Francuska

image_pdfimage_print
 • INFORMACIJA O DECENTRALIZOVANOJ SARADNJI NIŠA I ŽIRONDA

Saradnja između Grada Niša i oblasti Žironda u Francuskoj započeta je u oktobru 2012. godine na inicijativu Ambasade Francuske u Srbiji, sa zajedničkom dogovorom da se ista posveti mladima, kulturi i održivom lokalnom razvoju. Ovakav dogovor je doveo do konkretnih projekata saradnje čiji su akteri iz oblasti obrazovanja, kulture, lokalne samouprave i civilnog društva.

Prvi projekat, u tom smislu, uključio je žirondinski kolež „Marselen Bertelo“ iz Begla i OŠ “Kralj Petar Prvi” na zajedničkoj adaptaciji i dvojezičnom izvođenju književnog dela “Mali princ” koje je izvedeno pred prepunom salom Narodnog pozorišta u Nišu 21. marta 2014. godine.

Ostvarena je i saradnja koleža „Eleonor d Provans“ iz Monsegira sa Muzičkom školom iz Niša i vidu razmene učenika i zajedničkom izvođenju dela džez muzike u Žirondi i Nišu. Koncert u Nišu je izveden u punoj sali Simfonijskog orkestra 20. marta 2014. godine.

Nastavak te saradnje je bio u vidu studijskog boravka mladog džez muzičara Vladimira Jelenkovića u Monsegiru i Bordou tokom proleća 2017. godine i učešća 5 učenika i 1 profesora koleža „Eleonor d Provans“ na festival Nišvil 2017. godine. Naredna aktivnost biće nastup srpsko-francuskog big benda mladih džez muzičara iz Monsegira i Niša (30 mladih) kao prvi nastup na predstojećem festivalu Nišvil u 2018. godini.

Žirondinski pisac, reditelj, muzičar, glumac i vođa umetničkog udruženja Dromosfera, Đani Gregori Forne bio je učesnik Sićevačke književne kolonije 2013. godine, a u oktobru 2014. boravio je mesec dana u Nišu u okviru spisateljske rezidencije podržane od strane GO Pantelej. Iz te rezidencije je nastalo delao Hodači, na francuskom i srpskom jeziku, u izdanju SKC Niš. Knjiga je, u saradnji žirondinskog udruženja Dromosfere i Akademskog pozorišta SKC Niš, dramatizovana u istoimeno pozorišno delo koji je izvedeno tokom 2015. godine premijerno u Nišu (u okviru festivala Urban fest), a potom u Novom Sadu i Beogradu (u okviru manifestacije Bitef polifonija), da bi naredne godine išla na jednomesečnu turneju u Francuskoj (Pariz, Bordo, Lormon, Limož i Beržerak).

Sledeća aktivnosti Đanija Gregorija Fornea jeste produkcija zvučnog ili radiofonskog dvojezičnog dela, srpsko-francuskog, po naslovom „Blago tebi“ za koje je autor angažovao studente Departmana za francuski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nišu da čitaju originalni tekst na francuskom, kao i delove prevedene na njihovom maternjem jeziku. Producirano radiofonsko delo bilo je predstavljeno na Svetskim dana poezije u Kulturnom centru Beograd i tokom Francuskih dana u Srbiji u martu 2017. godine.

Saradnja sa Žirondom uključivala je i omladinu i organizacije civilnog društva što je ostvareno razvijanjem i održavanjem plodotvorne saradnje između niških udruženja Proaktiv, KOM 018 i Kobra sa žirondinskim organizacijama Boje sveta i Evropska kuća Bordo. Ista je omogućila jednomesečne boravke za dvoje Nišlija u Bordou i četvoro Žirondinaca u Nišu, uz aktivno učešće niške Kancelarije za mlade. Uz podršku Erazmus programa u toku je novi talas razmena i boravaka mladih Nišlija (1 osoba na 8 meseci) u Bordou i Žirondinaca (4 osobe po 2 meseca) u Nišu.

