OD 1. JULA NOVIH 12 AVIO LINIJA IZ NIŠA

Gradonačelnik Darko Bulatović izjavio je danas da je Vlada Srbije usvojila  odluku o proglašenju linija u javnom interesu u vazdušnom saobraćaju, na osnovu koje će se od 1. jula ove, pa  do 30. juna 2023. godine uspostaviti avio linije ka 12 gradova u zapadnoj Evropi.

Dva puta nedeljno leteće se ka Nirnbergu, Hanoveru, Frankfurtu, Karlsrueu i Fridrishafenu u Nemačkoj, Geteborgu u Švedskoj, Bolonji i Rimu u Italiji, Salcburgu u Austriji, Budimpešti i Ljubljani. Tri puta nedeljno, leteće se iz Niša i ka Tivtu,  ali samo u vreme letnje sezone, odnosno od maja do oktobra.

”Ovo je potvrda da je Niš među prirotetima države. Ovo je rezultat gotovo svakodnevnih kontakata sa Predsednikom Aleksandrom Vučićem i sa Predsednicom Vlade. Ovo je rezultat nebrojeno mnogo razgovora i sastanaka i sa potpredsednicom Vlade, ministarkom Zoranom Mihajlović, i njenim timom, i zato sa ponosom mogu da kažem da Niš zvanično postaje regionalni centar vazdušnog saobraćaja”, rekao je Gradonačelnik Niša Bulatović.

On je naglasio da će privreda u koju država i grad ulažu ovim dobiti novi podsticaj,  investitori će lakše dolaziti u Niš, a privrednici sa ovog područja do svojih partnera, kupaca i na kraju do tržišta u zapadnoj Evropi.

”Naravno, ovo je važno i za razvoj turizma, i svakako za našu dijasporu, jer su se linije i definisale po tome gde postoji  potreba, ali ne postoji dovoljna komercijalna opravdanost za njihovo pokretanje, bez pomoći države”, naglasio je Gradonačelnik Niša i poručio da se ovim stavlja tačku i na sve priče i zlonamerne komentare o zatvaranju i gašenju aerodroma.

”Kao što smo i dogovorili sa ministarkom Mihajlović, sedište preduzeća ‘Aerodromi Srbije’ biće u Nišu, sa ovih novih 25 letova nedeljno, uz već postojeće. Sve ovo, građanima Niša i jugoistoka Srbije jasno pokazuje da su suprotne tvrdnje bile krajnje zlonamerne, netačne i usmerene protiv razvoja ne samo aerodroma”, rekao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Bulatović.
DODELJENE SPOMENICE BIVŠIM I SADAŠNJIM PRIPADNICIMA 63. PADOBRANSKE BRIGADE

Slavna 63. padobranska herojska brigada postala je simbol otpora NATO agresiji i ne samo njoj. Gde god i kad god je bilo teško tu su bili padobranci iz 63. padobranske brigade. Malo zemalja može da se pohvali takvim junacima i takvom jedinicom. Neprekinuta tradicija 63. je nešto što se u vojsci poznaje, veoma ceni i nešto na šta je čitav srpski narod veoma ponosan – izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin na uručenju vojnih spomenica pripadnicima nekadašnje 63. padobranske brigade povodom 20 godina odbrane od NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Na svečanosti, održanoj u niškom Domu Vojske, vojne spomenice porodicama poginulih pripadnika 63. padobranske brigade uručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, a premeštenim pripadnicima te brigade načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović. Penzionisanim pripadnicima brigade vojno priznanje uručio je zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Ilija Todorov, a pripadnicima 63. padobranskog bataljona priznanje je uručio komandant Specijalne brigade brigadni general Miroslav Talijan.

Ističući da je Srbija ponosna na svakog svog oficira i vojnika, ministar Vulin je rekao da „svi koji su učestvovali u odbrani od NATO agresije zaslužuju našu pažnju i poštovanje. Oni koji su ubijeni u NATO agresiji zaslužuju da ih se sećamo i da njihove porodice znaju da je država tu i da brine o svakom od njih“.
”Srbija se ponosi svakim vojnikom, svakim oficirom, svakim policajcem, svima onima koji su odbranili i očuvali zemlju. Uostalom, ko može da kaže gde prestaje narod, a gde počinje vojska. Bili smo jedno i ostaćemo jedno. Zato smo slobodni” – poručio je ministar Vulin.
Komandant Specijalne brigade Kopnene vojske brigadni general Miroslav Talijan posebno je istakao otpor našeg naroda i uspeh borbenih operacija naše Vojske, a naročito njenih elitnih sastava – 72. specijalne i 63. padobranske brigade.

