Finska

image_pdfimage_print

2017.

  • Gradonačelnik Niša Darko Bulatović  i ambasador Finske u Srbiji Perti Ikonen zasadili su danas u parku ispred Gradske bašte u Tvrđavi pet novih stabala breze u znak poštovanja prema vrednom jubileju Finske, stogodišnjici sticanja nezavisnosti. Program obeležavanja stogodišnjice nezavisnosti Finske u Srbiji sastoji se od niza događaja kojima se predstavlja finska kultura, umetnost, privreda, kao i sam način življenja. Najveći projekat u obeležavanju jubileja bila je sadnja 100 drveta širom Srbije.

2014

  • Projekat Jačanje dobrog upravljanja na lokalu, koji će biti finansiran od Ambasde Finske u Beogradu sprovešće NALED u partnerstvu sa gradovima Suboticom i Nišem. Ambasada Finske i NALED potpisale su sporazum o saradnji na projektu u decembru 2013., a projekat će biti realizovan do decembra 2014. godine. Cilj projekta je definisanje razvojnih politika na lokalu i usmerenosti ka bržem pristupanju EU, kao i isticanje jedinstvenih modela koje izabrani gradovi primenuju u svom svakodnevnom poslovanju.
  • Konkretno, projekat će povećati transparentnost u radu lokalne samouprave po uzoru na skandinavske zemlje koje odlikuje visoko razvijena pluralistička kultura i kompetitivno pružanje javnih usluga. Kada privatni i civilni sektor učestvuju u obavljanju javnih poslova, građani ocenjuju legitimitet vlasti upravo kroz fokusiranje na ostvarenje povoljnog okruženja i rešavanje javnih problema. Shodno tome, projekat će omogućiti uvođenje evropskih standarda kroz transparentno budžetiranje, poštovanje ekoloških standarda i vrednosti demokratskog društva. Pilot gradovi pozicioniraće se kao progresivne sredine koje postavljaju model za druge gradove i opštine u Srbiji koje streme ka visokim standardima u radu lokalne samouprave.
  • U sklopu projekta biće angažoavni konsultanti koji će izraditi set indikatora, sprovesti analizu izabranih gradova, držati obuke i sumirati rezultate i preporuke u brošuri. U saradnji sa ambasadom Finske biće omogućeno učešće gostujućih predavača iz inostranstva. Završetak projekta biće ozvaničen nacionalnom konferencijom, kojoj će prisustvovati gradonačelnici, predstavnici Vlade, diplomatskog kora, privrede, lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva, medija i domaći i strani stručnjaci. NALED će promovisati izabrane gradove putem medija, društvenih mreža, njuzletera i u magazinu Sinergija. Svaki od izabranih gradova imenovaće jednu osobu, koja će u saradnji sa NALED-om koordinirati implementaciju aktivnosti projekta. Izabrani gradovi će animirati predstavnike javnog, privatnog i civilnog sektora da učestvuju u aktivnostima projekta na lokalu i kao strateški centri svojim primerom doprineti repliciranju dobre prakse u susednim lokalnim samoupravama.

2013

  • Delegacija privrednika iz Finske koju je predvodio ambasador ove zemlje u Srbiji Njegova Ekselencija gospodin Peka Orpana boravila je danas u Nišu. Predstavnici 10 kompanija koje predstavljaju različite sektore koji su uglavnom fokusirani na sistem daljinskog grejanja, upravljanje otpadom, građevinu, zdravstvo i zaštitu podataka imali su priliku da se susretnu sa predstavnicma Grada i poslovne zajednice Niša.