Кина

image_pdfimage_print

2019

  • Градоначелник Ниша Дарко Булатовић је са потпредседником Владе Републике Србије и министром трговине, туризма и телекомуникација Расимом Љајићем и министром финансија Синишом Малим присуствовао састанку са руководством компаније „Хуавеј” који је оджан у седишту компаније „Хуавеј” у Пекингу. Начелно је договорено да Ниш буде прва локална самоуправа у Србији у којој би требало да буде реализован пројекат паметних градова. У том смислу, у наредном периоду, биће одабрана три комунална сервиса од тестираних седам, који ће бити обухваћени пилот пројектом. Пројекат паметног града ће у будућности знатно олакшати свакодневни живот становника Ниша.
  • У Пекингу је одржан велики међународни самит „Појас и пут” а у делегацији Србије коју је предводио председник Александар Вyчић био је и градоначелник Ниша Дарко Булатовић који је присуствовао пленарним састанцима и потписивању међудржавних споразума и уговора. Градоначелник Булатовић  је учествовао  на Форуму Дигитални пут свиле, који представља један од тематских форума у ​​оквиру Другог Форума за међународну сарадњу Појас и Пут имајући у виду да су градови  Ханџо (НРК) и Ниш (РС) именовани као пилот градови за иницијативу економске сарадње на информатичком путу свиле између Народне Републике Кине и Републике Србије. Током званичне посете Кини градоначелник Ниша Дарко Булатовић присуствовао је потписивању Меморандума о разумевању између Владе Србије и компаније “Хуавеј” за пројекат “Паметни градови”. Сврха тог документа, које је у име Владе Србије потписао министар телекомуникација Расим Љајић, јесте развој стратегије паметних градова, кроз позиционирање компаније Хуавеј као стратешког партнера за градове и локалне самоуправе попут  Ниша, Београда и Новог Сада.

 

2018

  • На међународној конференцији о дигиталној економији у кинеском граду Хангџоу  поптисано је Писмо о намерама зa jачање развоја Информатичког пута свиле између Града Хангџоу  и Града Ниша. Град Хангџоу из Кине и Град Ниш из Србије  на основу сагласности о значају дигиталне економије за економски и друштвени развој, договорили су се да је потребно уанпредити сарадњу у области дигиталне економије у складу са начелима једнакости, међусобног поштовања, општеприхваћених правила међународног права и узајамних користи. Стране потписнице обавезују се на блиску сарадњу у сектору дигиталне економије, укључујући и да ће Ханџо и Ниш бити именовани као пилот градови за иницијативу економске сарадње на информатичком путу свиле између Народне Републике Кине и Републике Србије, интензивирање комуникације и сарадње у секторима: е-трговина, паметно управљање градом, модерна логистика, онлајн туризам, анимација, гејминг сектор и др., као и отвореност других области за даљу реализацију билатералне сарадње.