Aktivnost godišnje donacije, svaka u vrednosti od 2.000 EUR, u vidu knjiga i udžbenika francuskog jezika koje su predate OŠ „Kralj Petar I“ (2014. i 2015. godine), OŠ „Ivo Andrić“ (2016. godine) nastavila se i sa OŠ „Ivan Goran Kovačić“ u 2017. godini.

GO Niška Banja je u septembru mesecu bila domaćin dvonedeljne umetničke rezidencije žirondinskog slikara i pisca Filipa-Anrija Ledrija, u okviru koje je organizovana izložba njegovih dela u Oficirskom domu, susret i razgovor sa mladima u EU info kutku čime se nastavila praksa negovanja kulturne saradnje Niša i departmana Žironde.

U okviru projekta vrednosti 39.500 EUR sufinansiranog od strane francuskog MSP, Savet Departmana Žironde, Grad Niš (Uprava za poljoprivredu, ruralni razvoj i zaštitu životne sredine) i zemljoradnička zadruga „Oblačinska višnja“ radili su tokom 2015. i 2016. godine na transferu znanja i dobre prakse u razvijanju organske proizvodnje višanja u cilju izvoza istih za poznate kupce u Žirondi.

Na osnovu tako stečenog iskustva, Departman Žironde i Grad Niš su, u dogovoru sa Gradom Arlom, povezali ovu aktivnost sa težnjom kulturno-istorijskog nasleđa i zajedno uspeli da dobiju sufinansiranje francuskog MSP trogodišnjeg projekta u vrednosti 39.500 EUR naslovljen „JAČANJE JAVNIH SLUŽBI U NIŠU (SRBIJA) ZA RAZVOJ ZASNOVAN NA VALORIZACIJI ISTORIJSKOG I TERITORIJALNOG NASLEĐA“ a čiji je cilj da se osnaže službe Uprave za kulturu Grada Niša, Turističke organizacije Niš i Narodnog muzeja u upravljanju poverenim sredstvima, radu sa različitim ciljnim grupama i razvoju nove turističke ponude zasnovane na graditeljskoj baštini i povezivanje istih tih aktivnosti sa vrednovanjem prirodnih i lokalnih poljoprivrednih potencijala, što će biti predmet obučavanja osoblja u Upravi za poljoprivredu i razvoj sela i Turističke organizacije Niš kroz definisanje novih turističkih proizvoda u toj oblasti kako bi se uspostavila veza sa bogatom ponudom istorijske baštine Grada Niša.

Pored saradnje tekuće saradnje naših visokoškolskih ustanova sa Žirondinskim univerzitetskim partnerima (Erazmus projekti departmana za francuski jezik i književnost i istorije Filozofskog fakulteta), u pripremi je saradnja sa Institutom za istraživanje Antike i Srednjeg veka Ozonijus iz Bordoa sa Fondacijom Naisus, telom nedavno osnovanim od strane Grada Niša, SANU, Arheološkog instituta i Balkanološkog instituta SANU, u cilju arheoloških istraživanja, prezentacije i valorizacije antičkog kulturnog nasleđa Grada Niša, sa posebnim naglaskom na područje Gradskog polja.

Saradnja koja je toku između žirondinskog Arhiva i Narodnog muzeja omogućila je trodnevni studijski boravak predstavnika Narodnog muzeja u Nišu tokom 2016. godine, odnosno razmenu istraživača arhivske građe u Bordou i Nišu na temu stradanja jugoslovenskih zatočenika tokom Drugog svetskog rata u logoru Merinjak-Bodezer, odnosno Francuza u Logoru Crveni Krst koja će rezultirati u zajedničkog izložbi i dvojezičnoj publikaciji.

Nastavak te saradnje je uključio rad sa školskom decom u Žirondi (kolež „Alfred Mogen“ iz Gradinjana) i Nišu (OŠ „Ivo Andrić“) na razvijanju sećanja na stradanja u pomenutim logorima. Rezultat tog rada jeste zajednička izložba tih škola koja je bila predstavljena u Bordou u aprilu 2017. godine, a u Nišu je održana 15. novembra u Oficirskom domu.