Zamenik komandanta Združene operativne komande i ratni komandant 63. padobranske brigade general-major Ilija Todorov rekao je da je vojna spomenica koju su dobili pripadnici 63. padobranske brigade još jedan dokaz da se o njima misli. Posebno je bitno, naglasio je general Todorov, da se poginuli pripadnici jedinice ne zaborave, kao ni njihove porodice i oni koji su bili ranjeni.

Svečanosti u niškom Domu Vojske  prisustvovali su i državni sekretar Aleksandar Živković,, Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i Episkop niške eparhije Vladika Arsenije.
Odluke o podsticaju razvoja talentovanih učenika i studenata u 2019. godini

Odluke o podsticaju razvoja talentovanih učenika i studenata:

Odluka Komisije za podsticaj razvoja talentovanih učenika i studenata o izboru kandidata kojima se ne dodeljuje stipendija

Odluka Komisije za podsticaj razvoja talentovanih učenika i studenata o izboru kandidata za dodelu stipendija

Odluka Komisije za podsticaj razvoja talentovanih učenika i studenata o odbacivanju prijava


Komisija za podsticaj razvoja talentovanih učenika i studenata raspisala je

Javni poziv za stipendiranje talentovanih učenika i studenata u 2019. godini.

Javni poziv je objavljen na sajtu Grada Niša i  oglasnim tablama organa i službi Grada u ulici Nikole Pašića broj 24 i ulici Vožda Karađorđa broj 16.

Obrasci prijava se mogu preuzeti sa sajta Grada Niša (sa sledećih linkova):

ili u prostorijama Sekretarijata za obrazovanje u ulici Vožda Karađorđa broj 16.

Rok za podnošenje prijava je bio 14. februar 2019. godine.

 
PRIJEM ZA AMBASADORA BELGIJE

Gradonačelnik Darko Bulatović razgovarao je danas sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji, njegovom ekselencijom Adamom Kunom, o mogućnostima za unapređenje saradnje u svim oblastima od kulture, jezika, obrazovanja pa do privrede.

”O svim ovim temama imamo gotovo jednako mišljenje, a to je da potencijale za napredak  treba iskoristiti”, rekao je Gradonačelnik Bulatović, nakon sastanka.

Ambasador Kun je rekao da je u Nišu prvi put i da je ovaj grad veoma zanimljiv za investitore iz njegove zemlje. On je poručio da na tom polju treba raditi i dalje, a da je prvi korak već učinjen tokom februarskog samita u Beogradu kada je potencijale Grada Niša belgijskim privrednicima predstavila Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

Gradonačelnik Bulatović je najavio dolazak predstavnika jedne velike kompanije iz Belgije na razgovor o saradnji sa JKP Naisus, krajem aprila, uz ocenu da  u svim planovima Niša izuzetno važno mesto zauzima Univerzitet i da saradnja koja je uspostavljena na obrazovnom nivou, od velike koristi i značaja za obe strane.
IZ PROGRAMA NIS ”ZAJEDNICI ZAJEDNO” GRADU NIŠU 5 MILIONA DINARA

Potpisivanjem sporazuma o saradnji između NIS-a i 13 lokalnih zajednica u Domu Narodne Skupštine Srbije počeo je ovogodišnji konkurs „Zajednici zajedno“. Sporazume su potpisali Kiril Turgenjev generalni direktor NIS, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i predstavnici 13 lokalnih samouprava među kojima i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

”Na ovaj način kompanija želi da doprinese daljem razvoju lokalnih zajednica i pruži svoj doprinos unapređenju kvaliteta života u njima, posebno najmlađima. U svakom gradu ili opštini u kojima se program sprovodi, sa ukupno 116 miliona dinara, biće finansirano do pet projekata koje prijave zdravstvene ustanove, a o izboru projekata odlučivaće Komisija sastavljena od predstavnika Ministarstva zdravlja , kompanije NIS i lokalne zajednice, rekao je direktor Turgenjev.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da će Niš, u okviru ovogodišnjeg projekta, dobiti 5 miliona dinara koji će biti upotrebljeni, pre svega, za poboljšanje uslova u objektima primarnog zdravstva.

”Ovo je nastavak 10 godina duge i uspešne saradnje Grada Niša i kompanije NIS. Pet miliona dinara koje ćemo na ovaj način dobiti usmerićemo za uređenje zdravstvenih stanica na seoskom području, i stvaranje uslova da građani imaju jednake uslove za lečenje, bilo da žive u gradu ili na selu”, rekao je gradonačelnik Bulatović.

Kako je navedeno, Kompanija NIS će, u okviru ovogodišnjeg programa uložiti gotovo milion evra (116,5 miliona dinara) u poboljšanje rada zdravstvenih ustanova u 13 gradova i opština širom Srbije (Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak, Pančevo, Požarevac, Zrenjanin, Kikinda, Novi Bečej, Srbobran, Žitište, Kanjiža, Plandište).

