Čestitka povodom praznika Svete Petke

Gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić čestitao je svim građanima i organizacijama koje slave praznik posvećen Svetoj Petki. „Svim vernicima i onima koji danas slave Svetu Petku čestitam krsnu slavu sa željom da je proslave u zdravlju i veselju okruženi ljudima koje poštuju i vole.“
Sveta Petka ili Paraskeva je bila hrišćanska podvižnica iz 11. veka.
Ona beše srpskog porekla, iz imućne i veoma pobožne porodice. Imala je brata, koji se zvao Jevtimije, i koji se zamonašio veoma mlad, a kasnije bi izabran za episkopa Maditskog (989-996).
Još kao devojčica, dok je sa majkom odlazila u crkvu i čula reči Božanskog Jevanđelja: “Ko hoće za mnom da ide, neka se odreče sebe i uzme krst svoj, i za mnom da ide” (Mk. 8,34), ona svim srcem pripade Gospodu i kada odraste pridruži se plejadi blagočestivih ugodnika Božijih.
Širom naše zemlje nalazi se i veliki broj lekovitih izvora, koji su posvećeni sv. Petki. Jedan od njih je izvor sv. Petke u Kalemegdanskoj tvrđavi u Beogradu gde su njene mošti dugo vremena počivale.

 
Otvoren Dom za odrasla i starija lica “Čegarska dolina”

U Nišu je danas otvoren Dom za odrasla i starija lica “Čegraska dolina”.Gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić otvorio je ovaj objekat I poželeo direktorki i osoblju puno uspeha u radu.
“Ovaj Dom je dobio  rešenje za rad i licencu od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje,  boračka i socijalna pitanja i ubeđen sam da će njegovi korisnici biti zadovoljni kvalitetom usluga koje se pruzaju.
Želim da istaknem da nasi stariji ,bili oni roditelji ili bake I deke zaslužuju dostojanstvenu starost i svoj kutak gde ce moci  da se međusobno druže ali i pruže  puno ljubavi  svojim najmilijima i na pravi način dožive tu lepotu trećeg doba”,rekao je grdaonačelnik.
Objekat poseduje smeštajni kapacitet za oko 50 korisnika i pružaće se medicinska nega 24sata.
U sastavu stručnog tima su socijalni  radnik, lekar opšte prakse, medicinske sestre i negovateljice, kao i  ostalo pomoćno osoblje.

 
Novi bazen i mini akva park na Čairu

Na bazenima u Čairu počeli radovi na izgradnji rekreativnog otvorenog bazena sa mini akva parkom vrednosti oko 70 miliona dinara.U planu je izgradnja vodenih atrakcija i dva spiralna tobogana sa kapacitetom od oko 6000 posetilaca.Očekuje se da radovi budu završeni do aprila 2016.godine.Gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić obišao je sa saradnicima  lokaciju gde će početi izgradnja i upoznao se sa planovima i rokovima gradnje.
Od  sadržaja namenjenih posetiocima predviđena je  spora reka,vazdušni jastuci,đakuzi sedišta,vodene atrakcije(pečurke,lastin rep,idr)
Biće postavljena i 2  spiralna tobogana dužine po 60m(otvoreni i zatvoreni) i 2 prava tobogana dužine 16m.Površina bazena je oko 1700 m2  i biće nepravilnog oblika.
Kapacitet celog kompleksa otvorenih bazena  moći će da primi oko 6000 posetilaca dnevno,a  biće postavljeni i reflektori za noćne atrakcije i kupanje.
U toku je kompletna mašinska instalacija koja se povezuje na već postojeću mašinsku halu i kompenzacione bazene,kao i elektro razvod i razvod vodovoda i kanalizacije
 Filteri za prečišćavanje vode već postoje,kao i kompenzacioni bazeni i pumpe,tako da je investicija manja za tu vrednost
 Radnici Sportskog centra su napravili sistem za punjenenje bazena koji će se vršiti kao i u ostalim bazenima vodom iz drenaže koja je hemijski i bakteriološki ispravna posle tretmana u filterima , a ušteda u budžetu grada za tu namenu iznosi preko 1.000.000 na mesečnom nivou

 
55.godina Ekonomskog fakulteta u Nišu

Ekonomski fakultet u Nišu obeležio 55.godina postojanja i rada.U proteklih više od pola veka postojanja, ova visokoškolska ustanova iznedrila je veliki broj uspešnih diplomirnih ekonomista, bankara i privrednika.
 Svečana akademija povodom proslave 55. godišnjice Ekonomskog fakulteta u Nišu održana je danas u amfiteatru ovog fakulteta.
Proslavi jubileja fakulteta prisustvovao je i gradonačelnik Niša prof dr Zoran Perišić, koji je dekanu,profesorima ,studentima i svim saradnicima fakulteta čestitao ovaj vredan jubilej.