Sledeća faza ovog projekta biće pisanje dela „Francuski poljubac“ autora Nebojše Ozimića i njegova adaptacija u dvojezični pozorišni komad, od strane niškog glumca i reditelja Aleksandra Mihailovića, a u produkciji NKC i žirondinskog udruženja Dromosfera čija premijera će biti održana Nišu u proleće 2018. godine, a francuskog izdanje u jesen iste godine.

Naredni projekat koji je u toku započeo je tronedeljnom umetničkom rezidencijom niškog strip autora Tonija Radeva u Žirondi u januaru ove godine i njegovim pedagoškim radom sa decom koleža „Alfred Mogen“ iz Gradinjana i OŠ „Ivo Andrić“ na senzibilizaciji strip umetnosti i razvoju francusko-srpskog strip izdanja na temu osnovnih vrednosti ljudskih prava sačinjenog od rezultata radionica sa žirondinskom i niškom školskom decom, a koje će biti predstavljeno u produkciji NKC na narednom izdanju Nifest-a u 2018. godini.

U Nišu, 11. april 2018. godine

Saša Miljković

Počasni konzul Francuske u Nišu

   Francuska

2018.

 • U Oficirskom domu u Nišu otvorena je  putujuća izložba posvećena sećanju na oslobađanje Srbije u jesen 1918. od strane istočne armije  i sećanjima  na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu. Nakon sto godina, mnogo je srpskih porodica koje neguju uspomenu na one koji su se borili za slobodu, na frontu ili u pozadini. Brojne su priče koje svedoče o posebnoj solidarnosti francuskih i srpskih civila i vojnika u to ratno doba. Ova izložba vraća nas u te istorijske dane i donosi svedočanstva građana Srbije koji su se odazvali pozivu Francukog instituta u Srbiji i pristali da podele priče i uspomene čuvane u njihovim porodicama kroz generacije. Svedočanstva su prikupljana od marta do juna 1918. i biće predstavljena na društvenim mrežama Francuskog instituta. Mnoga od njih uvrštena su u ovu izložbu. Izložba ima dva dela. Jedan je o vojno- političkoj saradnji dve zemlje a drugi čine svedočanstva potomaka i njihovim pričama. Izložbu je realizovao Francuski institut u Srbiji pod pokroviteljstvom Francuske ambasade u Srbiji i u saradnji sa gradskim upravama, Vojske Srbije,  arhivima i muzejima gradova Beograd, Kladovo, Knjaževac, Leskovac, Negotin, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje, Zaječar i stručnim saradnicima: dr Stanislav Sretenović, istoričar i dr Aleksandra Mirić, arhitekta-konzervator.

 

 • Saradnja između Grada Niša i francuske opštine Monsegir, započeta u oktobru 2012.godine u okviru decentralizovane saradnje sa Savetom departmana Žironde, a na inicijativu Ambasade Francuske u Srbiji, sa dogovorom da ta saradnja bude posvećena mladima, kulturi i održivm lokalnom razvoju, uspešno traje. Gradonačelnik opštine Monsegir, Paskala Lavernja boravio je u zvaničnoj poseti Gradu Nišu povodom nastupa mešovitog mladog džez sastav koji čini 17 muzičara iz Niša i 23 muzičara iz Monsegira. Monsegir, gradić od 1 500 stanovnika,  ima sopstveni festival džeza na koji su jako ponosni.

 

 • Od aprila 2003. godine, nekada Francuski kulturni centar, a sada Francuski institut u Srbiji, aktivno funkcioniše u našoj zemlji. Kako bi obeležili 15 godina rada i francusko-srpske saradnje,organizovana je svečna proslava u Nišu 16. aprila. Pre 15 godina, u Nišu je svečano otvoren Francuski institut. Kroz brojne i raznovrsne aktivnosti, od tada promoviše dijalog, kulturnu razmenu i Nišlijama nudi mogućnost učenja i boljeg poznavanja francuskog jezika. Zbog toga, o Nišu se sve više govori kao o frankofilnom i frankofonom gradu.

