OTVOREN VIZITORSKI CENTAR CERJANSKA PEĆINA

„Vizitorski centar“ Cerjanska pećina svečano je otvoren danas u prisustvu gradonačelnika Darka Bulatovića, Predsednika GO Pantelej Bratimira Vasiljevića, čelnike Sofije i Montane, partnera iz Bugarske i direktora TON Uroša Parlića.

Vizitorski centar površine 250 metara, prvi je te vrste u Nišavskom okrugu i namenjen je ljubiteljima adrenalinskog sporta, spelolozima posetiocima i turistima, i sadržaće prijemni deo sa svlačionicom – garderobom, kafeterijom, prodavnicom suvenira i administrativnim delom.
Vizitorski centar je nastao kao zajednički projekat Turističke Organizacije Niš, Grada Sofije i udruženja “Love and Light” iz Montane u okviru EU “Interrerg” IPA programa, prekogranične saradnje Srbije i Bugarske.

Prema rečima gradonačelnika Bulatovića ovaj projekat ima za cilj korišćenje i promovisanje ovog velikog prirodnog spomenika, obrazovno-naučnog i istorijskog nasleđa Niša I razvoju turizma kao grane koja zauzima sve  važnije mesto  u privredi Niša.
Izgradnja stanova u ulici Majakovskog u Nišu

U Gradskoj kući potpisan je ugovor o izgradnji stanova u ulici Majakovskog između Gradske stambene agencije i izvođača radova kompanije “Viners”.

JP ”Gradska stambena agencija” počinje  izgradnju tri stambena objekta, L7, L8 i L9  na lokaciji Majakovskog u Nišu, kao četvrtu, zadnju fazu izgradnje na ovoj lokaciji.

Na lokaciji su završena i useljena šest stambena objekta od L1 do L6  sa ukupno 235 stanova.

JP Gradska stambena agencija nastavlja da sprovodi programa socijalnog stanovanja odnosno  stanovanja uz podršku kako je to definisano novim Zakonom o stanovanju i održavanju  zgrada.

Stanovi su namenjeni porodicama bez stana, odnosno licima  koja nemaju  u svojini stan ili  porodičnu kuću na teritoriji Republike Srbije i koja ne mogu sopstvenim sredstvima da reše stambenu potrebu po tržišnim uslovima za sebe i svoje porodično domaćinstvo, a pod uslovima i kriterijumima  koje propisuje Zakon o stanovanju i održavanju  zgrada.Prednost će imati lica koja pripadaju ranjivim društvenim grupama.

Ukupna vrednost investicije sa svim pratećim troškovima je oko 500.057.496,62 dinara.

Ugovorena vrednost radova 329.879.538 dinara. Izvođač radova preduzeće Viners iz Niša.

Rok za završetak objekata je 18 meseci.

Izgradnju objekta  JP ”Gradska stambena agencija” finansiraće iz sopstvenih sredstava od ranije prodatih stanova i to u iznosu 40%, a 60% potrebnih sredstava obezbediće kreditom komercijalnih banaka namenjenih projektnom finansiranju izgradnje stanova.

Stanovi su namenjeni za prodaju, 90 stana i za davanje u zakup ukupno 16 stana.