Сарадња са Делегацијом ЕУ у Србији

image_pdfimage_print

2017.

 • Граду Нишу додељен је сертификат за успешно усвајање Пакета подршке за унапређење функције управљања људским ресурсима у локалној самоуправи. Европска унија дефинише реформу јавне управе као један од три стуба просеца проширења за земље Западног Балкана, заједно са владавином права и економским управљањем и зато је већ неколико година уназад, јавна управа темељна реформска област у нашој земљи. Савет Европе и  Европска унија препознали су изазове са којима се у свом развоју суочавају локалне самоуправе у Републици Србији и подржали су Министарство државне управе и локалне самоуправе у покретању и спровођењу пројекта „Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи”. Општи циљ пројекта је побољшање делотворности и административних капацитета јединица локалне самоуправе кроз успостављање професионалног система обуке и унапређење функције управљања људским ресурсима ради већег степена ефикасности и задовољства грађана радом локалних самоуправа. Пројекат је покренут почетком 2016. године и реализован је се у потпуности до краја 2017. године у партнерству са Министарством државне управе и локалне самоуправе и Сталном конференцијом градова и општина. Укупан буџет овог пројекта износи 2 милиона евра и финансирају га Европска Унија и Савет Европе.
 • У оквиру Европске недеље мобилности, ЕУ инфо кутак Ниш, Град Ниш и Управа за комуналне делатности, енергетику и саобраћај обележили су Дан без аутомобила, 22. септембар. Платно са поруком „Вози мање, пешачи више! Чувај животну средину!“ на коме је приказано озелењено стабло је настало у оквиру акције Зелени пешачки прелаз, одржане у Нишу првог дана Европске недеље мобилности, постављено је на тржни центар Калча у Нишу.
 • У оквиру КреНИ конференције, у ЕУ инфо кутку је одржана презентација главног програма Европске уније за културу Креативна Европа. Фокус је, у складу са програмом КреНИ конференције, био на помоћи креативним индустријама.
  ,, Идеја Европске комисије је била да се кроз Креативну Европу осавремени систем културе и јача конкурентност и иновативност у овој области. На презентацији су представљени примери добре праксе и предвиђени конкурси за културне и креативне просторе и градове, као и за пројекте европске сарадње.
  КреНИ конференција креативних индустрија која се одржава трећи пут у Нишу организује УГ Млади амбасадори уз подршку Делегације Европе уније у Републици Србији и Града Ниш.
 • ЕУ инфо кутак Ниш се и ове године представио на Форуму напредних технологија, одржаном у Официрском дому у Нишу. Посетиоци су се упознали са програмима, фондовима, могућностима које Европска унија пружа, евроинтеграцијама Србије и пројектима који се успешно спроводе у Србији.
 • ЕУтека кутак, посебно опремљен део у библиотеци намењеној информисању грађана о Европској унији, отворен је у Народној библиотеци Стеван Сремац у Нишу.ЕУтека кутак у Нишу је један од 45 кутака формираних у библиотекама у 45 општина у Србији, који су део ЕУтека мреже библиотека а који је финансиран од стране Делегације Европске уније у Републици Србији. “ЕУТЕКА – ЕУ у вашој библиотеци” је пројекат чији је циљ пружање конкретне подршке библиотекама широм Србије како би они у својим срединама постали места за информисање грађана о темама које су везане за ЕУ. Више информација о пројекту наћи на: euinfo.rs/euteka.
 • Млади музичари из читаве Србије, шеснаесторо солиста и бендова, ове године је представио свој таленат на Youth Stage у оквиру реномираног Нишвил џез фестивала у Нишкој Тврђави. Youth Stageје пре четири године основана уз подршку Европске уније, а од тада неколико хиљада младих музичких уметника добило је прилику да промовише своју стваралаштво. Та подршка се наставља сваке године.
 • Са циљем обележавања 60 година од потписивања Римских уговора којим је основана Европска економска заједница, предстојећа данашња Еуропска унија, у Официрском дому у Нишу отворена је изложба “Све уједињенија ЕУ – наслеђе Римских уговора за данашњу Европу”. Изложбу су организовали ЕУ инфо кутак Ниш у сарадњи са Делегацијом Европске уније у Србији, Амбасадом Италије у Београду и Градом Нишом. Изложбу је отворио господин Рихард Маша из Делегације ЕУ.Присутне је поздравио и заменик градоначелника Ниша проф. др Милош Банђур.
 • Дан Европе свечано је обележен у ЕУ инфо кутку у Нишу. Уз присуство бројних сарадника, партнера, представника локалне самоуправе, медија и суграђана, симболично су пуштени жути и плави балони – у бојама Европске уније. Овиме је обележено и пуних годину дана откако се ЕУ инфо кутак налази у самом центру Ниша.

