PRIJEM ZA UČESNIKE INTERNACIONALNOG FORUMA „SOCIJALNA INKLUZIJA, ZAPOŠLJIVOST I TRŽŠIŠTE RADA“

  • IMG-0dd28bfc12a0fb616e1b1dafea1fc8b4-V
  • dav
    dav
image_pdfimage_print

U Gradskoj kući u Nišu danas je organizovan prijem za učesnike Internacionalnog foruma „Socijalna inkluzija, zapošljivost i tržište rada“. Njih je u ime Grada Niša pozdravila članica Gradskog veća Tijana Đorđević Ilić. Ona je istakla da je jako zadovoljna što se ovaj forum održava upravo u Nišu.
„Na našu radost, u Nišu će na temu – razmene znanja i iskustava u programima i aktivnostima za smanjenje nezapošljivosti i poboljšanja položaja socijalno osetljivih kategorija stanovištva – diskutovati oko stotinu govornika, kako domaćih, tako i inostranih. Posebno smo zadovoljni što možemo da ugostimo čak 30 inostranih učesnika iz 9 zemalja“, rekla je Đorđević Ilić.
„Pitanja socijalne inkluzije, podizanja kapaciteta za povećanje stope zaposlenosti, kao i uređenje tržišta rada – od ključne su važosti za svako društvo i svakog njegovog pojedinca. Problem socijalne inkluzije i integracija ugroženih kategorija stanovništva predstavlja posebno važan segment akcione politike zapošljavanja sveke društvene sredine. Postoje etički i ekonomski razlozi zbog kojih treba insistirati na integraciji ugroženih i ranjivih kategorija. S jedne strane, pojam socijane pravde neostvariv je bez humanih i etičkih pobuda svake društvene zajednice. S druge strane, implementacija ranjivih kategorija istovremno predstavlja i efikasan način za smanjenje rizika od siromaštva i socijalnog isključivanja. Plansko i odgovorno pristupanje problemu nezaposlenosti ugroženih društvenih grupacija, svakako doprinosi uspešnoj integraciji na tržište rada i smanjenju rizika od siromaštva, diskriminacije i zavisnosti od finansiranja iz sistema socijalne zaštite“, naglasila je Tijana Đorđević Ilić.
Ona je dodala da je povećanje kapaciteta za rast stope zaposlenosti jedan je od prioritetnih ciljeva Grada Niša. „Slobodno možemo reći da Grad Niš u ovom domenu predstavlja dobar primer prakse. To dokazuje činjenica da Grad poslednjih godina u kontinuitetu beleži rekordno nizak broj nezaposlenih lica na evidenciji. Sa ponosom možemo reći da je stopa nezaposlenosti u Gradu Nišu ove godine za 8% manja nego lane, a gotovo 27% manja u odnosu na isti period od pre 4 godine“, poručila je.
Đorđević Ilić je posebno istakla da od ovogodišnjeg foruma očekuje dosta kvalitetnih ideja, efikasnih rešenja i primera dobre prakse. „Svim gostima još jednom želim lep i prijatan boravak u Nišu, a učesnicima i govornicima uspešan rad“, zaključila je članica Gradskog veća resorno zadužena za socijalnu politiku Tijana Đorđević Ilić.

Možda Vas zanima i sledeće...