TEHNIČKE ŠKOLE DOBIJAJU NOVO DVORIŠTE-SREĐIVANJEM ĆE SE POBOLJŠATI USLOVI ZA PRAKTIČNU NASTAVU

Radovi na uređenju dvorišta tehničkih škola „12.februar“ i „15.maj“ Neimar i Visoke tehničke škole, počeli su danas. Radovi na uređenju dvorišta deo su projekta „Ulaganje u zdravlje i prosperitet mladih u bugarsko-srpskom regionu,  koji zajednički realizuju opština Crveni krst u Nišu, kao nosilac projekta i bugarska opština Pernik, kao partner. Radove je obišao, u pratnji rukovodstva opštine Crveni krst i kolektiva ovih škola i gradonačelnik Darko Bulatović sa svojim saradnicima. Površina koja će se uređivati iznosi  4 492,24 metra kvadratna, a cilj je da se poboljša praktična nastava u ovim školama. Gradonačelnik je ovom prilikom rekao da će se, sređivanjem ovog prostora, dobiti na kvalitetu praktične nastave i da će i učenici i njihovi nastavnici imati prelep prostor za rad, koji je godinama stajao ruiniran.
OTVOREN 10. FESTIVAL NAUKE „NAUK NIJE BAUK“

Na Elektronskom fakultetu u Nišu danas je počeo dvodnevni, 10.po redu, festival nauke „Nauk nije bauk“, koji organizuje niška gimnazija Svetozar Marković. Festival je svečano proglasio otvorenim gradonačelnik Darko Bulatović koji je ovom prilikom čestitao jubilej promocije nauke i znanja. On je naglasio da „Nauk nije bauk“ postaje brend grada Niša i da, rame uz rame, stoji sa prestižnim gradskim manifestacijama. Bulatović je istakao da je Niš ovih dana prestonica nauke i znanja kreativnih mladih ljudi. On je poručio da Grad Niš više nego ikada ulaže u mlade, u njihovo obrazovanje i napredak. „Grad počinje prvu fazu izgradnje naučno-tehnološkog parka i za nju izdvaja 50 miliona dinara. Nakon prve faze-Studentskog kreativnog centra, prostora u kome svi učenici, studenti i uopšte svi talentovani ljudi koji žele da se bave naukom, mogu da razmenjuju iskustva i ideje, očekuju nas još dve faze izgradnje. Nakon toga, iskreno verujem da će Niš imati sve potrebne uslove za razvoj nauke“, rekao je Bulatović.

Inače, za deceniju postojanja festival nauke „Nauk nije bauk“ postao je najveći u svojoj oblasti, promociji mladih talenata i nauke, i to ne samo u južnoj Srbiji, već u zemlji i regionu. Festival je posetilo više od 140 000 posetilaca, a na njemu je učestvovalo oko 8 000 učesnika. Festival „Nauk nije bauk“ pruža svojim posetiocima mogućnost da u svet nauke zavire na potpuno drugačiji način, otkriva im interesantan način učenja i omogućava učestvovanje u interaktivnim postavkama, kao i druženje sa mnogim priznatim i poznatim naučnicima.
U NIŠU PREDSTAVLJEN ZAKON O KLIMATSKIM PROMENAMA

Javna rasprava o nacrtu Zakona o klimatskim promenama koji predstavlja odgovor na promene klime i posledice tih promena, održana je danas u sali Skupštine grada Niša. Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, koji je predstavio zakon, rekao je da će jedan od prioritetnih zadataka naše države biti, između ostalog, pošumljavanje terena. Trivan je istakao da je u pitanju, po njegovom mišljenju, jedan od najvažnijih zakona koje će doneti aktuelni saziv republičkog parlamenta jer se odnosi na sve sektore u društvu. Trivan je naglasio da se ovaj zakon ne donosi da bi se zadovoljila forma jer naša zemlja spada u regione koji će biti najpogođeniji klimatskim promenama budući da će središnja godišnja temperatura ovde najbrže da raste. Prema mišljenju ministra neophodno je raditi na podizanju svesti, ali i preduzimati akcije na globalnom i nacionalnom planu koje mogu da ublaže posledice klimatskih promena. Inače, na javnoj raspravi se moglo čuti da je promena namene zemljišta, loše upravljanje otpadnim vodama, kršenje šuma i dr.uticalo na to da dođe do povećanja koncentracije ugljen dioksida za 40 odsto, povećanja srednje godišnje temperature za jedan stepen u poslednjih 100 godina. Takođe, naglašeno je da je uloga lokalnih samouprava u klimatskim promenama itekako značajna pa je iz tog razloga važno da se čuje šta ovom zakonu nedostaje iz ugla onih koji rade u lokalu, kako bi on bio najbolji mogući. Javnoj raspravi prisustvovali su predstavnici grada, gradskih opština, JKP, naučnih i obrazovnih institucija, stručnih inspekcija i službi i organizacija civilnog sektora.
PROGRAM PRUŽANJA PSIHO-SOC.PODRŠKE I OSNAŽIVANJA OSI ZAJEDNIČKA AKTIVNOST GRADA I GRADSKE ORGANIZACIJE CRVENOG KRSTA

