PETOGODIŠNJICA SRPSKO-RUSKOG HUMANITARNOG CENTRA

Predsednik Skupštine Grada Niša mr Rade Rajković prisustvovao je današnjem obeležavanju petogodišnjice postojanja i rada Srpsko-ruskog humanitarnog centra (SRHC) u Nišu, povodom čega je organizovan međunarodni forum sa gostima iz Ruske Federacije, Jermenije, Makedonije, BiH i Mađarske.

Srpsko-ruski humanitarni centar je međuvladina humanitarna neprofitna organizacija, sa sedištem u Nišu, nastala na osnovu Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije 25. aprila 2012. godine, sa ciljem da obezbedi humanitarno reagovanje u vanrednim situacijama na teritoriji Republike Srbije i drugih balkanskih zemalja. Zadaci ovog, po svojim ciljevima jedinstvenog centra, su sprečavanje i uklanjanje vanrednih situacija, pružanje humanitarne pomoći nastradalima, obuka stručnjaka, testiranje savremenih vatrogasnih i spasilačkih sredstava, realizacija zajedničkih projekata na teritoriji Republike Srbije i drugih balkanskih zemalja.

Centar je do sada učestvovao u pružanju pomoći i uklanjanju vanrednih situacija na teritoriji Republike Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Današnjem skupu prisustvovali su zvaničnici ruske i srpske vlade, zamenik ministra za vanredne situacije RF – Oleg Baženov, ministar u vladi RS – Aleksandar Vulin, kao i načelnik Sektora za vanredne situacije MUP – Predrag Marić.
Intenzivirani radovi na sanaciji udarnih rupa

U ulici Ivana Milutinovića počelo je asfaltiranje udarnih rupa. Posle nekoliko dana pauze zbog praznika i vremenskih prilika počela je sanacija udarnih rupa na nekoliko frekventnih lokacija u gradu.

Gradski većnik Miloš Milošević obišao je radove i najavio da će se u okviru programa redovnog održavanja u predstojećem periodu raditi punom parom u ulicama gde je postojao problem sa oštećenjima i rupama na kolovozu.

Saobraćaj u ulici Ivana Milutinovića nije obustavljen tokom popravke kolovoza i odvija se bez većih zadražavanja.

Ovo je veoma bitan putni pravac koji povezuje nekoliko velikih sela sa gradom, a do sada su vozači imali dosta neprijatnosti na samom ulazu u ulicu zbog velikih udarnih rupa.

Danas su istovremeno počeli i radovi na sanaciji delova kolovoza u Romanijskoj ulici kao i ulici Marina Držića i na Gabrovačkom putu.
Prijem za učenike iz Sankt Peterburga

Pravno – poslovna škola ovih dana  domaćin je ruskih učenika i profesora iz Sankt Peterburga.

Tokom boravka u Nišu gosti iz Rusije učestvovaće u nekoliko akcija, ali i obilaziti istorijske spomenike i prirodne znamenitosti ovog kraja.

U Gradskoj kući za goste iz Rusije priređen je prijem, a učenike je primio zamenik gradonačelnika prof. dr Miloš Banđur.

Tokom razgovora učenici iz drevnog ruskog grada istakli su da se prijatno osećaju u Nišu i da je posebno izraženo gostoprimstvo na svakom koraku.

Saradnja Pravno – poslovne škole iz Niša  i škole iz Sankt Peterburga traje već nekoliko godina, a tokom ovakvih susreta pored druženja, učenici imaju priliku da razmene iskustva i međusobno se upoznaju sa kulturom i tradicijom dva prijateljska naroda.
GRAD NIŠ I VOJNA BOLNICA NA ZAJEDNIČKIM ZADACIMA

Predsednik Skupštine Grada Niša Rade Rajković, gradski većnik zadužen za zdravstvo dr Saša Živić i predsednik GO Medijana Milan Krstić posetili su tokom jučerašnjeg dana Vojnu bolnicu Niš i održali radni sastanak sa zastupnikom upravnika Vojne bolnice pukovnikom dr Jovicom Stanojkovićem i njegovim saradnicima.

Na sastanku je bilo reči o budućim vidovima saradnje između lokalne samouprave i Vojne bolnice, kao i zajednička priprema obeležavanja jubilarne 140. godine od oslobođenja Niša od Turaka i isto toliko godina od osnivanja Vojne bolnice.

