Швајцарска

image_pdfimage_print

2013

 • Четворо српских студената са универзитета у Француској, Аустрији, Америци и Италији боравили су на тронедељној летњој пракси у градским управама и предузећима у Нишу у оквиру реализације пројекта „Упознај државу Србију” који спроводи НАЛЕД у сарадњи са Теленор фондацијом и Амбасадом Швајцарске у Београду. Боравак студената из дијаспоре осмишљен је тако да се током рада у локалној самоуправи упознају са начином рада градске администрације, њеном улогом у привредном систему Србије, као и односом локалне самоуправе и привредника који послују на њеној територији.
 • У Нишу је у оквиру државног програма облежавања 17 векова од доношења Миланског едикта премијерно изведено јединствено мзичко дело “Музика Константиновог града”. Домаћин вечери био је Амбасадор Швајцарске Жан-Данијел Рух а Амбасада Швајцарске у Београду финансијски јепомогла реализацију овог концерта.

2009

 • Током 2009. године, Регионални центар за стручно усавршавање запослених у образовању у Нишу придружио се пројекту Професионалног развоја запослених у образовању (Professional Development Project – PDP), који се реализује на основу Меморандуму о разумевању, који је потписан 2003. између влада Швајцарске – Агенције за развој и сарадњу (СДЦ) и Министарства просвете Републике Србије.

2001

 • Град Ниш је јула 2001. године са Швајцарском агенцијом за развој и сарадњу (СДЦ) потписао споразум о примени програма подршке општинама. Циљ овог програма је био да се промовише аутономна, ефикасна и одговорна локална самоуправа, а сам програм садржи пет области деловања – развој општина, процес образовања и обуке, реформа управе, развој приватног сектора и интегрисање мањинских група у друштво.
 • Током  ове  године  влада Швајцарске финансирала је  такође:
 • део радова на реконструкцији надвожњака у Зетској улици;
 • изградњу основне школе у Медошевцу;
 • уградњу четири нова прекидача снаге 400 КW (вредност прекидача износи милион динара) у трафо станицу  – Ниш два –  чиме је обезбеђен сигурнији рад целог преносног система.
 • изградњу канализационог чворишта колектора у улици Ивана Милутиновића у Нишу. Укупна вредност радова била је 7.306.063,00 динара, од тога 3.619,341,00 динара је донација Швајцарске. Значај реализације овог пројекта је дислоцирање излива канализационих отпадних вода који су дугогодишњи проблем мештана насеља Медошевац.

2000

 • Потписан је уговор између Скупштине града Ниша и Швајцарске хуманитарне организације (СДР)  чиме је званично је почела изградња 6 нових стамбених објеката са по четири стана у насељу Паси Пољана. Вредност грађевинских радова износила је нешто више од 10 милиона динара а град је обезбедио земљиште и комуналну инфраструктуру(вредност око 3 милиона динара). Јануара 2001. године уручени су кључеви за 24 стана. Високи комесаријат за избеглице Уједињених нација, набавио је основни намештај и огревно дрво.
 • Ј П Пчелица добило је транспортно возило које ће бити коришћено за допремање хране из централне кухиње до обданишта. Возило вредно 15.000 немачких марака представља донацију градске владе, швајцарске амбасаде и швајцарске хуманитарне организације СДР.
 • ЈКП Наисус добило је од СДР-а апарат за анализу присуства органског угљеника у подземним и површинским водама. Ова донација у укупној вредности од 45.000 немачких марака резултат је пројекта, у који, посредством Скупштине града Ниша заједнички улазе СДР и Наисус а односи се на праћење квалитета подземних и површинских вода у Нишу.