 
Otvorena izložba “Bombardovanje Niša 1999. godine”

Izložbu “Bombardovanje Niša 1999. godine”  svečano je otvorio gradonačelnik Niša Darko Bulatović u niškoj galeriji Sinagoga.

Autorka izložbe i kataloga je istoričarka Bojana Nešić, kustoskinja niškog muzeja koja je sve brojke vezane za bombardovanje Niša pretvorila u dokumenta-fotografije kao svedočanstva strašnih dana koje smo preživeli, a koje će biti predstavljene na izložbi.

Izložbu čine fotografije, delovi NATO oružja, grafitna bomba i propagandni materijal. Nastala kao omaž danima stradanja a sa željom da se isti ne zaborave ova izložba je još jedan podsetnik na dane Nato agresije 1999.godine.
Obeležavanje „Međunarodnog dana energetske efikasnosti 2019“

Energetski menadžer Grada Niša je po preporuci Ministarstva rudarstva i energetike organizovao manifestaciju obeležavanja „Međunarodnog dana energetske efikasnosti“ .

Obrazovana je radna grupa sastavljena od predstavnika sekretarijata Gradske uprave.

Cilj manifestacije je bio promotivna aktivnost jačanja svesti o uštedi energije primenom mera energetske efikasnosti u javnim objektima Grada Niša.

Ciljna grupa su učenici osnovnih škola.

Ministarstvo rudarstva i energetike uz podršku GIZ-a je doniralo promotivne materijale u vidu plakata, majica za decu, edukativne igre – Igrajmo za energiju i priručnike za nastavnike.

Promo materijali su dostavljeni svim osnovnim školama.

Akcijom su obuhvaćene 84 osnovne i dve specijalne škole.

Organizovana su školska takmičenja u tri kategorije: likovni radovi, literarni radovi i Slogani.

Pobednički radovi sa školskih takmičenja su dostavljeni radnoj grupi, koja je obrazovala komisije za izbor najboljih radova uz pomoć stručnih lica: profesorice Ivane Stanković – mr grafike iz Umetničke škole i Slobodanke Mitrović profesorice srpskog jezika i književnosti iz gimnazije Stevan Sremac.

Pobednici Gradskog takmičenja su:

 • Kategorija likovnih radova:
 1. Sanja Stojković, OŠ Sveti Sava
 2. Brankica Denić, OŠ Desanka Maksimović
 3. Anja Radojković, OŠ Lela Popović
 • Kategorija literarnih radova:
 1. Učenici V i VI razreda, OŠ Nadežda Petrović
 2. Sofija Radukić, OŠ Radoje Domanović
 3. Lana Arslanović, OŠ Ivo Andrić
 • Kategorija Slogani:
 1. Mitar Stojković, OŠ Desanka Maksimović
 2. Vanja Nešović, OŠ Ratko Vukićević
 3. Anđela Kostadinović, OŠ Prvi maj

Radna grupa je dodelila i tri specijalne nagrade:

 1. Nikoli Staletović, likovni rad, ŠOSO Carica Jelena
 2. Bojani Tomić i Marti Đorđević za plakat, OŠ Dr Zoran Đinđić
 3. Grupa učenika „Čuvari prirode“ za plakat „Štedimo vodu“, OŠ Učitelj Tasa.

Nagradni fond za pobednike je bio iz fonda Ministarstva, majice i igra za energiju.

Akciju i nagradni fond su dopunila  Javno komunalna preduzeća:

 • JKP Gradska toplana, donirala svim pobednicima po jedan digitron sa solarnom baterijom,
 • JKP Naissus, donirao svim školama pobednika po 5 LED sijalica
 • JKP Mediana donirala svim školama pobednika po jednu kantu za reciklažni otpad i po jednu sadnicu tuje.

Centralna manifestacija: izložba radova učenika i Tribina održana je dana 14.03.2019. godine u Svečanoj sali Univerziteta u Nišu sa početkom u 12 časova. U holu zgrade Univerziteta organizovana je izložba radova učenika.

Na tribini su tematski obrađene i prezentovane aktivnosti:

 • Energetskog menadžera Grada Niša
 • Sektora za komunalne delatnosti i energetiku – Hranislav Đorđević
 • Sekretarijata za obrazovanje – Branka Ranđelović
 • Sekretarijata za zaštitu životne sredine- Jovana Savić
 • predstavnika JKP Mediana Niš – Sonja Popović
 • predstavnika EPS Distribucija ogranak Niš – Ljubomir Rančić

Po završetku tribine dodeljene su nagrade pobednicima takmičenja.