U saradnji Grada Niša i Gradske organizacije Crvenog krsta, pokrenut je Program pružanja psiho-socijalne podrške i osnaživanja osoba sa invaliditetom sa fizičkim hendikepom. U okviru ovog programa, 30-oro osoba sa invaliditetom sa fizičkim hendikepom, boraviće od danas do subote, u odmaralištu Crvenog krsta u Divljani. Reč je o 15 osoba sa invaliditetom, članova niških udruženja, kao i 15 osoba sa invaliditetom koji nisu članovi udruženja, ali su lica iz staračkih domaćinstava, lica sa sela. Zajedničko svim polaznicima programa je da su korisnici nekog od vidova socijalne zaštite na teritoriji Grada Niša. Sa njima će raditi psiholozi i ostala stručna lica. Za tri dana, koliko će provesti u Divljani, radiće po posebno osmišljenom programu čiji je cilj da im pomogne u svakodnevnom životu. Neke od tema koje će se obrađivati su položaj u društvu osoba sa invaliditetom i problemi sa kojima se one suočavaju, uticaj stresa na OSI i strategije prevladavanja i dr.
Otvoren sajam turizma

Sajam turizma i aktivnog odmora zvanično je otvoren danas u hali Čair.

Otvaranju su prisustvovale visoke zvanice i veliki broj sugrađana, a takođe se na sajmu našao i veliki broj izlagača.

Direktor Turističke organizacije Srbije, Marija Labović pozdravila je sve prisutne uz čestitke domaćinima na izvrsnoj organizaciji koja prati Sajam svih ovih godina.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovde. Želim vam još puno godina uspešnog rada i da vam onaj naredni, jubilarni 20. sajam bude zaista poseban. Verujem da će tako zaista biti jer kada pogledamo kakvi nas rezultati prate u turizmu Srbije s pravom možemo da očekujemo da ovaj događaj nastavi da živi.“ istakla je Labović.

Ispred Grada Niša, gradonačelik Darko Bulatović poželeo je dobrodošlicu svim uvaženim gostima i prisutnima u Carski grad.

„Ove godine rekao bih da je nešto lakše nego prošle, zato što već radimo u jednoj od značajnih grana privrede kao što je turizam, a čini mi se i počinjemo da shvatamo njegov značaj, ne samo zato što smo dobri domaćini i što znamo i imamo šta da pokažemo, nego zato što je to značajno i za čitav naš grad i region.“ rekao je Bulatović.

On je ovom prilikom najavio značajan napredak i veća ulaganja u ovaj segment i dodao da će se svim snagama potruditi da se stvori veliki moćan regionalni centar jugoistoka zemlje, jer imamo sve potencijale za tako nešto i to će se sasvim sigurno dogoditi

Ispred Ministarstva turizma obratila se pomoćnica ministra Renata Pindžo.

„Veliko je zadovoljstvo pozdraviti vas u ime Vlade republike Srbije i našeg resornog ministarstva. Zaista verujem da je ovaj sajam samo još jedna prilika da grad Niš čitavoj Srbiji predstavi i pokaže ono čime raspolaže, svoju izvanrednu prirodu, izuzetno vredno kulturno-istorijsko nasleđe ali pre svega ono po čemu je najpoznatiji – a to je gostoprimstvo.“ istakla je ona.
NA TERITORIJI PALILULE PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA

Štab za vanredne situacije Grada Niša doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Gradske opštine Palilula, zbog zdravstvene ugroženosti stanovništva usled neispravnosti pijaće vode. Na ovakvu odluku gradski štab za vanredne situacije odlučio se na zahtev opštine Palilula, a nakon što je izveštaj Instituta za javno zdravlje pokazao da je voda u Gabrovcu, Donjem Vlasu, Krušcu i Vukmanovu, neispravna za piće. Vanredna situacija trajaće sve dok se ne uklone uzroci zbog kojih je i proglašena, odlučeno je na današnjoj sednici Štaba. Obaveza Gradske opštine Palilula za vreme trajanja vanredne situacije je da redovno kontroliše ispravnost vode za piće. Gradski štab angažovao je i 30 radnika JKP Mediana za punjenje 2000 džakova sa peskom, koje će na ugrožena područja u naselju „9.maj“, prevoziti radnici Naisusa i Mediane, a pomoć će pružiti i 30 pripadnika Vojske Srbije. Biće angažovane i dodatne tri pumpe iz „Šinvona“ i postavljene na pumpnoj stanici kod KPZ-a. Stručno-operativni tim i predstavici Grada i opštine Palilula su na terenu kako bi predložili dodatne mere radi prevazilaženja problema u plavljenom području atara Novog sela.
Najava 5.Internacionalnog gastro turističkog festivala

U Gradskoj kući organizovan je prijem za predstavnike Udruženja turističko ugostiteljskih poslenika Grada Niša koje organizuje tradicionalni kulinarski festival.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović informisan je o detaljima ove manifestacije i njenom značaju za promociju Niša.

