Русија

2014

 • У Нишу је одржана 20. годишња конференција Међународног јавног фонда јединства православних народа, на тему “Држава-црква-друштво: Историјске лекције и перспективе”. Конференција је трајала три дана, а своја предавања презентовали су свештеници православних цркава и бројни домаћи и страни теолози и теоретичари религија.
 • Нафтна индустрија Србије и ове године расписала је јавни конкурс за доделу финансијских средстава за реализацију пројеката из области спорта, културе, заштите животне средине, науке и социјалне заштите. Јавни конкурс, који је и ове године реализован под слоганом “Заједници заједно”, расписан је на територијама градова Београд, Нови Сад, Панчево, Зрењанин, Ниш, Чачак и општина Кикинда, Нови Бечеј, Кањижа, Житиште и Србобран. Из Ниша је подржано 13 пројеката у укупном износу од пет милиона динара.
 • Представници руске стране Српско руског хуманитарног центра на свечаности у Градској кући уручили су кључеве 10 теренских возила марке Лада Нива српској страни, као део помоћи овом Центру за реаговање у ванредним ситуацијама.
 • Делегације градова Белгорода и Курска боравиле су у Нишу поводом прославе Градске славе, а наставак добре сарадње формализован је потписивањем Споразума о братимљењу и сарадњи са градом Белгородом и откривањем спомен плоче у улици која ће убудуће носити назив “Курска улица”.

2013

 • Концертом хора Сретењског манастира из Москве, 17. јануара у Народном позоришту у Нишу, свечано је почело обележавање јубилеја 17 векова Миланског едикта. Хор Сретењског манастира, међународно признати духовни хор са традицијом дугом шест векова, поред тога што два пута недељно пева на литургијама у манастирима и храмовима, наступа на разним манифестацијама широм света, а већ неколико пута је гостовао у Србији.
 • Делегација руских привредника које је предводила госпођа Олга Белкова, власница консултантске куће која представља руске привреднике заинтересоване за инвестирање у Србију, посетила је Град Ниш. Посебна пажња током састанка била је посвећена улагањима у област пољопривреде која би могла бити реализована кроз изградњу пластеника.
 • Под слоганом “Заједници заједно”, Нафтна индустрија Србије расписала је позив за јавни конкурс за пројекте у локалним заједницама у којима ова компанија послује. Укупна вредност овог пројекта била је 88 милиона динара и реализован је у оквиру НИС-овог корпоративног програма “Сарадња ради развоја”, који ова компанија спроводи већ пет година заредом. Ове године компанија НИС у потпуности је расподелила средства путем јавног конкурса. У складу са Условима и пропозицијама јавног конкурса, одабрано је 17 пројеката из области спорта, културе, заштите животне средине, науке и помоћи социјално угроженим групама са територије Ниша, који су финансијски подржани овим програмом.
 • У Градској кући, годину дана од отварања Српско – руског хуманитарног центра у Нишу, потписан је трогодишњи план развоја тог Центра. План су потписали министар за ванредне ситуације Руске Федерације Владимир Пучков и министар унутрашњих послова Републике Србије Ивица Дачић.
 • У Народном позоришту приказана је представа Белгородског државног академског драмског позоришта „Ноћ на Светлој улици”. Ово гостовање реализује се кроз дугого сарадња између позоришта Ниша и Белгорода, која подразумева размену уметника, учешће на колонијама, гостовања представа и сл.
 • У званичној посети Граду Нишу, током прославе Градске славе – Дана цара Константина и царице Јелене, боравиле су делегације градова Курска и Белгорода.
 • На аеродрому „Константин велики”изведен је демонстрациони лет руског авиона за гашење пожара “беријев Б 200″. Демонстрационом лету присуствовали су министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић, министар за ванредне ситуације Руске Федерације Владимир Пучков, министар одбране Небојша Родић и градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић.

