LIVADSKA ULICA U NOVOM SELU DOBILA ULIČNU RASVETU

Svega desetak dana je radnicima JKP Parking servis bilo potrebno za realizaciju dogovora Gradonačelnika Darka Bulatovića i žitelja Livadske ulice u Naselju 9. Maj, koja je postala poznata kao jedna od poslednjih na teritoriji Grada Niša koja nema uličnu rasvetu.

U tih nekoliko dana postavljene su nove bandere, dovedena struja i priključene ulične sijalice, tako da meštani ovog dela Novog sela više neće morati da put do svojih kuća pronalaze uz pomoć svetiljki i baterijskih lampi.

Gradonačelnik  je naglasio da je ovo početak otklanjanja godinama nagomilavanih komunalnih problema koji muče stanovnike, ne samo  ove, već i  velikog broja drugih ulica u ovom prigradskom naselju, i za čije rešavanje niko, u prethodnih tridesetak godina, nije imao ni volje ni razumevanja. On je rekao da će za nekoliko nedelja biti završeni i projekti   rekonstrukcije vodovodne mreže u ovoj i još dvadesetak ulica u naselju, i da će radovi na zameni cevi početi sa prvim lepim danima naredne godine.

Vršilac dužnosti direktora niškog vodovoda Igor Vučić, koji je zajedno sa direktorom Parking servisa Dejanom Dimitrijevićem i Gradonačelnikom Bulatovićem sinoć obišao radove i razgovarao sa žiteljima ove ulice, rekao je da će umesto jednog zajedničkog vodomera završetkom tog projekta, sva domaćinstva dobiti sopstvene vodomere u dvorištu, i da će briga o održavanju sekundarne mreže, kao i otklanjanje eventualnih havarija i gubitaka na vodovodnj mreži preći u nadležnost JKP Naisus.

Meštani Livadske ulice, prezadovoljni su, kako kažu, brzinom kojom je rešen problem sa uličnim osvetljenjem. Oni su se zahvalili se Gradonačelniku i njegovim saradnicima na trudu koji su uložili da i u ovaj deo grada stignu osnovni standardi, što ulično osvetljenje i svakako jeste, uz nadu da će i obećanje vezano za zamenu vodovodne mreže biti vrlo brzo ispunjeno.

 
SVEČANOM PREDAJOM KLJUČEVA GRADA ANI SOFRENOVIĆ,POČELI 53.FILMSKI SUSRETI

Tradicionalnom predajom ključeva grada glumcima i projekcijom filma „Južni vetar“ reditelja Miloša Avramovića, počeo je Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma, Filmski susreti Niš 2018.

Kako je to već uobičajeno iz Gradske kuće, gde je priređen prijem za učesnike i goste niškog festivala, oko 50 pristiglih glumaca i članova filmskih ekipa, crvenim tepihom preko tvrđavskog mosta, sa zamenikom gradonačelnika prof.dr Milošem Banđurom,  stigli su do Letnje pozornice. Zamenik gradonačelnika Banđur istakao je da je ponosan što Grad Niš baštini tradiciju najstarijeg filmskog festivala u Srbiji, najstarijeg u regionu i što je specifičan upravo po tome jer je posvećen glumcima.

„Kolege glumci, Tvrđava je naša!“, čulo se po 53. put, na ceremoniji svečanog otvaranja festivala. Pred prepunom Letnjom pozornicom, ključeve grada, predsednici ovogodišnjeg žirija, Ani Sofrenović predao je zamenik gradonačelnika Niša prof. dr Miloš Banđur. Primivši ključeve grada od gospodina Banđura, Ana Sofrenović je rekla:

„Pogled sa Letnje pozornice na publiku obavezuje sve glumce da svake godine budu što bolji. Već 53 godine vi ste ti koji nama glumcima dajete podršku, snagu, gledate nas i po kiši, u šta sam se uverila pre nekoliko godina. Vi ste ti koji dajete razlog glumcima da svake godine dođu u Niš. Hvala vam na tome”.

Prve festivalske večeri, po tradiciji, uručena je i nagrada „Pavle Vuisić“. Radošu Bajiću, glumcu i reditelju. Priznanje je uručio Vladan Živković umetnički direktor festivala.

