2019 октобар 16

Bring to the table win-win survival strategies to ensure proactive domination. At the end of the day, going forward, a new normal that has evolved from generation.
20191016_122016-1024x576
20191015_114610-1024x768

ni.rs16 октобра, 20191min264

Град Ниш добитник је награде „Open Data Publisher Award“. Граду је ова награда припала као шампиону у отварању података као и за изузетна постигнућа у области њихобог објављивања.

Представницима града награду је уручио др Михајло Јовановић, директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије на међународном фестивалу паметних градова „Smart City Festival 2019“ одржаном 15. октобра у Бел Експо Центру у Београду.

Град Ниш промовисан је као пример добре праксе у региону који би требало да прате и други градови и општине, будући да је ово процес који је један од основних предуслова за креирање паметних градова.

Овогодишњи фестивала тематски је био усмерен на паметно доношење одлука и употребу информационих технологија као и јавно доступних база података у процесу стратешког промишљања, планирања и одлучивања а све у циљу промоције хуманог, иновативног и одрживог урбаног развоја као континуираног процеса, који пружа огромне користи грађанима, предузећима и локалним заједницама.

Као највећи регионални скуп посвећен урбаној трансформацији, посетило га је више од  500 учесника са четири континента, 20 различитих држава и 100 градова са више од 30 светски признатих говорника и представника власти из Немачке, Данске, Финске, Аустрије, из земаља региона и Србије као и представници бизниса, инвеститори, предузетници, али и и сви они за које је одрживи урбани развој континуирани процес од велике користи грађанима, предузећима и локалним заједницама.

Фестивал је одржан у организацији Фондације Фридрих Нојман, Привредне Kоморе Србије, Сталне конференција градова и општина, Града Београда, Владе Савезне Републике Немачке и организације Палго Смарт, уз подршку Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Канцеларије програма Уједињених нација за развој и других.


DSC_5555
DSC_5533
DSC_5504
DSC_5506
DSC_5507

ni.rs16 октобра, 20191min769

У оквиру “Европске недеље локалне демократије”(ЕНЛД), коју организује Служба за послове градоначелника, ученички парламент и ученици старијих разреда Основне школе “Његош” посетили су Градску кућу и том приликом разговарали са градоначелником Ниша Дарком Булатовићем.

Ученици су имали прилику да се упознају са радом извршне власти Града Ниша, да лично од градоначелника чују које послове он обавља, на који начин доноси одлуке, али и да му поставе конкретна питања.

Ђаке је највише интересовало шта је то што градоначелник може да уради за грађане, за школе, али и како може да допринесе лепшем и квалитетнијем животу у граду Нишу.

Такође, ученици ОШ “Његош” су имали и предлоге конкретних активности за градоначелника, као што су изградња нових базена, отварање зоолошког врта, ширење капацитета Стадиона “Чаир”, али и повећање плата запослених, боље опремање школа и обезбеђивање дигиталних уџбеника за све ученике.

ЕНЛД је годишњи европски догађај у координацији Kонгреса локалних и регионалних власти. Локалне власти из свих 47 држава чланица Савета Европе и њихова удружења организују јавне догађаје како би промовисали и подстакли демократско учешће на локалном нивоу.