 

 

 • U Oficirskom domu održan je gradski forum na temu srpsko- francuskih odnosa i dugogodišnjeg prijateljstva  dva naroda. O odnosima koji traju već 180 godina i načinu na koji će biti obeležema 100. godišnjica završetka Prvog svetskog rata govorili su ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni,  gradonačelnik Niša Darko Bulatović i arhitekta konzervator Aleklsandra Mirić. Odnosi Srbije i Francuske oduvek su bili bliski i prijateljski. Tokom Prvog svetskog rata u Francuskoj se školovao najveći broj srpskih đaka, koji su bili smešteni u tamošnjim porodicama. Francuska je tada doživljavana kao simbol slobode. U Srbiji je svoje prvo diplomatsko predstavništvo otvorila pre 180 godina. Do danas Francuska i Srbija svoje prijateljske odnose neguju i kroz kulturu, umetnost, poslovanje.

2015.

 • Grad Niš i Francuski institut u Srbiji potpisali su Sporazum o daljoj saradnji u oblasti kulture. Francuski institut u Srbiji ogranak u Nišu važi za referentnog partnera u kulturi u službi partnerstva između Južne Srbije i francuskih kulturnih poslenika. Ovim sporazumom definiše se zajednički okvir delovanja Grada Niša i Francuskog instituta, tačnije njegovog ogranka u gradu.

2014.

 • U organizaciji Ambasade Francuske u Srbiji i Uprave za poljoprivredu i razvoj sela Grada Niša održan je seminar „Politika ruralnog razvoja: sredstvo ekonomskog razvoja u službi lokalnih zajednica”. Predstavnici jedinica lokalnih samouprava i institucija podrške ruralnom razvoju sa teritorije Nišavskog, Pirotskog, Topličkog, Pčinjskog i Jablančkog okruga imali su priliku da se upooznaju sa mogućnostima i izazovima u korišćenju predpristupnih fondova namenjenih ruralnom razvoju i razmene primere dobre prakse sa francuskim kolegama.
 • Saradnja između Grada Niša i oblasti Žirond u Francuskoj započeta je u oktobru 2012. godine nakon posete šefa Sektora za međunarodnu saradnju i odnose pri Generalnom savetu Žironda, g-dina Filipa-Anri Ledria, a na iniicijativu Ambasade Francuske u Srbiji. Tada je dogovoreno da se započne saradnja koja će biti posvećena mladima, kulturi i zaštiti životne sredine. Ovakav dogovor je doveo do konkretnih projekata saradnje čiji su akteri iz oblasti obrazovanja, kulture i civilnog društva. Neki od projekata uključuju školske aktivnosti dece iz Žironda sa OŠ Kralj Petar na zajedničkoj adaptaciji književnog dela Mali princ. Ostvarena je i saradnja sa Muzičkom školom iz Niša na adaptaciji i zajedničkom izvođenju dela klasične i džez muzike. Francuski pisac, reditelj, muzičar i glumac Đani Gregori Forne sarađuje sa akademskim pozorištem SKC Niš u pisanju i reziranju pozorišne predstave posvećene mladima u Nišu.

2013.

 • Predstavnici Grada Arla, g-din Kristijan Murizar, pomoćnik gradonačelnika za turizam i kulturno-istorijsko nasleđe boravili su u zvaničnoj poseti Gradu Nišu. Gradovi Arl i Niš održavaju posebne odnose saradnje u oblasti prezentacije istorijske i kulturne baštine u kontekstu lokalnog ekonomskog razvoja. Ova saradnja, inicirana od strane francuske ambasade u Beogradu, dobila je finansijsku podršku od strane francuskog Ministarstva za inostrane i evropske poslove u oblasti jačanja kapaciteta upravljanja kulturno-istorijskom baštinom. Poseta delegacije iz Arla je nastavak decentralizovane saradnje uspostavljene sa Gradom Nišom i Gradskom opštinom Medijana na temu valorizacije i upravljanja kulturno-istorijskim nasleđem. Tokom razgovora bilo je reči o realizaciji druge faze saradnje dva grada koja između ostalog obuhvata zajedničko sastavljanje plana upravljanja za Tvrđavu i pešačku ulicu koji bi bio zvanično predstavljen krajem 2013 ili tokom 2014. godine. Takoće saradnja se odnosi i na predstavljanje francuskog lokalnog administrativnog aparata za upravljanje graditeljskim nasleđem kao i organizovanje susreta studenata Škole arhitekture iz Strazbura sa studentima GAF Niš i seminar sa Školom arhitekture Strazbur i izbor lokacija za primenu metode arhitektura-arheologija definisanu od strane profesora i studenata Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu.