Nema nas mnogo koji se možemo pohvaliti da smo igrali sa glumačkom gromadom kakav je bio naš Paja. Prošlo je više od 40 godina, od kada sam prvi put, zajedno s njim, stajao na ovoj sceni posle prikazivanja filma „Beštije“ na tadašnjim Filmskim susretima. Večeras se taj krug zatvara i od večeras sam u društvu besmrtnih”, rekao je Bajić.

Filmske susrete otvorila je svetska premijera filma „Južni vetar“ reditelja Miloša Avramovića. Niška publika imala je priliku da prva pogleda ovo filmsko ostvarenje, s obzirom na to da je srpska premijera „Južnog vetra“ najavljena za 14. novembar u Beogradu.

Kao drugi prikazan je film „Granice kiše“ autora Nikole Mijovića i Vladimira Sudara.
ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA ULICE ALEKSANDRA MEDVEDEVA

Ulica Aleksandra Medvedeva od sutra će ponovo biti otvorena za saobraćaj, nakon dvomesečne obustave zbog rekonstrukcije.

,,Završeno je asfaltiranje završnog, habajućeg sloja kolovoza, a sutra ujutru će biti obeležena i horizontalna signalizacija, nakon čega će ulica moći da se koristi za saobraćaj”, rekao je direktor Direkcije za izgradnju grada Nebojša Lović koja je i bila nadležna za nadzor nad radovima.

Lović je istakao da su radovi, koji su započeli 6.  juna, trajali dvadesetak dana duže nego što je bilo planirano, jer je morala biti rekonstruisana i vodovodna mreža. Lović je naročito naglasio da je sve urađeno maksimalno kvalitetno:

”Zamenjena je kompletna košuljica, odnosno podloga kolovoza, kompletna vodovodna mreža i urađeni ivičnjaci, tako da će saobraćajnica, koja je bila u veoma lošem stanju, sada biti jedna od najboljih u gradu”, rekao je Lović i dodao da će odmah po završetku ove faze, početi i rekonstrukcija trotoara, odnosno postavljanje behaton ploča, koje će čitav ovaj ambijent, zajedno sa novim platoom ispred tehničkih škola, učiniti mnogo lepšim i savremenijim.
GRADONAČELNIK NAJAVIO NOVE RADOVE U NASELJU 9.MAJ

 Gradonačelnik Niša Darko Bulatović sa saradnicima obišao je meštane Livadske ulice u naselju 9.maj, koji su mu se obratili zbog problema sa računima za vodu, budući da su priključeni na kontrolni vodomer u glavnoj ulici, nemaju vodomere u svojim domaćinstvima i zbog toga su prinuđeni da plaćaju račune usled svakog kvara i curenja do kojih dolazi na mreži. „Više od 10 godina meštani Livadske ulice u Novom selu iz sopstvenog džepa moraju da nadoknađuju troškove za vodu, koji nisu uvek mali, a nastanu usled curenja i kvarova. Mi smo dali nalog da se krene u proceduru izrade projekta kako bismo i programom mogli da predvidimo rešavanje ovog problema jer je jedino ispravno da građani plaćaju račun samo za vodu koju potroše. Dakle, onoga momenta kada dobiju vodomere u svojim domaćinstvima, plaćaće račun za sopstveni utrošak“, izjavio je gradonačelnik Niša. On je istakao da ovo nije jedini problem meštana Livadske. U samoj ulici nema ulične rasvete. „Sa nama je i direktor JKP Parking servis, ja očekujem da se već krajem naredne nedelje radnici ovog preduzeća nađu na terenu i reše ovaj problem“, poručio je gradonačelnik. On je ovom prilikom najavio da će uskoro opet doći u Novo selo jer u naselju 9.maj postoji još problema koje treba rešavati. Naredne godine, prema njegovim rečima, radiće se rešavanje vodovodne i kanalizacione mreže, kao i deo ulica u ovom niškom naselju.
POČELA REKONSTRUKCIJA VODOVODNE MREŽE U NASELJU ŠLJAKA