2016

 • Град Ниш посетили су представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Делегације Европске Уније у Србији, као и представници Канцеларије за Европске интеграције Владе Републике Србије. Повод за посету Граду Нишу је представљање Студије изводљивости за Пројекат постројења за прикупљање и пречишћавање отпадних вода у овом граду. Студија треба да омогући да се Граду Нишу, кроз програм претприступне развојне помоћи фондова ЕУ, ИПА 2017, обезбеде бесповратна средства за изградњу постројења за третман отпадних вода и изградњу канализационе мреже града Ниша. Комплетна пројектно техничка документација за постројење и канализацију финансираће се из новог програма подршке Шведске развојне агенције сектору заштите животне средине у Србији, ПЕИД, „Припрема и развој инвестиција у животној средини’’, који почиње јула и вреди скоро 3 милиона евра.
 • У Официрском дому у Нишу одржан је састанак премијера Александра Вучића са шефом Делегације Европске уније у Србији Мајклом Девенпортом и амбасадорима земаља Уније коме је присуствовао градоначелник Ниша Дарко Булатовић
 • У Еу Инфо кутку у Нишу представљен је Пројекат постројења за прикупљање и пречишћавања отпадних вода у Нишу у присуству шефа Делегације ЕУ у Србији Мајкла Давенпорта, премијера Александра Вучића и министара у влади Србије Јадранке Јоксимовић и Ивице Дачића као и 22 амбасадора и дипломатских представника 22 земље чланице Уније. Кроз програм претприступне развојне помоћи фондова ЕУ, ИПА 2017, обезбедиће се бесповратна средства за изградњу постројења за третман отпадних вода и изградњу канализационе мреже града Ниша.
 • Председник Владе Републике Србије Александар Вучић и шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт, заједно са амбасадорима и дипломатским представницима 22 земље чланице Уније и градоначелником Ниша Дарком Булатовићем обишли су данас Нишку тврђаву, где су се упознали са историјатом тврђаве и града.
 • Представници Европске делегације у Србији презентовали су Извештај Европске комисије за период од октобра 2015. до септембра 2016. године о напретку Србије у процесу придруживања Европској Унији. У овом извештају је истакнуто да је Србија учинила велики корак у европским интеграцијама и да је у чак 24 поглавља наша земља остварила делимичан напредак у односу на прошлу годину. Посебно је похваљено смањење буџетског дефицита, реформа државне управе и стварање услова ефикасне тржишне привреде.
 • Сет од 50 академских издања о Европској унији, чији су издавачи престижни европски универзитети и угледни издавачи, уручен је данас Универзитетској библиотеци „Никола Тесла“ као донација Делегације Европске уније у Републици Србији. Донација академских издања Универзитетској библиотеци реализује се кроз пројекат ЕУТЕКА – ЕУ у вашој библиотеци euinfo.rs/euteka. Кроз програм унапређења инфраструктуре универзитета у Србији ЕУ HETIP 2013. године је реконструисан и опремљен кориснички простор у библиотеци и јединствени универзитетски научно-наставни информациони систем Универзитета у Нишу JUNIS. Библиотека је успешно реализовала пројекат TEMPUS EQUI-ED Једнак приступ за све који је имао за циљ оснаживање положаја под заступљених социјалних група у оквиру високог образовања, а такође је набављена опрема за слепе и слабовиде корисник
 • ЕУ инфо кутак Ниш учествовао је на Сајму културе одржаном поводом Дана младих Града Ниша у центру овог града. Овај атрактивни догађај у центру Ниша је део пројекта „Заједно за културу по мери младих“ који Млади амбасадори организују уз подршку Града Ниша. Идеја пројекта је развијање активног дијалога са представницима институција културе, оснаживање радника у култури за рад са младима на програмима за младе, креирање програма из културе који су по мери младих. Будући да је Сајам културе организован у оквиру обележавања Дана младих Града Ниша, осим институција културе своје штандове имале су и све омладинске организације у граду.
 • Наступом норвешког хора Con Vocale отворен је седми међународни музички фестивал Константинус у Нишу. Хористи су том приликом премијерно у Србији извели ,,Реквијем’’ чувеног савременог британског композитора Џона Рутера. Ове године су Константинус финансијски помогли Делегација ЕУ у Србији и ЕУ инфо кутак Ниш. Са сарадњом ће се наставити и на јесен јер ће, са циљем популаризације квалитетне музике међу најмлађима, у основним школама бити организовани концерти на којима ће наступати лаурети Константинуса.
 • Шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Мајкл Давенпорт и градоначелник Ниша Зоран Перишић свечано су отворили ЕУ инфо кутак у самом центру Ниша (Вожда Карђорђа 5). По отварању Кутка, амбасадор ЕУ Давенпорт је отворио још један значајан догађај у Нишу – изложбу фотографија „ЕУ и Србија: 15 година партнерства” у Великој Сали Официрског дома. Изложбу чини 20 илустративних фотографија и она је део обележавања значајног јубилеја – деценије и по подршке Европске уније нашој земљи. Од 2001. године, ЕУ и Србија заједно спроводе успешне пројекте широм земље који су подстакли развој и донели корист грађанима у многим областима – инфраструктура, образовање, здравство, заштита животне средине и многи други сектори.
 • У оквиру обележавања „Месеца Европе“ у Нишу у организацији Делегације Европске уније у Србији и Амбасаде Републике Словеније, и у сарадњи са ЕУ инфо кутком Ниш у Народном позпришту гостовала је словеначка трупа са представом Еуропа на дан обележавања Дана Европе.
 • Прошле године Делегација Европске уније у Србији помогла је и међународни џез фестивал Нишвил. Амбасадор Давенпорт је, у име добре сарадње са реномираним фестивалом, прошетао нишком Тврђавом у којој се овај фестивал традиционално организује средином августа, у пратњи представника Канцеларије за младе Града Ниша и младих волонтера Нишвила. Youth Stage је прошле године формиран уз финансијску подршку Делегације ЕУ кроз пројекат Нишвил фондације „Jazz – A Multicultural Expression“. Идеја пројекта је едукација, спајање и организовање заједничких концерата за 60 младих музичара различитих националности (српске, ромске, албанске и бугарске) из шест градова: Бујановац, Лесковац, Ниш, Врање, Владичин Хан и Босилеград.

