Румунија

image_pdfimage_print

2009

 • Април:
  • Поводом одржавања научне манифестације Пролећна школа теорије струна, космологије и честица у организацији SEENET-MTP мреже у сарадњи са Астрономском опсерваторијом Београд и Подружницом друштва физичара Србије Ниш, декан Факултета физичких наука Универзитета у Крајови, Румунија састао се са представницима града Ниша и координаторима SEENET-MTP мреже. Разговарало се о дањем раду ове мреже  коју  финансира УНЕСКО са својим канцеларијама у Венецији и Паризу и Институтом за теоријску физику у Трсту. У Србији, највећу подршку Мрежи пружају Министарство за науку и технолошки развој, Град Ниш и Градска општина Палилула.
 • Фебруар:
  • Делегација Универзитета у Крајови и Града Крајове учествовала је на скупу под називом „Изврсност у базичним и инжењерским наукама и образовању – Физика и математика у Југоисточној Европи” који је организовала Канцеларија Града Ниша за међународну сарадњу и области науке, образовања и културе у оквиру пројекта Израда програмске основе и промоција Канцеларије Града Ниша за међународну сарадњу и области науке, образовања и културе. Део скупа је био посвећен областима физике и математике, док су се  на Округлим столовима разматрали модалитети међународне сарадње Града Ниша у области науке и образовања,  приоритети регионалне сарадње, формирање нових мрежа институција и појединаца на регионалном нивоу, повезивање базичних наука са економским и културним токовима, укључивање локалне самоуправе у овакве пројекте и искуства у формирању и раду научно-технолошких парков

2008

 • Децембар
  • У  Градској кући одржан је пријем за младе талентоване физичаре, студенте и ученике средњих школа, добитнике награда на такмичењу у физици на недавном билатералном скупу Наука и друштво у румунском граду Крајови.
 • Октобар
  • Делегација Физичког факултета у Крајови ( Румунија) на челу са деканом професором Раду Константинескуом боравила је у званичној посети граду Нишу. Професор Константинеску са сарадницима, гост је групе за Физику Природно-математичког факултета у Нишу, којa је координатор Балканске Мреже институција које се баве математичком и теоријском физиком (СЕЕНЕТ-МТП). Како је речено, ова мрежа, окупља преко 150 истраживача из 13 научно-истраживачких институција Турске, Грчке, Бугарске, Румуније, Србије и Хрватске, као и 10 партнерких институција из Западне Европе и Америке. Гости из Крајове су предложили да, по повратку, разговарају са представницима локалне власти и договоре састанак представника два града крајем октобра, кад се у Крајови одржава Сусрет и такмичење ученика Одељења за талентоване физичаре и студената физике. Том приликом, представници два града и привредних комора, би да разговарали о конкретним пројектима прекограничне сарадње у области привреде, образовања и науке, који би били финансирани из фондова Европске Уније, речено је приликом пријема за делегацију Физичког факултета из Крајове и њихових домаћина из Ниша.