Posle velikih problema sa vodosnabdevanjem,  nakon desetak godina, danas su zvanično počeli radovi na rekonstrukciji dela vodovodne mreže u niškom naselju Šljaka. Radove je obišao gradonačelnik Niša Darko Bulatović koji je i pre 20 dana posetio ovo niško naselje i razgovarao sa meštanima o konačnom rešavanju problema koji im je godinama unazad stvarao ogromne poteškoće. Ekipe JKP Naisus danas su radove otpočele u Bujmirskoj ulici.“ U rokovima koje smo pre nepunih mesec dana dogovorili sa meštanima Šljake na Zboru građana, utvrdili smo dinamiku radova i danas i zvanično počeli prvu fazu kompletne rekonstrukcije vodovodne mreže u ovom delu Niša. Prva faza podrazumeva zamenu svih instalacija i rekonstrukciju vodovodne mreže u pet ulica i dva prilaza i za radove u ovoj fazi izdvojićemo 10 miliona dinara“, poručio je gradonačelnik. On je dodao da će se radovi izvoditi u još dve faze i da će Grad izdvojiti još 20 miliona dinara. „Prema planu koji smo napravili, kompletna rekonstrukcija vodovodne mreže u naselju Šljaka biće završena do 1. avgusta naredne godine i sve ukupno koštaće nas 30 miliona dinara“, zaključio je gradonačelnik.
GRADONAČELNIK OBIŠAO HVARSKU ULICU U DONJEM KOMRENU

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović posetio je sinoć meštane Hvarske ulice u Donjem Komrenu, sa kojima je razgovarao o konačnom rešavanju problema izgradnje ulice nakon čak 8 godina koliko čekaju na asfalt.“Nakon što su građani sami pokrenuli inicijativu za rešavanje problema i prikupili neophodne potpise, Grad je uspeo da reši problem kanalizacione i vodovode mreže u nekoliko prilaza, predstoji nam rešavanje problema u ulici 45.Divizije. Na dobrom smo putu da meštanima konačno rešimo problem i da dobiju ulicu kakvu zaslužuju. Radićemo korak po korak. Za otprilike nedelju dana utvrdićemo dinamiku i verujem da ćemo se opet ovde sastati na obostrano zadovoljstvo kad bude potpisan i ugovor i krenemo u proceduru“, rekao je gradonačelnik. Gradonačelnik je dodao da Grad ozbiljno staje na svoje noge i da on sa svojim saradnicima svakog dana razgovara sa meštanima Niša u različitim delovima grada, trudeći se da od njih lično čuje koji su to prioritetni problemi sa kojima se susreću, kako bi Grad krenuo u rešavanje istih.“Formirali smo radnu grupu od po dva predstavnika svih pet gradskih opština. Cilj nam je da uspešno isplaniramo narednu godinu, izdvojićemo milijardu  dinara više i nastojaćemo da sistemski rešavamo probleme građana, a ne kao što je rađeno prethodnih godina, od slučaja do slučaja“, istakao je Bulatović. On je naglasio da je gradsko rukovodstvo stabilizovalo budžet, da uspešno vraća dugove bez novih zaduživanja i da sada može ozbiljno da se upusti u rešavanje krucijalnih problema u Gradu. „Nisam želeo da dozvolim da se radi bez pokrića, uspeli smo da se finansijski stabilizujemo i naredne godine rešavaćemo životne probleme građana, gradićemo ulice, rešavati probleme vodovodne i kanalizacione mreže i još mnogo toga“, zaključio je gradonačelnik Bulatović.
ČESTITKA GRADONAČELNIKA NIŠA POVODOM KURBAN BAJRAMA

Povodom velikog praznika Kurban Bajrama gradonačelnik Niša Darko Bulatović uputio je čestitku svim građanima islamske veroispovesti:

„Svim muslimanskim vernicima čestitam veliki praznik Kurban Bajram, sa željom da ove praznične dane proslave u miru i dobrom zdravlju, sa porodicama, prijateljima, komšijama i ljudima dobre volje.

Neka vas ovaj drevni veliki praznik žrtve podseti na neprolazne vrednosti uzajamnog uvažavanja i suživota, duboko utemeljene u humanim vrednostima savremenog sveta, i neka vas ispuni solidarnošću, brigom za bližnje i razumevanjem za ljude kojima je pomoć potrebna.

Osnaženi tim vrednostima, uveren sam, nastavićemo zajedno da čuvamo mir, dobro i toleranciju u našem Nišu.

