Бесповратна средства за нишке компаније, предузетнике, научно-образовне институције, кластере и удружења

У присуству  званичника Града, привредника  и чланова Привредно-економског савета,градоначелник Ниша Дарко Булатовић, свечано је уручио уговоре за доделу бесповратних средстава нишким компанијама, предузетницима, научно-образовним  институцијама, кластерима и удружењима. Средства се додељују у оквиру Програма локалног економског развоја за 2018.годину.

На почетку свечаности говорио је члан Градског већа ресорно задуженог за привреду, Михајло Здравковић који је истакао важност програма подршке града привредним субјектима и изразио захвалност свим предузећима и удружењима која су узела учешће у овом програму.

Градоначелник Ниша је рекао да сами привредници најбоље схватају значај буџета и чињеницу да је после доста година буџет града стабилизован ,тако да је сада могуће опредилити одређена средства у оквиру програма локалног економског развоја за 2018.годину

Програм локалног економског развоја реализује Канцеларија за локални економски развој и пројекте Града Ниша. Начелник КЛЕРП-а Милан Ранђеловић говорио је нешто више о самим мерама и критеријумима који су коришћени приликом избора комапнија које су добиле бесповратна средства.

На основу мера „Интернационализације“ укупно 13 предузећа добило је средства,када је у питању мера „Унапређење конкурентности“ 46 привредних субјеката добило је уговоре о додели бесповртаних средстава.

За мере „Унапређење конкурентности фирми које користе услуге Start up  центра и Coworking простора“ и „Унапређење сарадње привреде и научно-образовних институција“укупно 10 субјеката добило је средства на основу програма развоја.
ЗАВРШЕНА РЕКОНСТРУКЦИЈА ГЛАВНЕ УЛИЦЕ У ГОРЊЕМ МЕЂУРОВУ

       Радови на реконструкцији главне улице у Горњем Међурову су завршени.

       Градоначелник Дарко Булатовић обишао је, са сарадницима завршне радове на асфалтирању ове важне саобраћајнице.

       Он је истакао да је изузетно задовољан јер је улица завршена у најкраћем могућем року, и да је ово почетак комуналног уређења овог насеља после дугог низа година без икаквих улагања.

       Радови на реконструкцији деонице дуге око 400 а широке 5,5 метара, која је и била најтеже оштећена, отпочели су 1. новембра и завршени су за мање од 40 дана, иако је првобитни рок био крај године.

       ”Већ на пролеће, машине ће стићи и у друге улице у Међурову, а, у договору са грађанима, решаваћемо и проблеме са водоводом, канализацијом, струјом, тротоарима. Циљ нам је да сваке године решимо по неки проблем, јер у ово село, као и у многа друга, није улагано деценијама и немогуће је урадити све одједном”, поручио је Градоначелник Булатовић.

       Иначе, читав пројекат коштао је нешто више од 6 милиона динара, обезбеђених из Програма периодичног одржавања саобраћајница.
ХИЛАНДАР У НИШУ – НИШ У ХИЛАНДАРУ

 

Вече под називом  “Хиландар у Нишу – Ниш у Хиландару”.

У присуству бројних званица из Округа, Града и Градских општина и других институција и великог броја медија, одржана је јединствена презентација хране и вина из древног манастира на Атосу. Гала вечера организована је  као захвалност за помоћ у обнављању манастира Хиландар након пожара пре 14 година, а своје вештине у припремању хране по древним рецептима старих хиландарских мајстора, наравно, прилагођених модерном времену, приказали су шеф кухиње Касиорас Мариос и  главни кувар Хиландара Христос Гремос са екипом свих кувара.

За обнову Хиландара потребне су још три године и око три и по милиона евра.  – рекао је директор Задужбине Хиландара Миливоје Ранђић на донаторској вечери  коју је организовао је Центар за истраживање медијског простора уз подршку Нишавског управног одбора.

“ Када смо пре 15 година планирали мислили смо да ће обнова коштати мислили смо да ће коштати милион евра. Сада је потпуно други однос цена и другачије су околности”, рекао је Ранђић.

Манастир Хиландар изгорео је 2004. године и готово половина манастирског комплекса је страдала. Од тада се  настоји да се Хиландар обнови, а како је рекао Миливоје Ранђић, последњи пут су овакви радови извођени у 15. веку.

“Све оно што се радило у последњих 14 година од страдања Манастира од пожара до данас, радило се  а да се притом нисмо хвалили. То нису само људи из Ниша већ из целог Нишавског округа. Посебно ми је драго што се на овај начин крунише сарадња регије Волви и Нишавског управног округа, започета пре седам месеци, обиласком ове регије и обиласком метоха Хиландара”, рекла је Драгана Сотировски начелница Нишавског управног округа  захваливши се гостима из Хиландара који су у данима поста дошли у Ниш да изразе своју захвалност.

Како је речено, до сада је обновљено више од половине комплекса који је био захваћен великим пожаром. Нишлије и фирме овог округа последњих година ангажовани су махом на обнови и изградњи електроенергетског система.