2010.

 • April:
  • Na predlog ambasadora Francuske u Srbiji Žan Fransoa Terala u Nišu boravi delegacija udruženja ”Udruženi gradovi Francuske” (Cités Unies France) koju predvodi njen predsednik Šarl Žoslen. “Udruženi gradovi Francuske ” su organizacija koja okuplja oko 500 lokalnih zajednica u 15 od ukupno 22 francuska regiona, a cilj njihove posete Gradu bilo je istraživanje mogućnosti razvoja decentralizovane saradnje između Francuske i Jugoistočne Evrope u oblasti razvoja sela, turizma, novih tehnologija, kulture i drugih oblasti. Predstavnike ove organizacije u Gradskoj kući primili su gradonačelnik Miloš Simonović, predsednik Gradske opštine Medijana Dragoslav Ćirković i počasni konzul Francuske u Nišu Saša Miljković. Gradonačelnik Simonović ocenio je da je saradnja Grada Niša i republike Francuske veoma bliska i intenzivna u svim oblastima, od kulture i obrazovanja do privrednih aktivnosti. Predsednik Udruženih gradova Francuske Šarl Žoslen istakao je da ova asocijacija sprovodi takozvanu “decentralizovanu saradnju”, odnosno međunarodnu saradnju između lokalnih samouprava Francuske i drugih lokalnih zajednica u svetu.
 • Mart:
  • Dani francuske kulture
  • Počasni konzul Srbije u Francuskoj Rober Liris uručio je pismo nadležnih iz Muzeja prirodnih nauka u Parizu kojim se upućuje inicijativa srpskim antropolozima ali i Narodnom muzeju u Nišu o budućoj saradnji u oblasti arheoloških istraživanja. Počasni konzul Liris  dugi niz godina promovisao je, između ostalog i banjski turizam u Srbiji. On je predložio bližu saradnju Niške Banje i francuskih lečilišta.
  • Održan je prijem u Gradskoj kući za 10 post-diplomaca i dva profesora sa univerziteta Provans Eks Marsej u Francuskoj. Cilj njihovog boravka je upoznavanje grupe studenata sa graditeljskom baštinom Niša, kao i dalji nastavak saradnje Niša i Arla na valorizaciji istorijske baštine grada. Inače, ova grupa studenata ima zadatak da izradi detaljnu studiju vezanu za objekete unutar Tvrđave u Nišu, a sve u cilju iskorišćavanja punih potencijala tih lokaliteta. Istovremeno, njihov zadatak je i da predlože program za poboljšanje fizičkog stanja objekata u Tvrđavi.
 • Februar:
  • Predstavnici Francuskih kulturnih centara iz Beograda i Niša učestvovali su na konferenciji pod nazivom Pravci i modaliteti međunarodne saradnje grada Niša u oblasti kulture. Konferencija je deo projekta “Izrada programske osnove i promocija Kancelarije grada Niša za međunarodnu saradnju u oblasti nauke, obrazovanja i kulture”. Prvi dan konferencije predstavljao je  finalni korak pred ustanovljenje Kancelarije grada Niša za međunarodnu saradnju u oblasti nauke, obrazovanja i kulture. Njegova svrha, je  bila da se, nakon prvih internih konsultacija, čuju mišljenja i sugestije važnih partnera izvan grada – predstavnika Ministarstva kulture i Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije, kulturnih atašea ambasada i kulturnih centara u Srbiji, predstavnika donatorske zajednice i domaćih eksperata za oblast kulturne politike. Drugi dan konferencije bi je posvećen prezentacijama i razmeni iskustva na polju istraživanja, zaštite, valorizacije i promocije kulturnog nasleđa Konstantinovih gradova: Trir (Nemačka), Arl (Francuska), Milano (Italija), Izmit (Turska), Karnuntum-Petrpneli (Austrija), Jork (Velika Britanija) i Niš (Srbija).

