Program saradnje nauke i privrede predstavljen privrednicima Niškog regiona

image_pdfimage_print
Novi program donacija za podršku inovativnim naučnoistraživačkim projektima u Srbiji predstavljen je danas privrednicima i predstavnicima naučnoistraživačke zajednice na skupu u Gradskoj kući u Nišu , u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Jug i Regionalnom privrednom komorom. Prisutnima se, u ime gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, obratio savetnik Dragoslav Pavlović.
Program saradnje nauke i privrede sprovodi Fond za inovacionu delatnost, a finansiraju ga Evropska unija, u iznosu od 2,4 miliona evra, i Republika Srbija, u iznosu od 1 milion evra. Osmišljen je uz tehničku pomoć Svetske banke, takođe iz sredstava Evropske unije.
U okviru ovog programa, Fond obezbeđuje bespovratna sredstva u iznosu do 300 000 evra po projektu, a u narednih mesec dana, tim Fonda predstaviće ga u Beogradu, Kragujevcu, Čačku, Novom Sadu i Novom Pazaru.
Za sredstva mogu konkurisati konzorcijumi od najviše pet članova sastavljeni od najmanje jednog privatnog malog, mikro ili srednjeg preduzeća osnovanog u Srbiji, sa godišnjima prihodom od najmanje 200 000 evra, i jedne javne naučnoistraživačke organizacije, takođe registrovane u Srbiji.
Program saradnje nauke i privrede jedan je od stubova na kojima počiva sveobuhvatno i dosledno zalaganje Fonda za inovacionu delatnost, njegovih partnera i Evropske unije za jačanje sektora inovacija kao jednog od kamena temeljaca domaće privrede zasnovane na znanju.
Pored ovog programa, Fond od marta 2016. godine sprovodi i pilot program za transfer tehnologije Program TTF, koji finansira EU, takođe sa ciljem da se omogući preusmeravanje znanja iz javnih akademskih naučnoistraživačkih organizacija ka potrebama privatnog sektora povezivanjem istraživača sa privrednicima. U okviru ovog programa, Fond je početkom juna 2016. potpisao ugovor o saradnji sa Univerzitetom u Nišu.
Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije od 2011. godine aktivno unapređuje veze između nauke, tehnologije i privrede i doprinosi razvoju inovativnog preduzetništva.
Delegacija Evropske unije podržava rad Fonda od njegovog osnivanja. U periodu 2011-2016. Fond je u okviru Projekta podrške inovacijama u Srbiji, finansiranom sredstvima EU u vrednosti od 8,4 miliona, dodelio finansijsku podršku za više od 50 pronalazaka razvijenih u mladim i tehnološki zrelim domaćim privatnim preduzećima.
Podrška EU se nastavlja kroz dodatna sredstva u iznosu od 4,9 miliona evra namenjenih sprovođenju Programa saradnje nauke i privrede, radu Kancelarije za transfer tehnologije u okviru Programa TTF i izradi Strategije naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije 2016-2020.
Program je otvoren za prijave, koje se mogu slati na: https://www.innovationfund.rs/CGS
 Detaljne informacije o kriterijumima podobnosti, finansiranju i rokovima nalaze se na : www.inovacionifond.rs/program-saradnje-nauke-privrede

 

Možda Vas zanima i sledeće...