за међународну сарадњу у области науке, образовања и културе”. Први дан конференције представљао је  финални корак пред установљење Канцеларије града Ниша за међународну сарадњу у области науке, образовања и културе. Његова сврха, је  била да се, након првих интерних консултација, чују мишљења и сугестије важних партнера изван града – представника Министарства културе и Министарства иностраних послова Републике Србије, културних аташеа амбасада и културних центара у Србији, представника донаторске заједнице и домаћих експерата за област културне политике. Други дан конференције би је посвећен презентацијама и размени искуства на пољу истраживања, заштите, валоризације и промоције културног наслеђа Константинових градова: Трир (Немачка), Арл (Француска), Милано (Италија), Измит (Турска), Карнунтум-Петрпнели (Аустрија), Јорк (Велика Британија) и Ниш (Србија).

2009

 • Децембар:
  • Отоворен je Мр. Бриколаж. Отварањем овог објекта своју пословну шансу је добило је 75 наших суграђана. Мсје Бриколаж Група је највећи европски “уради сам” ланац хипермаркета када је реч о броју продајних објеката. Послују посредством 705 продавница и запошљавају око 11.000 људи широм света.
  • У Градској кући у Нишу, Њ.Е. амбасадор Француске у Србији Жан Франсоа Терал уручио је званичну одлуку Владе Републике Француске и Министарства спољних послова Србије о именовању Саше Миљковића за почасног конзула Француске у Нишу. Њ.Е. Жан Франсоа Терал изразио је велико задовољство што ће Француска убудуће имати и званичног представника у Нишу. Овом приликом саопштено је да је у гимназији “Светозар Марковић” иницирано формирање двојезичног дељења које ће наставу пратити и на француском језику. На тај начин, будући студенти који говоре француски језик имаће прилику да постану корисници стипендија које додељује Република Француска.
 • Октобар:
  • Град Ниш је приступио Асоцијацији европских градова кулуре (Alliance de Villes Européennes de Culture – AVEC). AVEC је међународна мрежа 30 културно-историјских градова из 11 земаља Европе, којој су до сада приступили градови из Белгије, Бугарске, Хрватске, Шпаније, Француске, Мађарске, Италије, Малте, Португалије, Румуније и Србије. Мрежа је формирана 1997. године са седиштем у у француском граду Арлу. Централна канцеларија ове Асоцијације налази у Туру у Француској. AVEC данас окупља градове и територије европских земаља који имају богату историју и културно наслеђе, а посвећени су томе да своју баштину употребе као добру базу на којој треба градити одрживе градове, односно као вектор одрживог развоја.Циљ приступања Асоцијацији је усвајање европских стандарда квалитета у управљању културном и историјском баштином града, као и управљању актуелним културним стваралаштвом и њихово развијање у складу са принципима одрживог развоја. Заједнички циљ чланова Асоцијације је изградња европских региона заснованих на уважавању различитости и интеракцији између култура. Један од најважнијих циљева чланова јесте да се локално наслеђе учини једним од главних потенцијала за економски, друштвени и културни развој градова и територија у духу Повеље AVEC мреже, која обавезује чланове да поштују европске стандарде у управљању културном и историјском баштином који подразумевају, између осталог, заштиту културних добара од комерцијалне злоупотребе.

   Градоначелник Ниша Милош Симоновић заједно са председником ГО Медијана Драгославом Ћирковићем учествовао је по позиву на годишњем заседању Административног савета AVEC-а одржаног 30.10.2009. г. у Сантарему, Португал, где је у присутву чланова асоцијације одржао презентацију о Нишу и његовом културно-историјском наслеђу.

 • Јун:
  • Градоначелник Града Ниша Милош Симоновић, француски амбасадор у Србији Жан Франсоа Терал, бугарски амбасадор Георги Димитров и представници компаније Mr.Bricolage Бруно Кантони и Милен Христов поставили су на Булевару Медијана у Нишу камен темељац будућег хипермаркета Mr.Bricolage. То је први српски хипермаркет овог познатог трговинског ланца по систему “уради сам” у склопу којег ће бити саграђен и логистички центар за координирање активностима те компаније. Ова инвестиција, вредна 9 милиона евра, довести отвориће 140 нових радних места, 90 ове и још 50 наредне године.
 • Март:
  • У Градској кући у Нишу потписан је Протокол о сарадњи између Града Ниша, Владе Србије и француске компаније Сажем. Документ су потписали градоначелник Ниша, Милош Симоновић, потпредседник Владе Србије за европске интеграције, Божидар Ђелић и председник компаније Сажем, Патрик Севиан.  Интернационална компанија Сажем има годишњи промет од 1,6 милијарди евра и упошљава 6.500 радника. Иако је тренутно предвиђено да се у Нишу, у погону Сажема, упосли 200 радника, Патрик Севиан изразио је наду да би у наредном периоду у новоотвореној производњи могло да се запосли око 600. Очекује се да ће први производни процес бити започет у наредних неколико месеци.

2008

 • Новембар: 
  • Захваљујући амбасадору Француске Жан Франсоа Тералу,  Град Ниш први пут био је домаћин амбасадорима земаља чланица Европске Уније, којом је у том тренутку председавала Француска. 22 амбасадора земаља ЕУ у Србији и шеф Делегације Европске комисије Жозеп Љоверас први пут су у Нишу, у Градској кући, одржали свој редовни састанак.

2004

 • Мај:
  • Одржан састанак између градоначeлника Ниша и градоначелника Тура.
 • Април: 
  • Поводом почетка манифестације Дани француске културe, у Скупштини града је приређен пријем за аташеа за културу Амбасаде Француске у СЦГ Денија Гајара и Менаџера Француског културног центра у Нишу Неж Пруво.

2003

 • Април:
  • Отворен је Француски културни центар у Нишу .

2001

 • Октобар:
  • Град Ниш добио је на коришћење десет аутобуса париске компаније за градски превоз РАТП. На пријему за амбасадора Габријела Келера, најављен је долазак у Ниш лектора за француски језик, госпођице Северин Блезе, која ће шест месеци радити са професорима француског језика у нишким школама. Ова сарадња ће се даље наставити у виду семинара за професоре француског језика југоисточне Србије и концерта џез музике, које ће организовати београдски Француски културни центар.
 • Септембар:
  • Делегација Националне скупштине Републике Француске посетила је Ниш и имала састанак са са представницма града Ниша.
  • Електродистрибуција у Нишу добила од француске владе три трафоа. Постављањем  десеткиловатних трафо станица појачала се локална нисконапонска опрема на три најугроженија подручја у граду. Нове трафо станице су значајно поправиле снабдевање струјом.
 • Април:
  • Поводом обележавања годишњице окончања српске голготе на југу Албаније током Првог светског рата, трочлана делегација борачких организација Француске  посетила је Ниш као гости Удружења ратника и потомака ратника ослободилачких ратова Србије од 1912. до 1920. године.
 • Јануар:
  • Делегација из Француске на челу са Yves Dange, замеником градоначелника града Shinon и Suzanne Rousselot, председником Генералног савета покрајине Горња Рајна посетили су Ниш и приликом ове посете наговештена је чвршћа сарадња градова Француске и Србије. Идеја Француске владе је партнерство на једнаким основама и директни контакти градова у циљу што чвршће међусобне сарадње и реализовења одређених пројеката.