Почасни грађани Града Ниша | Град Ниш

Почасни грађани Града Ниша

Град Ниш, током своје богате историје, додељивао је звање почасног грађанина разним заслужним појединцима.  То признање додељивано је личностима из земље и света, које су својим научним, политичким или хуманитарним радом, као и другим облицима деловања допринели развоју и ширењу угледа Града Ниша.

Служба за послове Градоначелника, у сарадњи са Историјским архивом, дошла је до података о почасним грађанима Ниша, који су то звање добили у даљој прошлости Града.

За првог почасног грађанина слови Краљ Србије Милан Обреновић, ослободилац Ниша од турске власти. Историјски архив не поседује документ о томе када је тачно Краљ Милан проглашен почасним грађанином, али има документе из којих се та информација посредно сазнаје.

Почасни грађанин Ниша био је и сер Томас Липтон, краљ чаја у Великој Британији – чај у кесицама је његов изум. Оснивач фирме „Lipton Tea“ боравио је у Србији у филантропској мисији и посетио Ниш, где је проглашен за почасног грађанина, као признање и захвалност за то што је својим бродовима превозио здравствено особље, санитетски материјал и хуманитарну помоћ за потребе српских болница током Првог светског рата 1915. године. Овај податак преузет је из књиге „Балканска равнотежа“, чији је аутор др Милан Ђ. Милојевић, краљевски дипломата.

У новијој историји за почасне грађане Града Ниша проглашени су:

Атињанка, госпођа Киријаки Панајотиди, 1999. године, у јеку бомбардовања Србије, допрема конвој хуманитарне помоћи за децу и настрадале у ратним дешавањима. Од тада, сваке године организује допремање хуманитарне помоћи, хране, лекова и медицинске опреме угроженој деци и грађанима Ниша, Клиничком центру,  а паралелно са тим организује одлазак наше деце у кампове широм Грчке. 2000. године проглашена је за почасног грађанина Града Ниша.

Ханс Ола Урстад, амбасадор Краљевине Норвешке у Србији у периоду од 2001. до 2005. године, несебично се залагао за развој нашег Града и дао је изузетан допринос развоју сарадње између Града Ниша и Краљевине Норвешке, као и јачању односа између између две нације.Током његовог мандата реализовани су бројни пројекти са Владом Норвешке међу којима су најзначајнији: реконструкција и санација нишког аеродрома, стипендије за студенте завршних година факултета, донација у прецизној опреми за лабораторију Полицијске управе Ниш, оснивање Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању, оснивање Бизнис инкубатор центра. Због свега наведеног, Скупштина Града Ниша 2005. године доноси одлуку о додели звања почасног грађанина г-дину Ханс Ола Урстаду.

2005. године Скупштина Града Ниша звање почасног грађанина доделила је, тада одлазећем, конзулу Републике Грчке у Нишу, господину Димитрису Ксенителису. Звање му је додељено у знак захвалности за све што је учинио за развој пријатељских односа између две земље, допремање хуманитарне помоћи из Грчке и унапређење економске, политичке, културне спортске и свих других видова сарадње Ниша и овог дела Србије са партнерима у Грчкој.

Харалампије Анастасију и Џоана Анастасију, брачни пар из Катеринија у Грчкој, оснивачи су и волонтери Хуманитарне организације Бенџамин. Од јуна 1999. године, свака четири месеца, г-дин и г-ђа Анастасију деци која су остала без очева у ратним дешавањима на тлу бивше Југославије доносе материјалну помоћ.  Њихова помоћ огледа се и у низу хуманитарних акција које обухватају летовања, курсеве енглеског језика и рачунарства и многе друге индивидуалне облике помоћи. У мају 2007. Скупштина Града Ниша доноси одлуку о додели звања почасних грађана Харалампију и Џоани Анастасију.

Архитекта, Лихија Рамирез из Бразила, шеф Канцеларије УН-Хабитат-а у Србији добила је звање почасног грађанина Града Ниша 2008. године. Ово звање јој је додељено за несебично залагање у представљању Ниша у свету и за велику стручну помоћ коју је пружила у изради средњорочне Стратегије развоја Ниша. Њеним личним залагањем Ниш је на напуљским „Градовима наде“ сврстан у категорију светских градова. Госпођа Рамирез значајно је помогла избеглим и расељеним особама које су уточиште нашле у Нишу.