2009.

 • Decembar:
  • Otovoren je Mr. Brikolaž. Otvaranjem ovog objekta svoju poslovnu šansu je dobilo je 75 naših sugrađana. Msje Brikolaž Grupa je najveći evropski “uradi sam” lanac hipermarketa kada je reč o broju prodajnih objekata. Posluju posredstvom 705 prodavnica i zapošljavaju oko 11.000 ljudi širom sveta.
  • U Gradskoj kući u Nišu, NJ.E. ambasador Francuske u Srbiji Žan Fransoa Teral uručio je zvaničnu odluku Vlade Republike Francuske i Ministarstva spoljnih poslova Srbije o imenovanju Saše Miljkovića za počasnog konzula Francuske u Nišu. NJ.E. Žan Fransoa Teral izrazio je veliko zadovoljstvo što će Francuska ubuduće imati i zvaničnog predstavnika u Nišu. Ovom prilikom saopšteno je da je u gimnaziji “Svetozar Marković” inicirano formiranje dvojezičnog deljenja koje će nastavu pratiti i na francuskom jeziku. Na taj način, budući studenti koji govore francuski jezik imaće priliku da postanu korisnici stipendija koje dodeljuje Republika Francuska.
 • Oktobar:
  • Grad Niš je pristupio Asocijaciji evropskih gradova kulure (Alliance de Villes Européennes de Culture – AVEC). AVEC je međunarodna mreža 30 kulturno-istorijskih gradova iz 11 zemalja Evrope, kojoj su do sada pristupili gradovi iz Belgije, Bugarske, Hrvatske, Španije, Francuske, Mađarske, Italije, Malte, Portugalije, Rumunije i Srbije. Mreža je formirana 1997. godine sa sedištem u u francuskom gradu Arlu. Centralna kancelarija ove Asocijacije nalazi u Turu u Francuskoj. AVEC danas okuplja gradove i teritorije evropskih zemalja koji imaju bogatu istoriju i kulturno nasleđe, a posvećeni su tome da svoju baštinu upotrebe kao dobru bazu na kojoj treba graditi održive gradove, odnosno kao vektor održivog razvoja.Cilj pristupanja Asocijaciji je usvajanje evropskih standarda kvaliteta u upravljanju kulturnom i istorijskom baštinom grada, kao i upravljanju aktuelnim kulturnim stvaralaštvom i njihovo razvijanje u skladu sa principima održivog razvoja. Zajednički cilj članova Asocijacije je izgradnja evropskih regiona zasnovanih na uvažavanju različitosti i interakciji između kultura. Jedan od najvažnijih ciljeva članova jeste da se lokalno nasleđe učini jednim od glavnih potencijala za ekonomski, društveni i kulturni razvoj gradova i teritorija u duhu Povelje AVEC mreže, koja obavezuje članove da poštuju evropske standarde u upravljanju kulturnom i istorijskom baštinom koji podrazumevaju, između ostalog, zaštitu kulturnih dobara od komercijalne zloupotrebe.Gradonačelnik Niša Miloš Simonović zajedno sa predsednikom GO Medijana Dragoslavom Ćirkovićem učestvovao je po pozivu na godišnjem zasedanju Administrativnog saveta AVEC-a održanog 30.10.2009. g. u Santaremu, Portugal, gde je u prisutvu članova asocijacije održao prezentaciju o Nišu i njegovom kulturno-istorijskom nasleđu.
 • Jun:
  • Gradonačelnik Grada Niša Miloš Simonović, francuski ambasador u Srbiji Žan Fransoa Teral, bugarski ambasador Georgi Dimitrov i predstavnici kompanije Mr.Bricolage Bruno Kantoni i Milen Hristov postavili su na Bulevaru Medijana u Nišu kamen temeljac budućeg hipermarketa Mr.Bricolage. To je prvi srpski hipermarket ovog poznatog trgovinskog lanca po sistemu “uradi sam” u sklopu kojeg će biti sagrađen i logistički centar za koordiniranje aktivnostima te kompanije. Ova investicija, vredna 9 miliona evra, dovesti otvoriće 140 novih radnih mesta, 90 ove i još 50 naredne godine.
 • Mart:
  • U Gradskoj kući u Nišu potpisan je Protokol o saradnji između Grada Niša, Vlade Srbije i francuske kompanije Sažem. Dokument su potpisali gradonačelnik Niša, Miloš Simonović, potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije, Božidar Đelić i predsednik kompanije Sažem, Patrik Sevian.  Internacionalna kompanija Sažem ima godišnji promet od 1,6 milijardi evra i upošljava 6.500 radnika. Iako je trenutno predviđeno da se u Nišu, u pogonu Sažema, uposli 200 radnika, Patrik Sevian izrazio je nadu da bi u narednom periodu u novootvorenoj proizvodnji moglo da se zaposli oko 600. Očekuje se da će prvi proizvodni proces biti započet u narednih nekoliko meseci.

