OTVOREN MEĐUNARODNI SAJAM „DANI VODE NIŠ 2019“

Danas je u hali Čair u Nišu otvoren treći međunarodni sajam vodovodne i kanalizacione opreme „Dani vode“ u Nišu.  Asocijacija za zaštitu i očuvanje voda Južne Srbije (WASS) u saradnji sa kompanijom Medivest KT organizuje ovu manifestaciju kao priliku da, renomirane domaće i inostrane kompanije – proizvođači vodovodne i kanalizacione opreme predstave aktuelne trendove, istraživačka i proizvodna ostvarenja u ovoj oblasti. Međunarodni sajam „Dani vode“ Niš svečano je otvorio Ivan Karić, državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine, a prisutnima su se  obratili Marina Kostić, pomoćnik Gradonačelnika Niša i Igor Vučić, direktor JKP „Naisus“Niš. U okviru konferencijskog dela na temu „Očuvanje i zaštita sistema za vodosnabdevanje“ učesnici imaju priliku da predstave svoje ideje i razmene mišljenja o ovoj temi važnoj, kako za kvalitet i komfor života građana, tako i u smislu očuvanja prirodnih resursa i očuvanja zaštite životne sredine kao prioritetnih tema Grada Niša u 21.-om veku.
Potpisani sporazumi o aktivnoj politici zapošljavanja

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i direktori Nacionalne službe za zapošljavanje i JKP  “Mediana”potpisali su Sporazume o merama aktivne politike zapošljavanja.

Sporazum između Nacionalne službe zapošljavanja i Grada Niša  odnosi se na realizaciju programa i mera aktivne politike zapošljavanja.

Izdvojeno je ukupno 63,63 miliona dinara,od čega grad izdvaja 35 miliona, a NSZ 28,6 miliona dinara. Sredstva su namenja za sledeće mere aktivne politike zapošljavanja:

Javni radovi,subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima, subvencije za samozapošljavanje kao i program sticanja praktičnih znanja i program stručne prakse.

Ovom prilikom, takođe je  potpisan i Ugovor između Grada Niša,Nacionalne službe za zapošljavanje Filijale Niš i JKP “Medijana“  o sprovođenju javnog rada. Ovu meru Grad samostalno finansira sa 10 miliona dinara uz tehničku podršku NSZ. Ovom merom biće obuhvaćeno 65 lica.
Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom

9.maja u 12 sati obeležava se Dan pobede nad fašizmom tradicionalnom šetnjom “Besmrtnog puka”  na čijem čelu će biti general Vladimir Lazarević.

Kolona kreće od platoa kod logora na Crvenom krstu do centralnog trga kralja Milana,gde će se general Lazarević obratiti prisutnima.

 
Dan sećanja na civilne žrtve Nato agresije

Pored spomenika žrtvama Nato agresije kod zgrade Univerziteta danas je održana državna ceremonija Dana sećanja na civilne žrtve Nato bombardovanja 1999.godine.

Opelo stradalima služili su najpre sveštenici eparhije niške, a zatim su brojne delegacije Vlade Republike Srbije,vojske ,policije,okruga i grada položile vence na spomenik nedužno stradalim civilima tokom bombardovanja.

U ime Grada Niša vence su položili zamenik gradonačelnika prof.dr Miloš Banđur,gradska većnica Jelena Mitrovski i sekretar SG Ružica Đorđević.

Vence su položili i predstavnici porodica nastradalih i brojna udruženja za negovanje oslobodilačkih tradicija.

7.maja 1999.godine Niš je zasut kasetnim bombama iz vazduha ,a najteže su stradali građani u Šumatovačkoj i kod parkinga Kliničkog centra.Upravo ovaj datum određen je za Dan sećanja na civilne žrtve tokom Nato agresije.