Rumunija

image_pdfimage_print

2009

 • April:
  • Povodom održavanja naučne manifestacije Prolećna škola teorije struna, kosmologije i čestica u organizaciji SEENET-MTP mreže u saradnji sa Astronomskom opservatorijom Beograd i Podružnicom društva fizičara Srbije Niš, dekan Fakulteta fizičkih nauka Univerziteta u Krajovi, Rumunija sastao se sa predstavnicima grada Niša i koordinatorima SEENET-MTP mreže. Razgovaralo se o danjem radu ove mreže  koju  finansira UNESKO sa svojim kancelarijama u Veneciji i Parizu i Institutom za teorijsku fiziku u Trstu. U Srbiji, najveću podršku Mreži pružaju Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj, Grad Niš i Gradska opština Palilula.
 • Februar:
  • Delegacija Univerziteta u Krajovi i Grada Krajove učestvovala je na skupu pod nazivom „Izvrsnost u bazičnim i inženjerskim naukama i obrazovanju – Fizika i matematika u Jugoistočnoj Evropi” koji je organizovala Kancelarija Grada Niša za međunarodnu saradnju i oblasti nauke, obrazovanja i kulture u okviru projekta Izrada programske osnove i promocija Kancelarije Grada Niša za međunarodnu saradnju i oblasti nauke, obrazovanja i kulture. Deo skupa je bio posvećen oblastima fizike i matematike, dok su se  na Okruglim stolovima razmatrali modaliteti međunarodne saradnje Grada Niša u oblasti nauke i obrazovanja,  prioriteti regionalne saradnje, formiranje novih mreža institucija i pojedinaca na regionalnom nivou, povezivanje bazičnih nauka sa ekonomskim i kulturnim tokovima, uključivanje lokalne samouprave u ovakve projekte i iskustva u formiranju i radu naučno-tehnoloških parkov

2008

 • Decembar
  • U  Gradskoj kući održan je prijem za mlade talentovane fizičare, studente i učenike srednjih škola, dobitnike nagrada na takmičenju u fizici na nedavnom bilateralnom skupu Nauka i društvo u rumunskom gradu Krajovi.
 • Oktobar
  • Delegacija Fizičkog fakulteta u Krajovi ( Rumunija) na čelu sa dekanom profesorom Radu Konstantineskuom boravila je u zvaničnoj poseti gradu Nišu. Profesor Konstantinesku sa saradnicima, gost je grupe za Fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, koja je koordinator Balkanske Mreže institucija koje se bave matematičkom i teorijskom fizikom (SEENET-MTP). Kako je rečeno, ova mreža, okuplja preko 150 istraživača iz 13 naučno-istraživačkih institucija Turske, Grčke, Bugarske, Rumunije, Srbije i Hrvatske, kao i 10 partnerkih institucija iz Zapadne Evrope i Amerike. Gosti iz Krajove su predložili da, po povratku, razgovaraju sa predstavnicima lokalne vlasti i dogovore sastanak predstavnika dva grada krajem oktobra, kad se u Krajovi održava Susret i takmičenje učenika Odeljenja za talentovane fizičare i studenata fizike. Tom prilikom, predstavnici dva grada i privrednih komora, bi da razgovarali o konkretnim projektima prekogranične saradnje u oblasti privrede, obrazovanja i nauke, koji bi bili finansirani iz fondova Evropske Unije, rečeno je prilikom prijema za delegaciju Fizičkog fakulteta iz Krajove i njihovih domaćina iz Niša.