Градоначелник примио делегацију бораца и радника

У Градској кући одржан је састанак градоначелника Ниша Дарка Булатовића и представника бораца .

Представник бораца “Гвоздени пук” Дејан Милошевић је рекао ” да смо на добром путу и да постоје индиције да за 15 дана више неће бити окупљања бораца испред Градске куће “.

Градска већница Тијана Ђорђевић Илић најавила је после састанка да ће Град Ниш у сарадњи са Канцеларијом за локални економски развој и Центром за социјални рад,кренути у израду социјалних карата бораца како би на основу утврђеног социо-економског статуса сваког појединачно дошло до остваривања одређених права и могућности коришћења повластица које су утврђене актима града.

“Такође у договору са градоначелником припремамо конкурс који ће бити расписан јула месеца,а на основу којег ће бити омогућено пројектно финансирање удружења бораца рата од стране града”,рекла је новинарима већница ресорно задужена за социјална питања.
НИШ ДОМАЋИН ФОЛКЛОРНИМ ДЕЛЕГАЦИЈАМА ИЗ ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ

До понедељка, 14.маја у Нишу бораве делегације 16 земаља југоисточне Европе који овде присуствују састанку Интернационалног савета фестивала фолклора и фолклорне уметности. Тим поводом у Градској кући приређен је пријем за учеснике. Њих је поздравила чланица Градског већа, ресорно задужена за културу Јелена Митровски која им је пожелела успешан рад и леп боравак у граду на Нишави. Она је нагласила да је веома срећна што се овакав скуп, који се први пут организује у Србији, дешава баш у Нишу и да је ово прилика да све госте упознамо са нашом културом и  историјом и створимо лепшу слику о Србији и Нишу.

Састанак у Нишу организује Национална секција ЦИОФФ Србија у сарадњи са Студентским кулурним центром Ниш и тим поводом ће у суботу у сали нишког Народног позоришта бити организован велики концерт шест фолклорних ансамбала Србије који ће на најбољи могући начин презентовати идентитет наше земље.

Иначе, у Нишу борави више од 50 делегата из Португала, Шпаније, Италије, Француске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Швајцарске, Црне Горе, Македоније, Албаније, Бугарске, Грчке, Кипра, Азербејџана, Цеверног Кипра и Србије и они ће разговарати о фестивалима фолклора које ова организација организује широм Европе. Истовремено, домаћини ће их упознати са српском традицијом и тиме повећети видљивост нашег културног наслеђа.

Овај састанак допринеће и Међународном студентском фестивалу фолклора који се у другој половини јула одржава у Нишу јер ће наш град, као домаћин, имати прилику да покаже све своје културне и туристичке капацитете.
ПЕТАР МАТОВИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ „БРАНКО МИЉКОВИЋ“

Жири у саставу проф.др Горан Максимовић, Марјан Чакаревић и Никола Живановић одлучио је да овогодишњи добитник награде „Бранко Миљковић“ буде песник из Пожеге Петар Матовић за књигу „Из срећне републике“ у издању Културног центра Новог Сада. Њему је вечерас у Градској кући чланица Градског већа Јелена Митровски уручила награду. Она је овом приликом честитала лауреату уз речи да је велика част  и привилегија уписати се у историју лауреата који су добили песничко признање названо према барду који ће заувек остати упамћен по тешким и одсудним изразима као што су „Уби ме прејака реч“ или „Поезију ће сви писати“.

Иначе, награда „Бранко Миљковић“ додељује се по 47.пут и чине је плакета и новчани део.