2019 октобар 15

Bring to the table win-win survival strategies to ensure proactive domination. At the end of the day, going forward, a new normal that has evolved from generation.
IMG-91b9301353460e40078ed33d958a2fc3-V.jpg

ni.rs15 октобра, 20191min228

У Србији се 15.октобра обележава  међународни дан слепих и слабовидих. Познат и као “Дан белог штапа”, овај дан у Србији обележава више од 12.000 слепих и слабовидих, колико, према подацима Удружења “Бели штап”, у нашој земљи има особа које не виде или имају проблема са видом.

Градска већница задужена за социјална питања Тијана Ђорђевић Илић изјавила  је овим поводом да Град Ниш у оквиру својих надлежности  помаже организацијама слепих и слабовидих са милион и триста педесет хиљада динара годишње кроз програмске активности.

Тако је тренутно у припреми пројекат „Један лаки корак“ на основу којег ће у одређеним деловима града бити изграђена тзв. тактилна поља безбедности,намењена слепим и слабовидим људима.Ова врста помоћи подразумева изградњу тактилних поља безбедности  у близини саобраћајних раскрница или пешачких прелаза која помажу људима са овом врстом инвалидитета да се лакше сналазе у простору и безбедно прелазе улицу.

Активности које у оквиру својих надлежности и пројеката предузима Град Ниш су још и афирмација Савеза слепих и слабовидих ,али и свеукупна заштита ове категорије становништва  кроз пружање правне помоћи, психо-социјалне подршке и задовољавања свих њихових културно-уметничких, спортско-шаховских и рекреативних потреба.


DSC_5438-01-1024x683.jpeg

ni.rs15 октобра, 20191min772

У Градској кући одржана је презентација рада Савета за младе и дискусија на тему како млади могу да партиципирају у раду локалне самоуправе. Ово је први од догађаја које организује Град Ниш током обележавања Европске недеље локалне демократије, а који имају за циљ да грађанима приближе рад органа локалне самоуправе, али и да им пруже одговоре на питања како да се активно укључе у предлагање и пласирање идеја којима ће се побољшати квалитет живота у граду.

Основни мотив Европске недеље локалне демократије која се ове године одржава у периоду од 14. до 20. октобра јесте ширење универзалних вредности Савета Европе, као што су демократија и људска права, али и укључивање учесника у европску мрежу која је оформљена ради промовисања важности партиципације грађана у активностима које се спроводе на локалном нивоу. Будући да су млади покретачка снага нашег друштва Град је одлучио да управо проблеми младих буду централна тема ове манифестације. Стога је и презентација рада Савета за младе изабрана као уводни догађај будући да је управо Савет тај који представља непосредну везу између младих појединаца и органа одлучивања Града Ниша.