Велика Британија

image_pdfimage_print

2012

  • Хуманитарна организација “BLYTHSWOOD CARE”, у сарадњи и са хуманитарном организацијом из Ниша “Љуби Ближњег Свог”, донирала је ватрогасно возило Сектору за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова у Нишу. Возило је марке Волво и опремљено је врхунском опремом за ванредне ситуације и мини амбулантом.
  • Градоначелник Ниша проф др Зоран Перишић сусрео се са др Јулијом Палмер, секретаром за за здравство администрације Града Лондона и др Илејн Лејкок великог пријатеља града Ниша и особу која је значајним донацијама протеклих готово 15. година свесрдно помагала овадашње здравствене установе. Докторка Лејкок донирала је опрему за опремање дечје стоматолошке ординације и то за децу са специјалним потребама. Укупно седам потпуно опремљених стоматолошких јединица стигло је у Ниш, а др Лејкок помогла је такође и у опремању обданишта у Горњој Топоници као и одељење за палијативно збрињавање у Кнез селу.

2011

  • Фондација Елејн Лејкок из Енглеске помогла је отварање обадништа у Топоници, Горњем и Доњем Матејевцу у последње три године.

2009

  • Представници музеја из Јорка учествовали су на конференцији под називом Правци и мoдалитети међунарoдне сарадње града Ниша у области културе. Конференција је део пројекта “Израда програмске основе и промоција Канцеларије града Ниша за међународну сарадњу у области науке, образовања и културе”. Први дан конференције представљао је  финални корак пред установљење Канцеларије града Ниша за међународну сарадњу у области науке, образовања и културе. Његова сврха, је  била да се, након првих интерних консултација, чују мишљења и сугестије важних партнера изван града – представника Министарства културе и Министарства иностраних послова Републике Србије, културних аташеа амбасада и културних центара у Србији, представника донаторске заједнице и домаћих експерата за област културне политике. Други дан конференције би је посвећен презентацијама и размени искуства на пољу истраживања, заштите, валоризације и промоције културног наслеђа Константинових градова: Трир (Немачка), Арл (Француска), Милано (Италија), Измит (Турска), Карнунтум-Петрпнели (Аустрија), Јорк (Велика Британија) и Ниш (Србија).
  • Посета граду Лидсу и  потписивање приступања Бизнис мрежи за Централну и Источну Европу (CEBN) која повезује фирме из Велике Британије са потенцијалним пословним партнерима из земаља Централне и Источне Европе ради промоције привредних, туристичких, спортских и културних потенцијала умрежених градова.  Договорено је да Ниш буде координатор умрежавања предузећа, пословних асоцијација и локалних самоуправа из Србије у ову организацију.
  • Делегација округа Јоркшир посетила је град Ниш и руководству Града представила могућности за унапређење привредне и културне сарадње.
  • Посета делегације Кентербери Универзитета- научне установа која жели да подели искуства у многим областима са Универзитетом у Нишу и локалном администрацијом, а пре свега у области пољопривреде и јавне администрације.

2008

  • Потписан  Меморандум о сарадњи са Министарством рада и социјалне политике у оквиру пројекта Подршка спровођењу Стратегије развоја социјалне заштите у Србији.  Овим Меморандумом уређује се заједничка сарадња у оквиру пројекта „Подршка спровођењу Стратегије развоја социјалне заштите у Србији“ који заједнички финансирају Одељење за међународни развој Велике Британије (ДФИД) и Министарство спољних послова Краљевине Норвешке. Пројекат се бави унапређењем локалних и међуопштинских (регионалних) услуга социјалне заштите кроз побољшано планирање, унапређено финансирање и праћење локалних услуга социјалне заштите. Овај програм спроводи се у 24 општине.

2003

  • У Народном музеју у Нишу отворена је изложба фотографија “Југословенско – британски односи”, састављена од 64 фотографије које на најбољи начин илуструју историјске, културне, привреде и дипломатске односе Југославије и Британије. Поред фотографија новијег датума изложене су и неке из периода Првог светског рата, кад је велики број британских лекара и болничара боравио у Југославији.

2000

  • Делегација окружних и општинских власти Кента боравила је у вишедневној посети граду Нишу и са представницима  градских власти, јавних предузећа и приватног сектора, разговарала о могућностима успостављања сарадње. Ово је већ друга фаза сарадње Кента и Ниша, поводом које су се гости из Британије већ обратили својој влади и Европској комисији, за реализацију финансијске помоћи Нишу. Овом приликом уручили су помоћ у компјутерској опреми за Град Ниш. Сарадња је део пројекта успостављања братских односа градова Британије са градовима у Србији.