Papa i patrijarh aleksandrijski Teodor drugi u poseti Niškoj eparhiji

  • IMAG0848
  • IMAG0846
image_pdfimage_print

Papa i patrijarh aleksandrijski i sve Afrike Teodor Drugi koji, posle nekoliko decenija pauze,  od 22. septembra boravi u poseti  Srpskoj pravoslavnoj crkvi, stigao je u Niš.

Ovde je sa patrijarhom srpskim Irinejem posetio  saborni hram i blagoslovio vernike.  Njega je u Nišu očekao episkop niški Arsenije, gradonačelnik Niša Darko Bulatović, predstavnici grada, Vojske Srbije, gradskih ustanova i brojni vernici.

Episkop niški Arsenije je prilikom dočeka visokog gosta upoznao sa bogatom istorijom grada i sabornog hrana koji je simbol slobode i svekolikog vaskrsa srpskog naroda. On mu je poklonio ikonu Svetog cara Konstantina i carice Jelene.

Papa i Patrijarh aleksandrijski i sve Afrike Teodor Drugi je poručio vernicima u Sabornom hramu da se u Srbiji oseća kao u svojoj zemlji i da je to rekao i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću prilikom njihovog susreta. Obraćajući se vernicima on im je poručio  da budu ponosni na svoju zemlju i da voli Srbiju. ”Vaša otadžbina je blagoslovena, zemlja heroja, onih koji su se borili za mir i slobodu”, rekao je tom prilikom i dodao “ Moja je misija da obilazim 54 zemlje, da rukopolažem, da propovedam, da zidam škole i bolnice” rekao je vernicima.

Možda Vas zanima i sledeće...