 
Otvoreni oktobarski susreti u socijalnoj zaštiti

Na pravnom fakultetu u Nišu otvoreni su tradicionalni Oktobarski susreti u socijlanoj zaštiti. Gradonačelnik Niša prof dr Zoran Perišić otvorio je ovaj skup koji posvećen zaštiti dece.
“Jedno od osnovnih prava deteta je pravo na život i razvoj. Svi oblici zloupotreba, nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja dece, kojima se ugrožavaju ili narušavaju fizički i lični integritet deteta i osujećuje optimalni razvoj, predstavljaju povrede tog osnovnog prava.
Zaštita prava podrazumeva, pre svega, raznovrsne društvene aktivnosti usmerene na sprečavanje i iskorenjivanje ovih pojava, kao i organizovanje i neposredno sprovođenje zaštitnih intervencija u konkretnim slučajevima zlostavljanja i zanemarivanja dece.
Zlostavljanje dece je pojava na koju utiču složeni spletovi uslovljavajućih faktora. Zato je potrebna višestruka i diferencirana društvena reakcija. U tom smislu, zaštita od zlostavljanja bi uključila aktivnosti više institucionalnih sistema: obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i pravosuđa. Pored toga, ovaj problem danas sve više privlači pažnju nevladinih organizacija, profesionalnih udruženja i udruženja građana.
Organi lokalne samouprave moraju aktivno biti uključeni u ovu problematiku I Grad Niš čini sve sa svoje strane da kroz medjusektorsko delovanje ,ali  I učešćem u projektima koji se odnose na zaštitu dece I uspostavljanjem ustanove Sigurne kuće pruži svoj doprinos  u zaštiti najmlađe populacije”,rekao je gradonačelnik Niša.

 

 
Prezentacija zajedničkih projekata sa policijom

Video kampanja: ZA NIŠ BEZ NASILJA.
U Nišu je danas održana prezentacija zajedničkih projekata PU Niš i Grada Niša u prisustvu ministra policije dr Nebojše Stefanovića i direktora policije Milorada Veljovića.
Ministar policije istakao je zadovoljstvo što prisustvuju početku projekata koji su vezani za bezbednost mladih, jer je to veliki izazov u današnje vreme, ne samo u Srbiji već u svim zemljama sveta. „Mladi ljudi su izloženi različitim vrstama izazova vezanih za različite kriminalne radnje, od narkotrafikinga do najnovojih vodova kriminala vezanih za upotrebu interneta.To od policije zahteva da bude efikasnija i obučenija i da se ozbiljnije i bolje priprema da bi mogla da parira ovoj vrsti kriminala“, ukazao je ministar policije. Naglasivši da Policijska upravu Nišu preduzima veliki broj aktivnosti kako bi mladim ljudima i svim drugim građanima osigurala bezbednost, Stefanović je pohvalio saradnju sa loklanom samoupravom u tom gradu i istakao da će sigurnosne kamere, koje je grad  donirao policijskoj upravi, poslužiti brže i efikasnije razotkrivanje i najtežih krivičnih dela.
“Ponosni smo na činjenicu da je Niš  drugi grad u Srbiji, posle Beograda, koji je prema zahtevu Saobraćajne policije u Nišu obezbedio savremeni tehnički sistem za vizuelno praćenje saobraćajnih prekršaja.Na raskrsnici ulica Voždove, Vojvode Mišića i Bulevara dr Zorana Đinđića, kod Crvenog pevca u Nišu, postavljene su kamere za automatsko beleženje saobraćajnih prekršaja. Krajem prošle godine sprovedena javna nabavka I izabran je najbolji punuđač sa kojim je Grad potpisao ugovor o poslovno tehničkoj saradnji. Radovi su završeni u predviđenom vremenskom roku od 45 dana” rekao je gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić  I istakao da
“danas na pomenutom potezu ukupno 12 kamera snima prekršaje u svakoj kolovoznoj traci.Vrednost tendera za nabavku i instalaciju tehničke opreme na ovoj raskrsnici bio je 6,2 miliona dinara koji je izdvojen iz budžeta Saveta za bezbednost saobraćaja, koji se finansira od naplati kazni za saobraćajne prekršaje.
Grad Niš,takođe  veoma ozbiljno pristupa   tematici vezanoj  za bezbednost mladih u gradu.
 Najpre je izrađena Strategija za bezbednost mladih Grada Nisa (tokom 2012), a potom (decembra 2013) jednoglasno usvojena od strane Skupstine Grada Nisa, cime je postala sastavni deo Strategije bezbednosti Grada Nisa.Nakon toga  formirali smo Radnu grupu za implementaciju Akcionog plana Strategije, koja je jedinstvena po svom sastavu – polovina dolazi iz javnog a druga polovina iz civilnog sektora” rekao je gradonačelnik.Posle prezentacije održan je svečani defile policijskih jedinica koji je završen druženjem sa građanima u niškoj tvrđavi.

 
Dan oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu

Polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima na Trgu kralja Milana u centru grada i u spomen-kompleksu Bubanj, obeležena je 71.godina   od oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu.
Vence su položili članovi delegacije Grada Niša na čelu sa gradonačelnikom prof.dr Zoranom Perišićem ,zatim predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Saveza boraca , Nišavskog okruga I udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.
Niš je oslobođen 14. oktobra 1944. godine kada je 22. divizija narodno-oslobodilačkog pokreta ušla u grad i s juga napala nemačke trupe.

