Podrška gradonačelnika Niša premijeru Vučiću

Premijer Srbije Aleksandar Vučić svojim zalaganjem i  radom doprineo je da naša Srbija  danas beleži privredni rast, bude politički stabilna, privlači strane investicije, uspešno  savladava nagomilane probleme koje su ostavile prethodne garniture vlasti.
Naša zemlja dobila je  otvaranje poglavlja od EU , ali održava dobre  odnose  sa Rusijom  i Kinom.
Premijer Srbije se u vodećim evropskim zemljama označava kao ključ političke stabilnosti i nastavka sprovođenja započetih reformi  u svim segmentima društva.
Ali, oni koji ne žele dobro ovakvoj Srbiji spremni su  da svim sredstvima izazovu destabilizaciju  i medijskim hajkama i izmišljenim aferama ,celu zemlju dovedu u kolosek političkih sukoba  i nestabilnosti.
Uveren sam da građani Srbije prepoznaju  ko je sposoban da ih vodi putem prosperiteta, a ko fabrikuje afere i podmeće laži zarad ličnog materijalnog interesa.
Kao gradonačelnik Niša ,ali pre svega kao čovek koji voli svoju zemlju pružam apsolutnu podršku premijeru Aleksandru Vučiću i njegovoj borbi  za bolju i snažniju Srbiju i verujem da će istrajati na tom putu .
Gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić

 
Ispraćaj srpskih „plavih šlemova“

Ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba vojske Srbije general Ljubiša Diković prisustvovali su ispraćaju  pešadisjke čete i voda za zaštitu snaga Treće brigade Kopnene vojske u multinacionalnu operaciju u Liban.
Ispraćaju srpskih mirovnih snaga prisustvovao je i gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić koji je u ime Grada Niša poželeo srećan put pripadnicima vojske koji odlazeu Liban.
Ispraćaj kontigenta  priređen je u niškoj kasarni Knjaz Mihailo, a pripadnici VS će u Libanu provesti ukupno šest meseci.
Ova multinacionalna operacija UN u Republici Liban (UNIFIL) uspostavljena je Rezolucijama SB UN iz 1978. godine, a pripadnici VS započeli su učešće u toj misiji 2010. godine u okviru španskog kontigenta

 
110 godina Kola srpskih sestara u Nišu

Kolo srpskih sestara je institucija od velikog značaja, koja neguje neprolazne vrednosti našeg društva.Kolo srpskih sestara jedan je od dobitnika najveće gradske nagrade 11. Januar, a i gradski kej nosi ime ovog društva,što samo po sebi pokazuje kakav je trag kroz istoriju svojim delovanjem ostavila ova organizacija.
Istorija Kola srpskih sestra jako je bogata i slavna.Među osnivačima su mnoge plemenite majke i žene ,među kojima najpoznatija svakako čuvena slikarka Nadežda Petrović.
Gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić na svečanoj akademiji u Svetosavskom domu je rekao da „ove žene – velike u delima, a skromne u životu – pokazale su da se otadžbina ne brani samo puškama i topovima već i van bojnog polja – dobrotom i požrtvovanjem. Do tada samo majke, domaćice, uzorne i ugledne supruge – u ratnim vremenima su postajale požrtvovane bolničarke koje su negujući i previjajući ranjenike kako u Balkanskim, tako i u Prvom svetskom ratu u velikoj meri uticale na smanjenje smrtnosti od posledica ranjavanja, ali još više usled zaraznih bolesti – kolere, tifusa, boginja“.
Mesni odbor Kola srpskih sestara u Nišu osnovan je 1905. godine i radio je sve do ukidanja 1946.Zamenik episkopa niškog vladika Teodosije uručio je predsednici ovog udruženja orden Sv.Milice ,koji SPC dodeljuje za dobročiniteljski rad