Vojna bolnica, kao jedan od simbola grada Niša, svakodnevno unapređuje svoju delatnost i danas predstavlja značajnu organizacionu jedinicu Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane, uspešno pružajući usluge zdravstvene zaštite na primarnom, sekundarnom i delom tercijalnom nivou. Na godišnjem nivou, u VB Niš obavi se oko 5000 hospitalizacija, više od 300 000 pregleda, 25 000 dijagnostičkih i terapijskih procedura i oko 1500 operacija. Takođe, Vojna bolnica učestvuje i u Multinacionalnim mirovnim operacijama pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Na sastanku je istaknuto da, iako suočeni sa kadrovskim i finansijskim problemima, poteškoćama u tehničkom i infrastrukturnom održavanju i zanavljanju medicinske opreme, svakodnevno ulažu dodatne napore u unapređenje kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga, kako vojnim osiguranicima, tako  i građanima Niša i nišavskog okruga.

Predsednik Skupštine Grada je istakao da su lokalna samouprava i Vojna bolnica partneri na istom zadatku i da je Grad spreman da saradnju unapredi kako bi zdravstvene usluge Vojne bolnice bile dostupnije i bliže našim sugrađanima. Izražena je nada da će do kraja godine biti  uspostavljen jedinstven informacioni sistem koji će pomoći u ažuriranju i preraspodeli lista čekanja pacijenata.
U SKUPŠTINI GRADA NAJAVLJENO FINANSIRANJE PROJEKATA I SAJAM SOCIJALNIH USLUGA

Državni sekretari Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja – Nenad Ivanišević i Vladimir Ilić, juče su u Skupštini Grada, tokom sastanka sa predsednikom Radetom Rajkovićem, najavili finansiranje nekoliko projekata za čiju realizaciju će grad Niš dobiti oko 200.000 evra kroz program Nemačke razvojne banke. Reč je o projektima koji se tiču, pre svega, socijalne zaštite i problema Roma, u čemu je posredovalo pomenuto Ministarstvo.

Osim toga, predsednik Skupštine Grada je, zajedno sa državnim sekretarima, najavio Sajam usluga socijalne zaštite, koji će biti održan 4. maja, po prvi put u Nišu. Cilj ovog Sajma, koji organizuje Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, biće unapređenje svesti o važnosti usluga socijalne zaštite i promocija institucija građanskog aktivizma i volonterizma. Ovo će biti jedinstvena prilika za umrežavanje predstavnika javnih i privatnih ustanova u sistemu socijalne zaštite, sa idejom boljeg informisanja građana o pravima i vrstama usluga u domenu socijalne zaštite.
NIŠ DOBITNIK NAGRADE ZA RAZVOJ SVIH OBLIKA PRISTUPAČNOSTI

Grad Niš dobitnik je nagrade za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti na konkursu koji je sprovela Kancelarija zaštitnika građana. Nagradu je u ime grada primila članica Gradskog veća resorno zadužena za socijalnu politiku Tijana Đorđević Ilić.

Prema njenim rečima Grad je dobio prvu nagradu za strateško promišljanje i proaktivnost u razvoju pristupačnosti u konkurenciji 22 grada i opština. „Grad je učestvovao na konkursu sa publikacijom „Vodič kroz prava i subvencije namenjene osobama sa invaliditetom na teritoriji Grada Niša“, kao i medijskim prezentacijama gradskih aktivnosti na sveobuhvatnom poboljšanju položaja OSI“, rekla je Đorđević Ilić. Ona je dodala da je za lokalnu samoupravu ovo važno priznanje, ali i podsticaj da u ovoj oblasti i dalje radi u saradnji sa udruženjima osoba sa invaliditetom, kako bi Niš bio još pristupačniji u svakom smislu. Đorđević Ilić je naglasila da je komisija koja je odlučivala o dodeli priznanja, a koju su činili predstavnici Kancelarije zaštitnika građana, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije i Stalne konferencije gradova i opština, prepoznala da je Niš pozitivan primer u oblasti pristupačnosti na lokalnom nivou i da istinski primenjuje propise i implementira strateška dokumenta koja su doneta radi unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u našem gradu.
PRIJEM ZA UČESNIKE PRVOG VASKRŠNJEG FESTIVALA FOLKLORA

Sa blagoslovom njegovog preosveštenstva Episkopa raško- prizrenskog gospodina Teodosija  u Nišu je održan Prvi Vaskršnji festival crkvenih folklornih ansambala.