 
Otvorena rekonstruisana toplana Jug

Ova toplana izgrađena je sada daleke 1975 godine  i sa svojom dotrajalom opremom  havarije u toplani “Jug” nisu bile retke, a dešavalo se i da potpuno ispadne iz sistema, pa je veći deo Niša  tada ostajao bez grejanja.
 Ovom rekonstrukcijom,  dobiće se toplotni izvor snage 60 megavati, novi kotlovi će smanjiti emisiju štetnih gasova, a postrojenje će biti sofisticirano i visokoautomatizovano.
Vrednost rekonstrukcije je nešto više od 2,4 miliona evra, a ovu veliku investiciju finansira nemačka razvojna banka KfNJ.
Program rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji je započeo  2000. godine i trenutno je u četvrtoj fazi. Do sada je u sistem daljinskog grejanja u Nišu uloženo nešto više od 10 miliona evra.
Učešće toplane u sve četiri faze pokazalo se kao dobra tradicija koja je doprinela unapređenju i osavremenjavanju sistema daljinskog grejanja.
Posle ove rekonstrukcije biće rešeni problemi koji su godinama uzrokovali loše grejanje u pojedinim delovima grada, dok će koristi od rekonstrukcije toplane „Jug“ biti višestruke.
Planirano je i da se uvede sistem za daljinsko praćenje i očitavanje podataka, kao i rehabilitacija manjih toplotnih izvora i njihova konverzija sa mazuta na prirodni gas.
Ono što je veoma važno je to da je ovo novo postrojenje  visoke energetske efikasnosti, tako da će njegovim puštanjem u rad i biti postignute velike uštede za grad i građane.
Ovi kotlovi imaju nisku emisiju štetnih gasova,pa ćemo imati i benefit kada je u pitanju zaštita životne sredine.

 
Obeležen dan oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu

Polaganjem venaca na spomenik Petru Bojoviću  u Nišu je danas obeležen  Dan oslobođenja  grada u Prvom svetskom ratu  1918. godine.
U ime grada vence su položili gradonačelnik prof dr Zoran Perišić,predsednik skupštine prof dr Mile Ilić i pomoćnik gradonačelnika Radan Ilić.
Gradonačelnik Perišić je ispred spomenika Vojvodi Bojoviću poručio da smo tokom svih  ratova u istoriji  imali izvanredne stratege, ali da smo nažalost mnoge bitke izgubili za stolom.Nadam se da je došlo doba da u mirnodopskim uslovima dobijamo bitke koje će voditi napretku i properitetu naše zemlje.
Na spomenik Vojvodi Petru Bojoviću vence su pored  gradske položile I brojne delegacije vojske ,policije i udruženja građana koja se bave negovanjem oslobodilačkih tradicija srpskog naroda.
Na današnji dan 1918. godine u Niš su umarširale jedinice Prve srpske armije, na čelu sa vojvodom Petrom Bojovićem. Nakon tri dana u grad su pristigle i trupe savezničkih armija.
Od jula 1914. do oktobra 1915. godine Niš je bio sedište Vlade i Narodne skupštine, ratna prestonica Srbije u Prvom svetskom ratu.
Vlada je bila smeštena u zgradi Okružnog načelstva (sadašnji Univerzitet u Nišu), a Narodna skupština je zasedala u Oficirskom domu (Dom mladih).

 
Javna rasprava o medijskim sadržajima RTS-a

U Skupštini Grada održana je javna rasprava  na  temu medijskih sadržaja RTS-a, uz učešće direktora ove medijske kuće Dragana Bujoševića I urednika programa.
Raspravi je prisustvovao I gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić.
“Od medijskih javnih servisa traži da uvažava zahteve javnosti i za svoje delovanje odgovara upravo toj javnosti, sa opštim ciljem koji se sastoji u ostvarivanju  ljudskih prava i sloboda, razmeni ideja i mišljenja, negovanju vrednosti demokratskog društva,  kao I  tolerancije i razumevanja.
Očuvanje i izražavanje kulturnog identiteta srpskog naroda i nacionalnih manjina, takođe je precizirano zakonskim rešenjima, a obavezno je i da se nacionalnim manjinama obezbedi da mogu da prate određene programske celine i na svom maternjem jeziku i pismu.
Formirane dugogodisnje navike kod prosecnog gledaoca na osnovu vecine istrazivanja govore da se u pogledu informativnih emisija najviše gledaju programi javnih medijskih servisa”,rekao je gradonačelnik Niša I istakao da smo nažalost u poslednje vreme svedoci plasiranja neprimerenih medijskih sadržaja u etar od strane privatnih televizija ,gde se po svaku cenu  emitovanjem nekvalitetnih I ponekad vulgarnih sadržaja podiže gledanost,tako da je utoliko I važnost ove rasprave veća ,jer direktno građani mogu da se uključe u kreiranje određenih medijskih sadržaja koji se emituju na programima javnog servisa ,što naravno nije slučaj kada su u pitanju privatni mediji.