Kina

image_pdfimage_print

2019

  • Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je sa potpredsednikom Vlade Republike Srbije i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem i ministrom finansija Sinišom Malim prisustvovao sastanku sa rukovodstvom kompanije „Huavej” koji je odžan u sedištu kompanije „Huavej” u Pekingu. Načelno je dogovoreno da Niš bude prva lokalna samouprava u Srbiji u kojoj bi trebalo da bude realizovan projekat pametnih gradova. U tom smislu, u narednom periodu, biće odabrana tri komunalna servisa od testiranih sedam, koji će biti obuhvaćeni pilot projektom. Projekat pametnog grada će u budućnosti znatno olakšati svakodnevni život stanovnika Niša.
  • U Pekingu je održan veliki međunarodni samit „Pojas i put” a u delegaciji Srbije koju je predvodio predsednik Aleksandar Vyčić bio je i gradonačelnik Niša Darko Bulatović koji je prisustvovao plenarnim sastancima i potpisivanju međudržavnih sporazuma i ugovora. Gradonačelnik Bulatović  je učestvovao  na Forumu Digitalni put svile, koji predstavlja jedan od tematskih foruma u ​​okviru Drugog Foruma za međunarodnu saradnju Pojas i Put imajući u vidu da su gradovi  Handžo (NRK) i Niš (RS) imenovani kao pilot gradovi za inicijativu ekonomske saradnje na informatičkom putu svile između Narodne Republike Kine i Republike Srbije. Tokom zvanične posete Kini gradonačelnik Niša Darko Bulatović prisustvovao je potpisivanju Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije “Huavej” za projekat “Pametni gradovi”. Svrha tog dokumenta, koje je u ime Vlade Srbije potpisao ministar telekomunikacija Rasim Ljajić, jeste razvoj strategije pametnih gradova, kroz pozicioniranje kompanije Huavej kao strateškog partnera za gradove i lokalne samouprave poput  Niša, Beograda i Novog Sada.

 

2018

  • Na međunarodnoj konferenciji o digitalnoj ekonomiji u kineskom gradu Hangdžou  poptisano je Pismo o namerama za jačanje razvoja Informatičkog puta svile između Grada Hangdžou  i Grada Niša. Grad Hangdžou iz Kine i Grad Niš iz Srbije  na osnovu saglasnosti o značaju digitalne ekonomije za ekonomski i društveni razvoj, dogovorili su se da je potrebno uanprediti saradnju u oblasti digitalne ekonomije u skladu sa načelima jednakosti, međusobnog poštovanja, opšteprihvaćenih pravila međunarodnog prava i uzajamnih koristi. Strane potpisnice obavezuju se na blisku saradnju u sektoru digitalne ekonomije, uključujući i da će Handžo i Niš biti imenovani kao pilot gradovi za inicijativu ekonomske saradnje na informatičkom putu svile između Narodne Republike Kine i Republike Srbije, intenziviranje komunikacije i saradnje u sektorima: e-trgovina, pametno upravljanje gradom, moderna logistika, onlajn turizam, animacija, gejming sektor i dr., kao i otvorenost drugih oblasti za dalju realizaciju bilateralne saradnje.