Horski kvartet iz Perma gost Grada Niša

Povodom Dana pobede nad fašizmom u Nišu gostuje horski kvartet iz ruskog grada Perma,koji će u petak 17.maja nastupiti u Simfonijskom orkestru.

U Gradskoj kući umetnike iz Perma primio je zamenik gradonačelnika prof.dr Miloš Banđur koji je ovom prilikom uručio gostima iz Rusije umetničku sliku sa simbolima Cara Konstantina rođenog u Nišu.
Prethodno su članovi hora već nastupili u Kruševcu,Trsteniku i Kragujevcu.

Za ovu turneju pripremljene su duhovne i patriotske pesme iz Rusije i Srbije,a koncert u Simfonijskom orkestru u Nišu počinje u 20 sati, a ulaz za sve posetioce je besplatan.
Uručena nagrada za književnost za decu

Nagrada Grada Niša za knjižvnost za decu i mlade za najbolju dečiju knjigu u 2018. godine dodeljena je književniku Radetu Tanasijeviću, za knjigu “Uvod u njivu.”

Nagradu je autoru uručila Jelena Mitrovski gradska većnica resorno zadužena za kulturu.

Knjiga je kako navodi žiri, u sastavu Peđa Trajković (predsednik), Dragana Pešić Glavašević (bibliotekar) i  prof. dr. Valentina Hamović, izabrana zbog brižljivo negovanog jezičko-stilskog i narativnog postupka i autentičnog odnosa prema prirodi.

Obrađivanje sopstvene njive ili vrta, zemaljska je slika biblijskog raja. U Tanasijevićevim pričama, priroda se objavljuje poetskim slikama koje nas vraćaju prvobitnom liku življenja. Pred naletom civilizacijske zahuktalosti, autor podseća koliko se čovek udaljio od njene umirujuće prisnosti.

Knjigom Uvod u njivu, dečiji senzibilitet se pažljivo uvodi u više sfere. Priče Radeta Tanasijevića izvedene su u najboljem duhu pisca poput Veljka Petrovića, Isidore Sekulić, Ive Andriće i Milovana Danojlića, čija su dela neizostavni deo školske lektire – navodi se u saopštenju žirija.

Nagrada se dodeljuje po treći put, a čine je plaketa i novčani iznos. Tehnički realizator je Niški kulturni centar.
POTPISAN UGOVOR O POMOĆI INVALIDIMA RADA

Gradonačelnik Darko Bulatović i direktorica Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika “Niš” Slađana Majkić potpisali su u gradskoj kući Ugovor o saradnji na projektu  „Zdravlje invalida rada“. Partner na projektu su i Udruženje invalida rada grada Niša i  Udruženje “Životna Snaga”.

          Projektom, za čiju je  realizaciju  Grad  izdvojio 5 miliona dinara,  biće obuhvaćeno 500 građana, invalidskih penzionera, koji su radili u nekadašnjim velikim industrijskim sistemima, a  sada žive u ruralnim sredinama.

Cilj projekta je stvaranje uslova za pružanje zdravstvene i socijalne zaštite svim ugroženim članovima Udruženja invalida rada u ruralnim područjima  u cilju unapređenja i poboljšanja njihovog opšteg zdravlja i socijalnog blagostanja.

Na osnovu rezultata ovog projekta predložiće se  mere aktivne zdravstvene zaštite radnika koji rade na radnim mestima sa povećanim rizikom u periodu posle odlaska u penziju. Mere zaštite će uključiti i analizu potrebe organizovanja preventivnih zdravstvenih pregleda i posle odlaska u penziju sa predlogom obima, sadržaja i vremenskog perioda na koji će se oni organizovati i obavljati.