Manifestacija je i medijski propraćena.
OTPUTOVALI NA KOPAONIK

NAGRAĐENI STUDENTI

Četrdeset četvoro najboljih studenata Univerziteta u Nišu otputovali su na Kopaonik, gde će, zajedno sa instruktorima i pratiocima sa Fakuteta sporta, provesti narednih sedam dana na zasluženom odmoru i nastavi skijanja, koje su dobili kao nagradu  za postignute izuzetne rezultate tokom školovanja.

Na put su ih ispratili Gradonačelnik Darko Bulatović, gradski većnik za omladinu i sport Branislav Kačar i dekan Fakulteta sporta prof. Dr. Milovan Bratić.

”Niš je ponosan na svoje studente. Ovo je samo mali znak pažnje za vas koji ste najbolji. Idite na Kopaonik, odmorite se, napunite baterije i vratite se da završite ono što ste tako dobro počeli. Završite fakultet ovako uspešno kako ste to radili do sada, a država Srbija i sam grad će se postarati da ne čekate na posao u struci. Siguran sam da će biti još investitora i još radnih mesta u Nišu – jedno od njih će biti i za vas”, poručio je Gradonačelnik Bulatović studentima.

Inače, putovanje u naš najveći zimski turistički centar dobili su studenti sa najvišim prosečnimocenama sa svih 14 fakulteta niškog Univerziteta.

Sve trošove puta, smeštaja, ishrane, skijaških karti i škole skijanja, snosi Grad, što će, prema rečima većnika Branislava Kačara, biti praksa i u narednim godinama, jer je to ”najmanje što Niš može učiniti za one koji predstavljaju njegovu budućnost.
OTVORENA NOVA ISPOSTAVA SAOBRAĆAJNE POLICIJE U NIŠU ”STANICA  ISTOK”

”Nove prostorije i automobili  su malo za sve ono što vi, naši policajci činite svakog dana u borbi protiv kriminala.  Niš je bio i ostaće siguran grad zahvaljujući vama. U Niš turisti dolaze u sve većem broju ne samo zbog hrane i dobrog provoda – već i zbog toga što se osećaju sigurno. Zahvaljujući vama.  Iako to ponekad ne izgleda, znajte da vam je svaki građanin, svaki gost ili prolaznik zahvalan za ono što radite u vašem svakodnevnom poslu. Mi kao gradska vlast učinićemo sve što je u našoj moći da vam svakodnevno obavljanje dužnosti bude lakše jer smo svesni koliko značite za naš grad”.

Ovim rečima obratio se Gradonačelnik Darko Bulatović pripadnicima policijske uprave u Nišu na ceremoniji otvaranja nove ispostave saobraćajne policije, stanice Istok, u ulici Vojvode Mišića br. 50.

Svečanosti je prisustvao i Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji je poručio da će država Srbija učiniti sve kako bi uslovi za rad i materijalni položaj pripadnika svih sektora policije bili što bolji, jer je, kako je rekao, ”bezbednost građana i imovine, ali i bezbednost svih učesnika  u saobraćaju na prvom mestu”.

Gradonačelnik Bulatović uručio je načelniku Policijske uprave u Nišu Slaviši Virijeviću ključeve četiri nova automobila, donaciju Grada, koji će, istakao je, biti od velikog značaja za rad policije u obavljanju svakodnevnih dužnosti, a u cilju povećanja bezbednosti svih građana.
Položeni venci povodom Dana stradalih u Nato bombardovanju

U centru grada na spomen obeležijima posvećenim stradalima u Nato bombardovanju održan je parastos,a zatim su i položeni venci u znak sećanja na dan kada je pre tačno 20.godina počela Nato agresija .
Vence su položile brojne delegacije vojske,policije,okruga,grada i opština,kao i porodice poginulih i udruženja za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.
U ime Grada Niša prisutnima se obratio gradonačelnik Darko Bulatović koji je evocirajući sećanja na dane srpskog stradanja tokom agresije rekao da se žrtve nikada ne smeju zaboraviti,a zatim  parafrazirao reči srpske himne u kojoj se pominje brod i rekao da ovaj brod mora ubuduće da plovi po mirnom moru i da danas Srbija ima prijatelje u svetu i da se državno rukovodstvo svim silama zalaže za mir i prosperitet naše zemlje.
U toku bombardovanja u Nišu su uništena brojna industrijska postrojenja, glavna gradska trafo-stanica i aerodrom, gađane su i kasarna „Stevan Sinđelić“ i civilni objekti, kao što je obdanište. Tokom bombardovanja Niš je bio meta 40 puta, a poginulo je 56 građana Niša a povređeno više od 200.
Spomen kapela je sagrađena u čast žrtava tokom ratova s početka devedesetih i NATO bombadovanja iz Niša. Na tablama koje se nalaze unutar kapele ispisano je 134 imena, a na kapeli se nalazi natpis: „Čekamo vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka,amin”.