Predsednik udruženja Zoran Mirašević najavio je peti po redu Internacionalni gastro turistički festival ,gde će majstori kulinarstva iz Srbije i zemalja u regionu pokazati umeće u pripremi tradicionalnih jela ,ali i ribljih čorbi i paprikaša.

Manifestacija će biti održana od 15. -17. juna ,na platou škole Sveti Sava pored istoimenog parka.
DA SE NE ZABORAVI OBELEŽENA 19.GODIŠNJICA NATO AGRESIJE NA SRJ

Parastosom i polaganjem venaca na spomen kapelu žrtvama ratova na prostorima nekadašnje Jugoslavije i na spomenik stradalima u bombardovanju 1999.godine, obeležena je 19.godišnjica od NATO agresije na SRJ. Vence su položile delegacije Grada Niša, Vojske Srbije, Nišavskog upravnog okruga, brojna udruženja boraca kao i porodice žrtava.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović, obraćajući se prisutnima, poručio je da se 19 godina sa bolom i ponosom sećamo nedužnih žrtava, teško razorenih fabrika, mostova, puteva i bolnica. On je naglasio da ne možemo i ne smemo da zaboravimo proleće 1999.godine, koje nije budilo život, već donosilo smrt, stradanja i patnje. Bulatović je ovom prilikom poručio da svi pamtimo stradanje i hrabrost pripadnika vojske i policije, koji su bili dorasli kobnom dobu u kome su živeli.

Inače, u napadima koji su neprekidno trajali 78 dana teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove i dr. Grad Niš, uz Prištinu i Novi Sad, bio je grad na koji je NATO alijansa posejala najviše bombi. Niš je za 78 dana bombardovan čak 40 puta, a na grad je ispaljeno 324 projektila, od toga 161 avionska bomba i 71 krstareći projektil, bačeno je 36 kontejnera kasetnih bombi i 8 staklenih bombi. Vazdušna opasnost trajala je u Nišu ukupno 52 dana, 5 sati i 56 minuta.
Obilazak poplavljenog područja u naselju 9.maj

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i predsednik gradske opštine Palilula Aleksandar Ždrale obišli su danas popravljeno područje u naselju 9.maj.
Najteže su pogođene ulice Ratarska i dr Save Petrovića kao i deo industrijske zone u blizini naselja.
Obilne padavine ali i podzemne vode usled loše urađenih kolektorskih izvoda uticali su na to da budu poplavljene okolne parcele ,ali i dvorišta kuća .
U razgovoru sa građanima gradonačalnik je najavio novi projekat atmosferske kanalizacije koji bi trebalo da bude završen u narednih nekoliko meseci ,kako bi sledeće godine problem bio u potpunosti rešen.
U postojećim uslovima rešenje je otpušivanje postojećih izvodnih kanala i korišćenje pumpi za odvod vode.
Već sutra u 9 sati gradonačelnik će zajedno sa direktorom vodovoda posetiti sporne izvodne kanale gde će se upotrebom mehanizacije sanirati stanje i u određenoj meri olakšati odliv vode,koja će dodatno narasti topljenjem snega.KALENDAR JAVNOG ZDRAVLJA

 U cilju informisanja i edukacije građana Niša o aktuelnostima u oblasti javnog zdravlja, Grad Niš i Institut za javno zdravlje Niš (Centar za promociju zdravlja), pokreću novi vid saradnje. Na sajtu Grada Niša, na naslovnoj strani, od ponedeljka, 26.marta, biće dostupna posebna stavka pod nazivom „Kalendar javnog zdravlja“ u okviru koje će građani i građanke Niša moći da se upoznaju sa aktuelnostima u vezi sa određenim datumima, od značaja za javno zdravlje (Svetski dan zdravlja, Nacionalni dan bez duvanskog dima, Dan zdravih gradova, Svetski dan srca, Svetski dan borbe protiv raka i dr.). Cilj ove nove aktivnosti je bolja informisanost, kao i promovisanje željenih oblika ponašanja radi očuvanja i unapređenja zdravlja građana i građanki Niša.

            Ovaj vid prezentovanja tema iz oblasti javnog zdravlja biće podložan stalnim unapređenjima i inovacijama u skladu sa potrebama građana.