2008.

 • Novembar: 
  • Zahvaljujući ambasadoru Francuske Žan Fransoa Teralu,  Grad Niš prvi put bio je domaćin ambasadorima zemalja članica Evropske Unije, kojom je u tom trenutku predsedavala Francuska. 22 ambasadora zemalja EU u Srbiji i šef Delegacije Evropske komisije Žozep Ljoveras prvi put su u Nišu, u Gradskoj kući, održali svoj redovni sastanak.

2004.

 • Maj:
  • Održan sastanak između gradonačelnika Niša i gradonačelnika Tura.
 • April: 
  • Povodom početka manifestacije Dani francuske kulture, u Skupštini grada je priređen prijem za atašea za kulturu Ambasade Francuske u SCG Denija Gajara i Menadžera Francuskog kulturnog centra u Nišu Než Pruvo.

2003.

 • April:
  • Otvoren je Francuski kulturni centar u Nišu .

2001.

 • Oktobar:
  • Grad Niš dobio je na korišćenje deset autobusa pariske kompanije za gradski prevoz RATP. Na prijemu za ambasadora Gabrijela Kelera, najavljen je dolazak u Niš lektora za francuski jezik, gospođice Severin Bleze, koja će šest meseci raditi sa profesorima francuskog jezika u niškim školama. Ova saradnja će se dalje nastaviti u vidu seminara za profesore francuskog jezika jugoistočne Srbije i koncerta džez muzike, koje će organizovati beogradski Francuski kulturni centar.
 • Septembar:
  • Delegacija Nacionalne skupštine Republike Francuske posetila je Niš i imala sastanak sa sa predstavnicma grada Niša.
  • Elektrodistribucija u Nišu dobila od francuske vlade tri trafoa. Postavljanjem  desetkilovatnih trafo stanica pojačala se lokalna niskonaponska oprema na tri najugroženija područja u gradu. Nove trafo stanice su značajno popravile snabdevanje strujom.
 • April:
  • Povodom obeležavanja godišnjice okončanja srpske golgote na jugu Albanije tokom Prvog svetskog rata, tročlana delegacija boračkih organizacija Francuske  posetila je Niš kao gosti Udruženja ratnika i potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1920. godine.
 • Januar:
  • Delegacija iz Francuske na čelu sa Yves Dange, zamenikom gradonačelnika grada Shinon i Suzanne Rousselot, predsednikom Generalnog saveta pokrajine Gornja Rajna posetili su Niš i prilikom ove posete nagoveštena je čvršća saradnja gradova Francuske i Srbije. Ideja Francuske vlade je partnerstvo na jednakim osnovama i direktni kontakti gradova u cilju što čvršće međusobne saradnje i realizovenja određenih projekata.