 
55 godina Elektronskog fakulteta u Nišu

Nekada  je Niš s pravom nosio titulu grada elektronike,jer je pored elektronske industrije imao i zavidnu naučno-obrazovnu bazu koja i danas predstavlja reprezentativnu instituciju  i svakako  da je zadatak svih nas , a pogotovu vas sadašnjih i budućih studenata elektronike da pokušamo zajedno , da vratimo nekadašnji imidž grada.
Elektronski fakultet u Nišu danas, posle 55. godina postojanja predstavlja vrhunsku obrazovnu i naučno-istraživačku organizaciju koja je tokom više od pet decenija iznedrila veliki broj odličnih stručnjaka.
Gradonačelnik Niša prof .dr Zoran Perišić prisustvovao je svečanoj akademiji na ovom fakultetu i čestitao svim profesorima,studentima i zaposlenima ovaj vredan jubilej.
„ Upisivanjem na Elektronski fakultet studenti nisu napravili pogrešan izbor jer on predstavlja instituciju od posebnog društvenog interesa koja uspešno prati razvoj elektrotehnike i informaciono-komunikacionih tehnologija u svetu i koja predstavlja osnovu za modernu privredu u okviru tehnološkog razvoja Republike Srbije u 21. veku.
Srbiji je potrebna velika energija kojom raspolažu mladi ljudi sa znanjem i stručnošću, čime bi se mogao pokrenuti razvoj države.
Znanje naših studenata je kapital velike vrednosti koji možemo ponuditi Evropi i svetu, i to uvek imamo  na umu kada pregovaramo sa investitorima.Niš zaista ima veliku sreću da pored odličnog geografskog položaja ,poseduje i kvalifikovanu i stručnu radnu snagu.
Drago mi je što prisustvujem proslavi 55. godišnjice  Elektronskog fakulteta  ,jer sve ove godine pokazuju  Vašu  dugogodišnju predanost koja je bila generator  uspeha u radu ovog fakulteta „ rekao je gradonačelnik.

 
Prezentacija izveštaja Evropske komisije

U Gradskoj kući održana je prezentacija poslednjeg izveštaja Evropske komisije i njegovih ekonomskih aspekata.Gradonačelnik Niša porf.dr Zoran Perišić u uvodnom delu je rekao da je „na osnovu poslednjeg izveštaja Evropske komisije o napretku na  putu evropskih integracija,Srbija ostaje posvećena strateškom cilju ulaska u EU i sprovodi ambiciozni plan političkih i ekonomskih reformi.
Ovo je opšti zaključak koji stoji u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u pridruživanju EU.Srbija je pohvaljena za napredak u ekonomskim reformama, uz konstataciju da se ekonomija Srbije oporavlja od recesije, a da je zahvaljujući značajnim merama konsolidacije i boljoj naplati poreza, znatno smanjen budžetski deficit“,rekao je gradonačelnik.
Ono što je takođe apostrofirano u izveštaju je  da je potrebno  obezbediti puno poštovanje slobode medija i slobode izražavanja, naročito u pogledu transparentnosti vlasništva i finansiranja medija.
Opšti je utisak  u izveštaju  da  Komisija smatra da je Srbija ostvarila dovoljan napredak da otvori prva pregovaračka poglavlja I to je svakako dobra vest za sve građane.
Svi zainteresovani su  u Gradskoj kući imali priliku da se detaljnije upoznaju  sa ekonomskim elementima ovog izveštaja, a potom je održana i diskusija uz učešće predstavnika privrede,akademske zajednice i medija.

 
Javni poziv

Komisija za nagrade Grada Niša donela je odluku da objavi Javni poziv za dostavljanje predloga za dodelu najvišeg javnog priznanja Grada Niša nagrade ”11. JANUAR”
Nagrada ”11. JANUAR” je najviše priznanje Grada Niša koje se dodeljuje za izuzetna dostignuća koja čine doprinos afirmaciji Grada u privredi, umetnosti, nauci, medicini, arhitekturi i urbanizmu, novinarstvu, obrazovanju, sportu i drugim oblastima značajnim za Grad Niš.
Predlog za dodelu Nagrade ”11. JANUAR” može podneti svaki građanin ili pravno lice. Predlog se podnosi u pisanoj formi, sa obrazloženjem dostignuća koje se predlaže za Nagradu. Uz predlog se prilaže i dokumentacija (radna biografija kandidata, dva primerka publikovanog dela, kataloga, CD ili DVD, planovi, projekti ili odgovarajuća dokumentacija ako po prirodi stvari delo nije moguće dostaviti, kritike, stručna mišljenja i sl.). Priložena dokumentacija se nakon odlučivanja ne vraća predlagaču.
Predlozi se mogu dostaviti od 01.12.2015. godine do 15.12.2015. godine, na adresu: Skupština Grada Niša, Sekretaru Skupštine Grada, sa naznakom ”Za Komisiju za nagrade Grada Niša”, ulica Nikole Pašića broj 24, ili u elektronskoj formi na e-mail: komisije.sg@gu.ni.rs
Javni poziv