Bajram Šerif Mubarek Olsun!“
IZLETIŠTE NADOMAK NIŠA,VIDRIŠTE, DOBIJA NOVI IZGLED

Nakon okončanja projekta prekogranične saradnje kojim je izgrađeno kilometar puta do Vidrišta, 750 metara staza kroz samo izletište, više letnjikovaca,postavljene klupe i korpe za otpad, Grad Niš spreman je da uloži sredstva kako bi ovo izletište, poznato i po lekovitom svojstvu vode koja ovde izvire, u potpunosti dobilo novi izgled i postalo jedna od turističkih atrakcija ovog dela Niša. Prilikom posete izletištu, gradonačelnik Niša Darko Bulatović istakao je da je iz projekta prekogranične saradnje za sređivanje Vidrišta utrošeno 37 miliona dinara i da će gradsko rukovodstvo pronaći tehnička rešenja ne bi li se u potpunosti završilo sređivanje:“ Naredne nedelje biće održan sastanak nadležnih gradskih službi kako bi se došlo do rešenja za uređenje samog bazena sa lekovitom vodom, kao i ulaza u isti. Spremni smo da uredimo kabine, pripremimo dodatne sadržaje koji će ovo mesto upotpuniti i učiniti ga istinski zanimljivim izletištem. Veliki broj ljudi i danas je ovde zbog lekovitih svojstava vode koja tu izvire i svi ti ljudi zaslužuju da prostor oko bazena bude u potpunosti funkcionalan i sređen“, rekao je gradonačelnik. Gradonačelnik je naglasio da je ovaj deo Niša interesantan i zbog manastira Pirkovac, koji je na par kilometara od Vidrišta, crkve Sveti Nikola koja je u samom Vidrištu, ali i zbog banje Topilo koja je takođe nedeleko odavde. „Smatram da, uz adekvatno projektno rešenje, možemo da dobijemo istinsi lepo izletište koje će privući veliki broj Nišlija da se ovde sklone od uobičajene gradske gužve, ali i gostiju iz drugih gradova“, zaključio je Bulatović.
O informisanju i mladima u Oficirskom domu 20.8.2018. godine

U ponedeljak 20. avgusta, 2018.godine u Oficirskom domu biće održane edukacije i konferencija na temu informisanja mladih. Početak edukacija zakazan je za 10 časova, a završna konferencija počinje u 15.30 čaosva.

Događaj je namenjen svim mladima Grada Niša, a učešće u bilo kom segmentu je besplatno. Ovaj događaj se realizuje u okviru projekta „Informisanje bez blokade za sve mlade“, koji finansira Ministarstvo omladine i sporta, a sprovodi Kancelarija za mlade Grada Niša i Omladinski edukativni centar. Događaj je posvećen informisanju mladih, stvaranju novih načina za poboljšanje informisanosti i njihovo aktivno uključivanje u sam proces informisanja. Edukacije će se baviti inovativnim načinima za plasiranje informacija, njihovom pronalasku i sortiranju, kao i kako da se mladi sami angažuju u oblasti informisanja. Razgovaraće se i o tome koje su to informacije i sadržaji bitni za mlade i kako oni dolaze do njih. Na završnoj konferenciji obratiće se profesionalci iz oblasti informisanja ili plasiranja proizvoda ili usluga putem interneta.
U prilogu se nalazi komplentna agenda događaja.
ZAVRŠETAK JUŽNOG KOLEKTORA U OKTOBRU

Decenijski problem plavljenja u reonu Zetske ulice, Kliničkog centra, Čaira, usled velikih padavina, uskoro će biti rešen. Grad Niš finansirao je, iznosom od 40 miliona dinara, izgradnju Južnog kolektora. U toku je treća faza radova i prema rečima gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, čitav posao biće završen u oktobru mesecu. „Nakon izgradnje Čairskog kolektora, kojim smo uspeli da gotovo u potpunosti saniramo problem izlivanja u ovom delu našeg grada, uskoro završavamo i kompletan Južni kolektor koji će se povezati sa kolektorom EI i voditi otpadne vode ka budućoj Fabrici za prečišćavanje otpadnih voda. Polaganjem kolektorske mreže do visine ulice Sestre Baković stavićemo tačku na velike probleme sa kojima su se susretali žitelji ovog dela Niša“, izjavio je gradonačelnik. Inače, radove na izgradnji treće faze Južnog kolektora izvodi firma Poslovnost i u ovoj etapi radova, biće izgrađen 301 metar kolektorske mreže.