SASTANAK PREDSTAVNIKA GRADA NIŠA I FAKULTETA SPORTA I FIZIČKOG VASPITANJA UNIVERZITETA U NIŠU SA PROFESORKOM LAUROM KAPRANIKI SA UNIVERZITETA „FORO ITALIKO“ U RIMU : DUALNO OBRAZOVANJE U SPORTU

 

 

U Gradskoj kući održan je sastanak predstavnika Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu i predstavnika Grada Niša povodom gostovanja prof. Laure Kapraniki sa Univerziteta „Foro Italiko“ u Rimu.  Ona je u okviru EU programa Erasmus+  boravila nedelju dana u Nišu, i na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja održala niz predavanja za profesore fakulteta i studente master i doktorskih studija. Profesorka Kapraniki je renomirani stručnjak u oblasti dualnog obrazovanja i dualnih karijera sportista, savetnik je evropskog parlamenta za dualne karijere i učesnik većeg broja projekata u oblasti dualnog obrazovanja. Na sastanku koji je organizovala pomoćnica gradonačenika Marina Kostić, prisustvovali su pomoćnik gradonačelnika za sektor ekonomskog razvoja Goran Milosavljević, predstavnica Regionalne privredne komore u Nišu Jelena Čvorović,  Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – Školske uprave u Nišu  Marija Ćirić,  predstavnica Sekretarijata za omladinu i sport Vesna Stojanović, Sekretarijata za obrazovanje Suzana Jovanović kao i predstavnici Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, prodekan za nastavu prof. dr Mirsad Nurkić, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju, doc. dr Nenad Stojiljković i profesori dr Petar Mitić, dr Nemanja Stanković i dr Mladen Živković. Ovom prilikom predstavljeni su primeri dobre prakse u oblasti dualnog obrazovanja u Evropskoj Uniji,  projekti koji su finansirani iz fondova EU  a koji su isključivo posvećeni razvoju dualnog obrazovanja. Profesorka Laura Kapraniki ukazala je na značaj primene sporta u dualnom obrazovanju i pohvalila kadrovski potencijal Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja iz Niša, ali i istakla važnost iskazane  spremnosti lokalne samouprave da podrži razmenu znanja i iskustava radi implementacije istih  u sistemu obrazovanja.
NASTAVLJA SE UREĐENJE FASADA U NIŠU

 

 

Kuća nekadašnjeg dobrotvora i rentijera Đoke Jovanovića u ulici Vožda Karađorđa br.16, nastala 1930. godine, zasijaće novim sjajem budući da je, pre nedelju dana, otpočela realizacija druge faze projekta uređenja fasada u Nišu, koje su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Osim zadužbine Đoke Jovanovića, druga etapa uređenja fasada obuhvatiće i novi deo Narodne biblioteke „Stevan Sremac“.

Za uređenje fasada u ovogodišnjem budžetu Grada opredeljeno je 69,5 miliona dinara, od čega će radovi na „Zadužbini Đoke Jovanovića“ i Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ koštati nešto više od 14 miliona, dok su preostala sredstva namenjena realizaciji treće faze projekta.

„Zadužbina Đoke Jovanovića“ biće osvežena novom fasadom, s obzirom na to da su predviđeni restauratorski radovi na fasadnim površinama, reparacija vrata i prozora, ali i dekorativna rasveta. Takođe, biće popravljena krovna konstrukcija i krovni pokrivač, zamenom dotrajalih elementama i oluka.

Novi deo Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u ulici Borivoja Gojkovića takođe će dobiti novo ruho, s obzirom na to da će se i na ovom delu raditi tekuće održavanje fasadnih površina, ali i zamena metalnih portala i prozora. Biće izvršena i popravka stepeništa i stepenišne ograde, a biće zamenjeni i oluci. Rok da ove dve zgrade dobiju sasvim novi, osveženi izgled je 60 dana.

Trećom fazom projekta predviđeno je doterivanje Gradske kuće, inače arhitektonski najvrednijeg javnog objekta u Nišu, sagrađenog davne 1925.godine i Spomen-kompleksa Ćele-kula.

Podsećanja radi, prvom fazom projekta u iznosu od nešto više od 42 miliona dinara, doterane su fasade Narodnog pozorišta, Narodnog muzeja-Arheološke sale, Narodne biblioteke, Simfonijskog orkestra i zadužbine Milorada Vasića u Obrenovićevoj ulici.

 
Otvoren festival “Nauk nije bauk”

 

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović otvorio je 11.po redu festival nauke u organizaciji gimnazije “Svetozar Marković”pod nazivom ” Nauk nije bauk” i tom prilikom najavio da će naredni festival imati sto odsto veću finansijsku podršku grada u odnosu na dosadašnje.

 

 

Organizatori veruju da će i ove godine na pravi način uspeti da odgovore na sve nove izazove u nauci. Dodaju da su stvorili uslove kako bi sa potpuno novim sadržajima i dostignućima mladih dočekali sve one koji su zainteresovani za nauku.

 

 

Kako kaže direktor Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu Marjan Mišić ovogodišnji Festival “Nauk nije bauk 11” razlikovaće se od dosadašnjih. S obzirom da na festivalu učestvuju, po prvi put đaci iz Makedonije, on poprima i međunarodne karakeristike.

 

U okviru festivala održava se i Ted-ed konferencija,  u subotu od 10 do 17 sati u Startap centru.

 

Postavke koje će posetioci ove godine videti prate savremene tokove nauke,a akcenat je stavljen na ekologiju.