Билатерална сарадња

 

 


Настављена сарадња са Француским градовима Жиронд и Арл

Сарадња са француским департманом Жиронд је настављен кроз низ заједничких пројеката реализованих у области:

  • размене између ОЦД Проактив из Ниша и Боје света из Бордоа у виду студијских боравака за младе из Ниша и Жиронда,
  • драматизације позоришног дела „Ходачи“ од стране жирондинског аутора Ђанија Грегорија Форнеа у сарадњи са Академским позориштем СКЦ Ниш чија је премијера била током Урбан Феста, као и са гостовањима у Новом Саду и Београду по позиву фестивала Битеф полифонија.
  • Организације две радионице фотографије са средњом уметничком школом и Електронским факултетом из Ниша, као и изложбе фотографија у креативном простору Дели насловљене „Ниш изнутра“ француског фотографа Жоаоа Гарсије,
  • реализације практичне наставе у ОШ „Краљ Петар И“ Ниш од стране мастер студената Високе школе за професорат и педагогију из Аквитаније и
  • организације две донације Савета департмана Жиронда у виду књига, уџбеника и средстава за учење француског језика за ОШ „Краљ Петар И“ Ниш у укупној вредности од 2.000,00 ЕУР.

Град Ниш и Град Арл спроводе заједнички пројекат децентрализоване сарадње на тему трансфера знања и добре праксе у валоризацији историјског градитељског наслеђа. Сарадња ова два града датира још с краја 2007. године, када је на иницијативу француске амбасаде у Србији, успостављен контакт с намером да Ниш овлада политиком за одрживи развој заједнице кроз валоризацију свог богатог градитељског историјског наслеђа. Циљ овог пројекта, подржан средствима француског Министарства за спољне послове, је јачање служби Управе за културу Града Ниша и ТОН и успостављање партнерстава француских и српских актера у образовању и обучавању будућих стручњака градитељског наслеђа.