U Gradskoj kući ovim povodom priređen je prijem za učesnike festivala koje je pozdravio gradonačelnik Niša Darko Bulatović, a zatim je upriličen i kratki umetnički program  tokom kojeg su se predstavili  gosti ovog festivala.Ideja je kako kaže organizator Miljko Petrović da Vaskršnji festival folklora postane tradicionalna manifestacija,koja će svakog proleća okupiti igračke crkvene ansamble.

Tokom dva dana trajanja festivala u Svetosavskom domu su nastupili – Srpsko dobrotvorno i prosvetno društvo „Sveti Vasilije Veliki“ iz Bratunca (Republika Srpska); Srpsko kulturno- umetničko društvo „sveti Despot Stefan Lazarević“ iz Srebrenice (Bosna i Hercegovina); Crkveno kulturno-umetničko društvo „Sveti Nikola“ – Varjaš, Temišvar (Rumunija); Kulturno- umetničko društvo „Đurđevdansko kolo“ iz Podgorice (Crna Gora) i domaćin, Crkveno igrački ansambl „Branko“ iz Niša.
Premijerni koncert Niškog simfonijskog orkestra

Povodom premijernog koncerta Niškog simfonijskog orkestra koji će biti održan u četvrtak 20. aprila od 20 časova u Vip salonu gradske kuće priređen je prijem za izvođače.

Gradska većnica resorno zadužena za kulturu Jelena Mitrovski primila je dirigenta iz Holandije  Jozefa Suilena, koji će sutra dirigovati u sali simfonijskog orkestra. Maestro Suilen već je nastupao u Nišu u okviru NIMUS-a.

Na premijernom koncertu nastupiće na klaviru Ehlimana Tikveša profesorka Fakulteta u Sarajevu, za violinom je Marko Radonić koncert majstor Crnogorske filharmonije, a na flauti će biti  Marija Đurđević Ilić takođe umetnica iz Crnogorske filharmonije. Na programu su dela Martinua i Lista  namenjena flauti, violini i klaviru, kao i Betovenova simfonija.

Ovo je lepa prilika za sve Nišlije ljubitelje ozbiljne muzike da ispune salu simfonijskog orkestra i uživaju u muzici eminentnih umetnika.
Uskršnja čestitka gradonačelnika Niša Darka Bulatovića

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović čestita Uskrs crkvenim velikodostojnicima, sveštenstvu i svim građanima i građankama Niša koji ovaj veliki hrišćanski praznik slave po julijanskom i gregorijanskom kalendaru.

„Želim vam da praznične dane proslavite spokojno i u miru, ispunjeni radošću i ljubavlju, slogom među ljudima, nadom i verom u bolju i sigurniju budućnost. Neka nam ovaj praznik donese duhovnu radost i uputi nas na očuvanje pravih vrednosti, koje će nam pomoći da gradimo pravednije društvo, utemeljeno na idejama demokratije, slobode, ljudskih prava i napretka.“

 

 
Otvorena „Naučna učionica“ na otvorenom

Gradski većnik Bojan Krstić otvorio je danas u Regionalnom centru za obrazovanje „Naučnu učionicu“ na otvorenom ,koja je deo korporativnog programa „Zajednici zajedno“ komapnije NIS .

Iz Niša je podržano sedam projekata, a jedan od projekta koji je kompanija NIS prepoznala kao dobit za lokalnu zajednicu, jeste projekt Regionalnog centra – „I Niš da ima Park znanja“.

Ovim projektom je  u dvorištu Regionalnog centra formirana Naučna učionica u u kojoj će se deci, učenicima i mladima Grada Niša na popularan način približiti naučni sadržaji. Za tu namenu,  „na otvorenom“, su instalirana nastavna sredstva i to: Paskalov tron (fakirova stolica), Arhemedova beležnica, Magnetni tunel i Galilejevo klatno.

Ove instalacije biće korišćene za  organizovanja javnih časova za decu i učenike niških predškolskih ustanova i škola.

Naučna učionica će biti dopuna radu i Naučnom klubu Centra.

Instalacije u učionici  su jedinstvene po tome što su zapravo interaktivne, jer to su instalacije kod kojih se podrazumeva neko učešće posetilaca, a ciljna grupa su učenici osnovnih i srednjih škola.

„Grad Niš će uvek sa svoje strane podržati ovakve projekte u skladu sa svojim mogućnostima i iskreno se nadam da je ovo lep početak nečeg mnogo kompleksnijeg i većeg ,gde će učenici i svi zaintetresovani pronaći svoj naučni kutak“ rekao je većnik Krstić prilikom otvaranja učionice.