Otvoreno savetovalište za dijabetes

image_pdfimage_print

150729-dijabetes

Savetovalište za dijabetes prvo u Srbiji otvoreno je u niškom Domu zdravlja, na inicijativu Ministarstva zdravlja. Ovaj centar ima za cilj rano otkrivanje dijabetesa i smanjenje broja obolelih. U Srbiji je trenutno registrovano oko 710 hiljada dijabetičara, ali se smatra da je broj veći jer se bolest otkriva najčešće o tek kada nastupe kardiovaskularne smetnje.

U savremenoj medicini postoji potreba da se kroz uvođenje ovakvih savetovališta u zdravstveni sistem Srbije formulišu i primene što bolji standardi u pružanju medicinskih usluga građanima i da se preventivno deluje na nastanak bolesti.

U evropskim zemljama koje imaju dugu tradiciju uređenja zdravstvene zaštite, u toku poslednje decenije se uveliko primenjuje jedinstven način dijagnostikovanja, lečenja i praćenja pojedinih bolesti.

Dijabetes nastaje interakcijama različitih faktora, a pre svega genetskih faktora, faktora spoljašnje sredine i samog načina života. Hiperglikemija koja karakteriše dijabetes je posledica ili smanjene potrošnje glikoze ili njene povećane produkcije.

Sve su ovo razlozi zbog kojih dijabetes moramo shvatiti veoma ozbiljno, a ovakva savetovališta su jedan od načina da se edukacijom i prevencijom bolest drži pod kontrolom.

Promena stila života je neophodna skoro kod svih dijabetičara a odnosi se na tip ishrane, fizičku aktivnost i održavanje telesne težine u poželjnim granicama.

Možda Vas zanima i sledeće...