 
158.Sednica Gradskog veća

Gradsko veće jednoglasno je danas usvojilo Rešenje o prestanku važenja Rešenja o davanju saglasnosti na Program uređenja i održavanja javnih zelenih površina za 2015. godinu od strane JKP ”Gorica” Niš.Ovim programom preciznije su definisani poslovi uređenja javnih površina ,a vrednost planiranih sredstava za ovu namenu  je oko 25 miliona dinara.Istovetno je doneto Rešenje o davanju saglasnosti na Program uređenja i održavanja javnih zelenih površina za period novembar i decembar 2015. godine, JKP ”Mediana” Niš koja će ubuduće obavaljati ove poslove.
Većnici su usvojili i Rešenje o prestanku važenja Rešenja o davanju saglasnosti na Program održavanja parkovskog i dečijeg mobilijara i novogodišnje i božićne dekoracije u gradu za 2015. godinu  od strane JKP „Gorica“ Niš i ovi poslovi novim rešenjem preneti su na JKP ”Parking servis” Niš.Vrednost ovih poslova je 6 miliona i 780 hiljada dinara
Na sednici Gradskog veća je usvojeno i Rešenje o utvrđivanju visine novčanog  iznosa  nagrade „Stevan Sremac“ koja se dodeljuje za najbolju zbirku pripovedaka u prethodnoj godini.Opredeljeno je 250 hiljada dinara  neto iznosa ,koji će biti uručen pobedniku konkursa,koji pored novčanog dela dobija i povelju Grada Niša.

 

 
110. GODIŠNJICA

Povodom obeležavanja 110. Godišnjice Kola srpskih sestara, predsednik Skupštine grada prof. dr Mile Ilić, primio je predstavnice niške podružnice ove organizacije.
Kolo srpskih sestara je institucija od velikog značaja, koja neguje neprolazne vrednosti našeg društva, rekao je predsednik Ilić i dodao da će  sve gradske institucije i u buduće svesrdno nastaviti da podržavaju akcije Kola. Ova podrška nije samo na rečima, o čemu svedoči činjenica da je Kolo srpskih sestara jedan od dobitnika najveće gradske nagrade 11. Januar, kao i to da jedna ulica nosi ime ovog društva.
Inače, članice kola će u okviru obeležavanja jubileja, uz svoje redovne aktivnosti na planu negovanja običaja i očuvanja tradicionalnih vrednosti, posebnu pažnju posvetiti afirmisanju dobročinstva kroz organizovanje Okruglog stola na tu temu.

 
Saradnja pravnih fakulteta Niša i Sofije

Svi oblici saradnje visokoškolskih ustanova Niša sa školama i fakultetima susednih zemalja, prilika su za afirmaciju Niša ali i za kvalitetno stručno usavršavanje naših predavača i studenata. Ovo je istaknuto prilikom današnjeg prijema u Kabinetu predsednika Skupštine grada prof. dr Mileta Ilića za prof. dr Sašu Penova, dekana pravnog fakulteta Univerziteta Sv. Kliment Ohridski iz Sofije.
Kako je rečeno, saradnja Pravnih fakulteta Niša i Sofije, odvija se već 20 godina u kontinuitetu i to u domenu stručnih konferencija, razmene studenata i gostujućih predavača. Uz to, kroz proces digitalizacije stručnih biblioteka ova dva fakulteta, permanentno se razvija i razmena resursa materijala za izučavanje svih aspekata pravne nauke.
Ovom prilikom, predstavnici dva fakulteta posebno će razgovarati i o zajedničkim projektima, kojima će konkurisati za finansiranje iz fondova EU, rečeno je na prijemu u Kabinetu predsednika Skupštine Grada Niša.

 
Prezentacija projekta SOS Dečija sela Srbija

U Gradskoj kući u Nišu održana je prezentacija Fondacije  SOS Dečija sela Srbija,  koja je  članica Međunarodne organizacije SOS Dečijih sela i nevladina, humanitarna i neprofitna organizacija.
U Srbiji oko 700.000 ljudi, 200.000 su deca, živi ispod ili na granici siromaštva. Čak 6.000 dece bez roditeljskog staranja, smešteno je u hraniteljske porodice ili domove. Ne zna se tačan broj porodica u riziku od izdvajanja dece, odnosno bioloških porodica koje zbog raznih razloga ne mogu adekvatno da brinu o deci i obezbede im minimum nege i brige.
Često ovakve porodice namaju pristup uslugama socijalne zaštite ili ne prihvataju ovu podršku, a resursi institucija socijalne zaštite nisu uvek dovoljni da zadovolje individualne potrebe svake porodice.
Gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić rekao je da “svako dete ima pravo da živi u  porodici, uz ljubav, poštovanje i sigurnost. Moramo zajedno pomoći porodicama u nevolji,da razviju sve svoje potencijale i grade svoju budućnost”
Deca mogu razviti svoj puni potencijal ukoliko žive u podržavajućem i sigurnom porodičnom okruženju, a rad SOS Dečijih sela usmeren je ka tome da se osigura Dom pun ljubavi za svako dete.
Organizacija SOS Dečija sela u Srbiji fokusirana je na tri osnovna područja rada – Porodični model brige, Program Jačanja porodica i obrazovanje.