2015

 • У Градској кући одржана је презентација последњег извештаја Европске комисије и његових економских аспеката. Србија је похваљена за напредак у економским реформама, уз констатацију да се економија Србије опоравља од рецесије, а да је захваљујући значајним мерама консолидације и бољој наплати пореза, знатно смањен буџетски дефицит. Оно што је такође апострофирано у извештају је да је потребно обезбедити пуно поштовање слободе медија и слободе изражавања, нарочито у погледу транспарентности власништва и финансирања медија. Општи је утисак у извештају да Комисија сматра да је Србија остварила довољан напредак да отвори прва преговарачка поглавља и то је свакако добра вест за све грађане. Сви заинтересовани су у Градској кући имали прилику да се детаљније упознају са економским елементима овог извештаја, а потом је одржана и дискусија уз учешће представника привреде, академске заједнице и медија.
 • У Градској кући презентован је Интеррег Ипа програм прекограничне сарадње Србије и Бугарске за период до 2020.године. Укупна сума издвојена за први позив за прикупљање предлога пројеката је нешто више од 12,5 милиона евра. Овим позивом даје се могућност потенцијалним кандидатима из Бугарске и Србије, да пријаве заједничке пројекте на територији прекограничног региона: За Бугарску то су Области Видин, Монтана, Враца, Софија, Перник, Ћустендил, а за Србију следећи окрузи – Борски, Зајечарски, Нишавски, Топлички, Пиротски, Јабланички и Пчињски. Погранична област у којој се спроводи ИПА програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија покрива територију од  скоро 40.000 км2 са 12 административних јединица: 6 региона у Бугарској,  и 6 округа у Србији, који представљају еквивалентне статистичке територијалне административне јединице. Циљ овог програма је јачање територијалног једниства пограничног региона Бугарске и Србије, конкурентност територије као и одрживост развоја кроз економску и социјалну сарадњу и сарадњу у области заштите животне средине дуж административне границе. Кроз овај пројекат даје се и   подршка развоју инфраструктуре која омогућава друштвени и економски напредак и унапређење животне средине са обе стране границе као и јачање економске синергије у региону и унапређење капацитета уз коришћење заједничког регионалног потенцијала. И на крају један од значајних циљева је и  промовисање  принципа одрживог развоја у  оквиру програма прекограничне сарадње  у областима од значаја за унапређење међусобног разумевања и поштовања,  кроз развој модела успешне сарадње у пословном сектору,  на нивоу локалних представника интересних група, као и  на политичком нивоу  у областима кључних приоритета.
 • Заменик градоначелника Љубивоје Славковић састао се са шефом Делегације ЕУ у Србији Мајклом Девенпортом приликом његове посете Нишу. Током разговора било је речи о досадашњој сарадњи са делегацијом ЕУ у Србији, али и о могућностима да се Град Ниш укључи у нове пројекте које финансира ЕУ. У склопу посете шефа делегације ЕУ Мајкла Девенпорта нашем граду у Нишу је отворен Сајам пројеката које је финансирала Европска унија под називом „Европска унија и Србија на делу” у организацији Делегације Европске уније у Србији и Фестивал европског филма.
 • Низом манифестација у организацији ЕУ Инфо кутка и Града Ниша обележена Европска недеља мобилности. Саобраћај је био заустављен и ужи центар је био претворен у пешачку зону где је стотинак младих из десетак нишких спортских клубова показало своје умеће. ЕУ инфо кутак је на тргу организовао изложбу на отвореном најбољих радова ученика основних школа из југоисточне Србије који су пристигли у оквиру ликовног конкурса Изабери-Промени-Комбинуј. Ове године дефиле је окупио преко 200 бициклиста који су у организованој колони продефиловали улицама града. Градоначелник Ниша је и ове године узео активно учешће и бициком се укључио у дефиле. Једночасовна вожња је завршена у градском парку Чаир где је за најмлађе бициклисте ЕУ инфо кутак Ниш у сарадњи са Караван тимом организовао бициклистички полигон спретности.

