Делегација Жиронда у посети Нишу

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић са сарадницима угостио је у Градској кући делегацију из француске области Жиронд на челу са делегатом Савета департмана за питања Европе и децентрализоване сарадње Жак Респоом.

Приликом данашњег сусрета разговарало се о новим модалитетима сарадње Града Ниша са Генералним саветом Жиронда. Конкретно, реч је о сарадњи на пројектима посвећеним младима као највреднијем ресурсу Града, култури и стимулисању локалног развоја. Најављена је и тронедељна посета нишког стрип аутора Тонија Радева Жиронду у оквиру које ће деца колеџа «Алфред Моген» из Градињана и ОШ «Иво Андрић» из Ниша, уз подршку Радева радити на реализацији француско-српског стрип издања са тематиком људских права.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић указао је на значај интерактивног односа двеју култура у циљу презентовања историјског, националног и духовног иднетитета обеју држава. Нарочито је истакао политику поспештивања турстичког потенцијала Ниша, која ће стимулисати развој и раст привредног, економског и инфраструктурног капацитета Града. У том смислу – истакао је градоначелник Булатовић, интензивније истраживање и промовисање духовне и материјалне културе Ниша, тзв. «Капије Истока и Запада»,  допринеће бољем позиционирању града на мапи светских туристичких дестинација.
Уручене „Видовданске награде“ ( ДРУГИ КРУГ)

Град Ниш сваке године, крајем јуна месеца, у складу са Одлуком о подстицају развоја талентованих ученика и студената, додељује новчане награде ученицима основних и средњих школа са територије Града Ниша који су освојили једно од прва три места на званичним републичким или међународним такмичењима. Реч је о такмичењима које је Министарство просвете, науке и технолошког развоја утврдило Календаром такмичења и смотри ученика основних и средњих школа за школску 2016/2017 годину.

С обзиром да се поједина такмичења по Календару Министарства просвете, науке и технолошког развоја одржавају после термина предвиђеног за доделу „Видовданских“ награда, организује се додела награда у такозваном, „другом кругу“ награђивања.

Градски већник ресорно задужен за образовање Бојан Крстић уручио је 17 похвалница и 21 новчану награду ученицима који су остварили запажене резултате на такмичењима.

Награде је добило 7  основацa и 10  средњошколацa.

За Видовданске награде  у другом кругу  издвојена је 171.000,00 динара из буџета Града.

Одлуком Комисије за подстицај развоја талентованих ученика и студената, утврђена је висина „Видовданских“ новчаних награда у зависности од нивоа такмичења и освојеног места и то за:

  1. републичка такмичења:

– за I  место…………………………………………….9.000,00 динара

– за II  место……………………………………………7.500,00 динара

– за III место……………………………………………6.000,00 динара

  1. За освојена места на међународним такмичењима:

– за I  место…………………………………………….12.000,00 динара

– за II  место…………………………………………… 10.500,00 динара

– за III место…………………………………………… 9.000,00 динара

  1. За освојена места на екипним и другим групним такмичењима утврђује се јединствена награда за екипу-групу:

– за I  место…………………………………………….30.000,00 динара

– за II  место……………………………………………25.000,00 динара

– за III место……………………………………………20.000,00 динара

Доделу „Видовданских награда“ организовао је Секретаријат за образовање и Служба за послове Градоначелника.
Подела бесплатних ауто седишта за децу

Деци чланова удружења особа са инвалидитетом и удружења ратних војних инвалида, представници Агенције за безбедност саобраћаја поклонили су 20 седишта за децу и одржали обуку о њиховом правилном коришћењу. Седишта су поделили представници Агенције за безбедност и ресорни градски већник Игор Војиновић.

Подаци Агенције показују да се седишта за децу у Србији често не користе, као и да их 90 одсто родитеља користи на погрешан начин.

Претходно је одржанао уводно предавање на којем је истакнуто да је  заједничка обавеза свих сегмената друштва да брину о безбедности деце у саобраћају и да је пред  родитељима стални изазов да своју децу заштите на прави начин.  Због тога је мисија читавог друштва, а посебно родитеља да деци на разумљив начин покажу шта је безбедност, јер је она предуслов њиховог срећног детињства.