“Da se ne zaboravi”

image_pdfimage_print
U Domu Vojske otvoren je izložba pod nazivom “Da se ne zaboravi” Milana Čuljića, gde fotografije i zapisi  podsećaju Nišlije na  strašne dane Nato agresije.
Ova izložba je posvećena najpre žrtvama. Međutim, i materijalna šteta bombardovanja je ogromna, a ekološke posledice se ne mogu ni sagledati jer je period raspada osiromašenog uranijuma milijarde godina. Bačeno je mnogo osiromašenog uranijuma čija se prašina diže i razilazi po celom Balkanu, rekao je član Kluba generala i admirala, genral u penziji Petar Škrbić.
Izložba slika nastala je na desetogodišnjicu početka NATO bombardovanja i obišla brojne gradove i države. Organizatori izložbe u Nišu su Klub admirala i generala i Kopnena Vojska Srbije. Izložba je otvorena na dan kada je gađano skladište Jugopetrola u Nišu. Za samo dva dana Niš će kroz izložbu moći da se priseti dana kada su bačene i kasetne bombe.
Tokom 76 dana bombardovanja, sirene za vazdušnu opasnost u Nišu oglasile su se 129 puta. Grad je bio izložen vazdušnim napadima 52 dana, pet sati i 14 minuta. Poginulo je pedeset šestoro Nišlija, povređeno više od 200. Žrtve u čitavoj Srbije su mnogo veće.
Otvaranju Izložbe slika “Da se ne zaboravi” prisustvovali su gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić i predsednici GO Medijana i Palilula, načelnik Nišavskog okruga, predsednik SG, predstavnici crkve. Nišlije će izložbu u Domu Vojske moći da vide do 15. maja.

Možda Vas zanima i sledeće...