Турска

2013

  • Финансијски покровитељ музичко сценског дела „Константинус Магнус“ које је изведено у оквиру државног програма обележавања јубилеја Миланског едикта била је Амбасада Турске у Београду.

2012

  • Сарадња започета 2009. године са Измитом успешно је настављена посетом делегације Града Ниша и гостовањем Академског хора Студентског културног центра у оквиру манифестације ”Дани толеранције” у овом турском граду.

2011

  • Делегација Града Ниша присуствовала је прослави „1700 година Едикта у Никомедији”, у данашњем граду Измиту, у Турској. У овом граду римски император Галерије 311. године објавио је „Едикт о верској толеранцији”, који је претходио Едикту о толеранцији којим је Константин Велики, у Милану 313. године, хришћанство прогласио званичном вером.

2009

  • Амбасада Турске у Београду финансијски је подржала учешће  представника града Измита на на конференцији под називом Правци и мoдалитети међунарoдне сарадње града Ниша у области културе која је одржана у Нишу фебруара. Конференција је део пројекта “Израда програмске основе и промоција Канцеларије града Ниша за међународну сарадњу у области науке, образовања и културе”. Први дан конференције представљао је  финални корак пред установљење Канцеларије града Ниша за међународну сарадњу у области науке, образовања и културе. Његова сврха, је  била да се, након првих интерних консултација, чују мишљења и сугестије важних партнера изван града – представника Министарства културе и Министарства иностраних послова Републике Србије, културних аташеа амбасада и културних центара у Србији, представника донаторске заједнице и домаћих експерата за област културне политике. Други дан конференције би је посвећен презентацијама и размени искуства на пољу истраживања, заштите, валоризације и промоције културног наслеђа Константинових градова: Трир (Немачка), Арл (Француска), Милано (Италија), Измит (Турска), Карнунтум-Петрпнели (Аустрија), Јорк (Велика Британија) и Ниш (Србија).
  • Амбасада Турске у Београду финансијски је подржала организацију 26. Интернационалног фестивала Нишвил.

2007

  • Потписан је протокол о братимљењу Града Ниша и Једрена.