NOVI ŠEF DELEGACIJE EVROPSKE UNIJE U SRBIJI SEM FABRICI U NIŠU

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici boravio je danas u Nišu, gde je razgovarao sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem i njegovim saradnicima. Tokom sastanka u Gradskoj kući Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj je prezentovala projekte i investicije koji se realizuju u Nišu a poseban akcenat je stavljen na infrastrukturne projekte i to na one u kojima finansijski učestvuje Evropska unija.

Fabrici je rekao da mu je posebno zadovoljstvo što grad Niš posećuje naposredno nakon što je Evropska komisija objavila svoju strategiju proširenja koja se odnosi na zapadni Baklan ali kojom je Srbiji dala konkretan vremenski okvir kada je reč o pristupanju Evropskoj uniji i nakon posete Johanesa Hana Beogradu.
Članstvo u Evropskoj uniji  je zajednički je cilj koji treba da uključi ne samo male i velike gradove već i sve građane, Vladu, privredu, lokalne samouprave.
Mnogobrojni su projekti koje u Nišu finansira Evropska unija. To su projekti infrastrukture, životne sredine, obrazovanja kao i kulturnog nasleđa.

Fabrici je naglasio da je Grad Niš je jedan od ključnih transportnih koridora ka Evropskoj uniji i da mu je veliko mi je zadovoljstvo što u duhu partnerstva i saradnje Evropska unija finansira nekoliko vrlo značajnih projekata. Sem Fabrici je istakao i ekološke projekte u koje je uključen grad posebno naglasivši projekat izgradnje postojenja za pročišćavanje odpadnih voda.  Za ovaj projekat Evropska unija je obezbedila 40 miliona evra i to su bespovratna sredstva.On je dodao da će u saradnji sa Evropskom investicionom bankom biti izgrađena nova lamela Ekonomskog fakulteta i naučno tehnološki park.Fabrici je u pratnji svojih domaćina obišao znamenitosti grada, posetio arheološku salu Narodnog muzeja gde se nalaze značajni artefakti iz istorije ovog dela Srbije. Visoka delegacija obišla je i EU info kutak gde je priređena prigodna izložba „Dehumanizacija“,a zatim je ambasador obišao i Naučni startap centar na Elektronskom fakultetu koji je sagrađen zajedničkim sredstvima Evropske unije i Vlade Republike Srbije . U popodnevnim ssatima održao je debatu „ Pitaj me bilo šta o Evropskoj uniji“