2014.

 • У Градској кући одржана је презентација Извештаја Европске комисије о напретку наше земље на путу ка Европској унији. Извештај о напретку презентовао је заменик шефа мисије ЕУ у Србији господин Оскар Бенедикт.  У другом делу скупа презентована је и Стратегија проширења ЕУ, а сви заинтересовани имали су прилику да у отвореној дебати добију одговоре на сва питања везана за проширење ЕУ.
 • Делегација Европске уније у Србији традиционално организује такмичење карикатуриста под називом „Митови и предрасуде, како Србија види ЕУ и како ЕУ види Србију“. Изложбу карикатура у Салону 77 у нишкој Тврђави коју је организовао ЕУ Инфо Кутак Ниш у сарадњи са Градом Нишом свечано су отворили Оскар Бенедикт, заменик шефа мисије Европске Уније у Србији, и проф. др Зоран Перишић, градоначелник Ниша.
 • У оквиру Еврпске недеље мобилности, у којој Ниш учествује 13. пут, ЕУ Инфо Кутак Ниш је организовао први Нишки дефиле бициклиста, у коме је учествовало преко 400 грађана. Међу учесницима дефилеа на бициклу је био и градоначелник Ниша Зоран Перишић. Након вожње градским улицама дефиле је завршен на познатом нишком излетишту поред реке Нишаве код насеља Брзи Брод, где је организован пикник и пригодан спортски и музички програм. Покровитељи првог нишког бициклистичког дефилеа су Делегација Еу у Србији и Град Ниш. Град Ниш је и ове године узео активно учешће у кампањи Дан без аутомобила. Мото овогодишње кампање је: „Наше улице – наш избор”, која је реализована уз активно учешће Спортског савеза града Ниша и ЕУ Инфо кутка.
 • ЕУ Инфо Кутак Ниш уз подршку Града Ниша организовао је манифестацију „Нишки колаж Европских језика“ поводом обележавања Европског дана језика, 26. септембра. Учесници програма манифестације су школе, институције и организације из Ниша.
 • Дан Европе обележен је и у Нишу у „Балканској улици европских вредности“, где је пре свега промовисана солидарност међу младима. Балканска улица у Нишу постала је на један дан део Европске уније. На бројним штандовима организација цивилног друштва Нишлије су могле да се информишу о самој унији и европским интеграцијама. Осим Града Ниша, организатори овог занимљивог начина обележавања Дана Европе били су ЕУ Инфо кутак, Иницијатива младих Ниша, Медиа и реформ центар, Млади амбасадори и друге невладине организације.
 • Завршна конференција Програма ЕУ Прогрес одржана је у Нишу, а поред шефа Делегације ЕУ, конференцији су присуствовали и министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић и градоначелник Ниша Зоран Перишић. До сада је уз помоћ ЕУ, али и Владе Швајцарске финансирано 25 неразвијених општина са југа. Финасирани пројекти дали су допринос привлачењу инвестиција и отварању 300 нових радних места, повећању конкурентности локалних самоуправа, побољшању услова за образовање и здравствену заштиту и унапређењу комуналних услуга.
 • Потписан је Меморандум о разумевању којим ће се кренути у реализацију пројекта оснивања Еу Инфо Кутка у Нишу. Инфо кутак Европске Уније представљаће део комуникационих активности ЕУ Делегације у Србији, с циљем да унапреди познавање Европске уније у директном контакту са становницима и посетиоцима, а уз активну подршку градских власти. ЕУ ИНФО КУТАК имаће задатак да директно пружа информације становницима и посетиоцима Ниша о свим питањима која се тичу функционисања Европске уније и сарадње Србије и држава чланица ЕУ. Кроз рад инфо кутка грађани ће имати увид у комплетне и поуздане информације, укључујући и одговоре о томе које ће све могућности и предности чланство донети, посебно у области економије, регионалног развоја, пољопривреде, науке и образовања.