Otvorena rekonstruisana toplana Jug

image_pdfimage_print
Ova toplana izgrađena je sada daleke 1975 godine  i sa svojom dotrajalom opremom  havarije u toplani “Jug” nisu bile retke, a dešavalo se i da potpuno ispadne iz sistema, pa je veći deo Niša  tada ostajao bez grejanja.
 Ovom rekonstrukcijom,  dobiće se toplotni izvor snage 60 megavati, novi kotlovi će smanjiti emisiju štetnih gasova, a postrojenje će biti sofisticirano i visokoautomatizovano.
Vrednost rekonstrukcije je nešto više od 2,4 miliona evra, a ovu veliku investiciju finansira nemačka razvojna banka KfNJ.
Program rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji je započeo  2000. godine i trenutno je u četvrtoj fazi. Do sada je u sistem daljinskog grejanja u Nišu uloženo nešto više od 10 miliona evra.
Učešće toplane u sve četiri faze pokazalo se kao dobra tradicija koja je doprinela unapređenju i osavremenjavanju sistema daljinskog grejanja.
Posle ove rekonstrukcije biće rešeni problemi koji su godinama uzrokovali loše grejanje u pojedinim delovima grada, dok će koristi od rekonstrukcije toplane „Jug“ biti višestruke.
Planirano je i da se uvede sistem za daljinsko praćenje i očitavanje podataka, kao i rehabilitacija manjih toplotnih izvora i njihova konverzija sa mazuta na prirodni gas.
Ono što je veoma važno je to da je ovo novo postrojenje  visoke energetske efikasnosti, tako da će njegovim puštanjem u rad i biti postignute velike uštede za grad i građane.
Ovi kotlovi imaju nisku emisiju štetnih gasova,pa ćemo imati i benefit kada je u pitanju zaštita životne sredine.

 

Možda Vas zanima i sledeće...