2012

 • На згради Народног позоришта у Нишу откривена је спомен плоча архитекти Всеволоду Татаринову, који је 1937 године пројектовао ову зграду, по узору на зграду минхенског театра. Спомен плоча посвећена архитекти Татаринову постављена је на предлог Амбасаде Руске Федерације у Србији, уз помоћ Града Ниша и Завода за заштиту споменика културе Ниша.
 • Након званичног потписивања Споразума о оснивању Српско-руског хуманитарног центра и Статута у Градској кући у Нишу, Српско-руски Хуманитарни центар за ванредне ситуације званично је почео да ради. Споразумом који су потписали министар унутрашњих послова Ивица Дачић и заменик министра за ванредне ситуације Руске Федерације Владимир Андрејевич Пучков, правно је регулисан рад Центра. Центар је намењен за брзо реговање код пожара, природних катастрофа и технолошких хаварија, а поред Србије спасиоци из овог Центра покриваће и подручје целог региона од Хрватске, Црне Горе до Македоније.
 • Потписивањем Споразума о социо-економској сарадњи за 2012. годину, трећу годину заредом озваничен је наставак сарадње компаније НИС а.д. и Града Ниша.
 • Споразум, чија је вредност десет милиона динара, предвиђа подршку НИС-а при реализацији пројеката од значаја за Град Ниш. Први пут ове године уведен је нови принцип расподеле новчаних средстава: 50 одсто средстава расподелио је Град самостално, а преосталих 50 одсто било је намењено за пројекте из области спорта, културе, екологије, науке и хуманитарних делатности, који су изабрани путем Јавног конкурса. Конкурсом је подржано седам пројеката из Ниша.
 • Градоначелник Ниша Проф. др Зоран Перишић организовао је пријем за руске пилоте који су активно учествовали у гашењу пожара на неколико локација у Србији. Преко 30 пилота руског Министарства за ванредне ситуације свакодневно је учествовало у гашењу ватрених стихија које су претиле становницима западне Србије.

2011

 • У реновираној хали Спортског центра „Чаир“ одржан је концерт „Кубанског козачког хора“. Овај концерт је одржан у оквиру јубиларне међународне турнеје ансамбла. Покровитељ гостовања у Србији и генерални спонзор концерта у Нишу је „Југоросгаз“ а.д.
  Акционарско друштво „Југоросгаз“ је овај концерт, у знак прославе свог петнаестогодишњег рада, поклонило грађанима Ниша и целе Јужне Србије.
 • На нишком Аеродрому “Константин Велики” потписана су докумената о формирању Регионалног хуманитарног центра за реаговање у ванредним ситуацијама. Документа су потписали министар унутрашњих послова Републике Србије Ивица Дачић и министар за ванредне ситуације Руске Федерације Сергеј Шојгу. Центар ће бити задужен за реаговање у природним и хемијским катастрофама.
 • Међународни фестивал стваралаштва „Песме и плесови народа света – Примењена уметност“, у организацији Непрофитне организације „Агенција за међународне пројекте у области културе, образовања и спорта“ (IPCES) из Москве одржан је у Нишу.
 • Потписан Споразум о социјално економској сарадњи између Града Ниша и НИС а.д. Нови Сад. Укупан износ новчаних средстава, које НИС а.д. овим Споразумом донира Граду Нишу, износи 10.000.000 динара, a намењен је реализацији Програма и манифестација на територији Града, у току 2011. године.
 • Међународни форум руског језика и књижевности поводом 300 година од рођења Михаила Васиљевича Ломоносова, у организацији Непрофитне организације „Агенција за међународне пројекте у области културе, образовања и спорта“ (IPCES) из Москве

2010

 • Потписан Споразум о социјално економској сарадњи између Града Ниша и НИС а.д. Нови Сад

2008 – 2009

 • Потписан Протокол о сарадњи између Града Ниша и Нафтне компаније „ЛУКОИЛ – Беопетрол“ АД из Београда
 • Сарадња Града Ниша са Предузећем за изградњу гасоводних система, транспорт и промет природног гаса „ЈУГОРОСГАЗ“ А.Д. Београд:
 • Закључен Споразум о заједничким активностима на гасификацији Ниша, између Града Ниша и Предузећа „ЈУГОРОСГАЗ“ А.Д. Београд.
 • Потписан Протокол између Града Ниша и Предузећа „ЈУГОРОСГАЗ“ А.Д. Београд о наставку гасификације и изградњи дистрибутивне мреже.

2007

 • Сарадња Града Ниша и Руског центра за науку и културу „Руски дом“ из Београда:
  • 11. јануара 2007. године потписана је заједничка изјава амбасадора Руске федерације и градоначелника Ниша о отварању Руског културног центра.
  • 19. јуна 2007. потписан је споразум о сарадњи Града и Руског центра науке и културе у Београду. Споразумом је договорено отварање Руског културног центра у Нишу.

2005 – 2006

 • Братимљење Ниша и Курска
 • У фебруару 2005. године, тадашњи градоначелник Курска упутио је предлог Граду Нишу за братимљење и званичну сарадњу.
 • Скупштина града Ниша је 29. марта 2005. године донела одлуку о прихватању Споразума о пријатељству и сарадњи између градова Курска и Ниша, а у мају исте године Влада Републике Србије дала је сагласност на ову Одлуку.
 • 24. септембра 2006. потписан је Споразум о сарадњи између Града Ниша и Курска. Циљ овог Споразума је учвршћивање и развијање пријатељства и економских односа између градова, сарадња у области индустрије, малог и средњег бизниса, науке, културе, туризма и других области, уз учешће привредних субјеката доступних на територији градова.