SVEČANOM PREDAJOM KLJUČEVA GRADA ANI SOFRENOVIĆ,POČELI 53.FILMSKI SUSRETI

  • DSC_6949
  • DSC_6957
  • DSC_7007
  • DSC_7040
  • DSC_7119 (2)
  • DSC_7128 (2)
  • DSC_7179
  • DSC_7183
  • DSC_7200
image_pdfimage_print

Tradicionalnom predajom ključeva grada glumcima i projekcijom filma „Južni vetar“ reditelja Miloša Avramovića, počeo je Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma, Filmski susreti Niš 2018.

Kako je to već uobičajeno iz Gradske kuće, gde je priređen prijem za učesnike i goste niškog festivala, oko 50 pristiglih glumaca i članova filmskih ekipa, crvenim tepihom preko tvrđavskog mosta, sa zamenikom gradonačelnika prof.dr Milošem Banđurom,  stigli su do Letnje pozornice. Zamenik gradonačelnika Banđur istakao je da je ponosan što Grad Niš baštini tradiciju najstarijeg filmskog festivala u Srbiji, najstarijeg u regionu i što je specifičan upravo po tome jer je posvećen glumcima.

„Kolege glumci, Tvrđava je naša!“, čulo se po 53. put, na ceremoniji svečanog otvaranja festivala. Pred prepunom Letnjom pozornicom, ključeve grada, predsednici ovogodišnjeg žirija, Ani Sofrenović predao je zamenik gradonačelnika Niša prof. dr Miloš Banđur. Primivši ključeve grada od gospodina Banđura, Ana Sofrenović je rekla:

„Pogled sa Letnje pozornice na publiku obavezuje sve glumce da svake godine budu što bolji. Već 53 godine vi ste ti koji nama glumcima dajete podršku, snagu, gledate nas i po kiši, u šta sam se uverila pre nekoliko godina. Vi ste ti koji dajete razlog glumcima da svake godine dođu u Niš. Hvala vam na tome”.

Prve festivalske večeri, po tradiciji, uručena je i nagrada „Pavle Vuisić“. Radošu Bajiću, glumcu i reditelju. Priznanje je uručio Vladan Živković umetnički direktor festivala.

Nema nas mnogo koji se možemo pohvaliti da smo igrali sa glumačkom gromadom kakav je bio naš Paja. Prošlo je više od 40 godina, od kada sam prvi put, zajedno s njim, stajao na ovoj sceni posle prikazivanja filma „Beštije“ na tadašnjim Filmskim susretima. Večeras se taj krug zatvara i od večeras sam u društvu besmrtnih”, rekao je Bajić.

Filmske susrete otvorila je svetska premijera filma „Južni vetar“ reditelja Miloša Avramovića. Niška publika imala je priliku da prva pogleda ovo filmsko ostvarenje, s obzirom na to da je srpska premijera „Južnog vetra“ najavljena za 14. novembar u Beogradu.

Kao drugi prikazan je film „Granice kiše“ autora Nikole Mijovića i Vladimira Sudara.

Možda Vas zanima i sledeće...