Muzički edikt

image_pdfimage_print

150531-muzicki-edikt

U Svetosavskom domu počeo bijenalni festival “Muzički edikt” posvećen crkvenom horskom pevanju. Danas crkveni horovi i crkveno pojanje predstavljaju neodvojivi deo istorije nacionalnog i kulturnog izgrađivanja naše zemlje, kao i duhovno i umetničko izvorište srpske moderne muzike.

Najstariji horovi u Srbiji u svojstvu kraljevskih ambasadora kulture Srbije, pevali su pred najvećim vladarima Evrope, održavali dobrotvorne koncerte, školovali talentovane muzičare i pomagali siromašne đake.

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić rekao je na otvaranju festivala da “crkveno horsko i pojačko pevanje su neodvojivi deo svakog bogosluženja, upravo zato što je njihova lepota izatkana od ljubavi Božije, čija se toplina pesmom izliva na vernike i podstiče na molitvu. Od prapočetka muzika je osnovni jezik vere. Pevati molitveno, pevati u slavu Boga, uvek je bila čast.

Niš kao rodni grad cara Konstantina, predstavlja značajno mesto na hrišćanskoj karti sveta, tačku preseka na starom rimskom putu i posebno nam je zadovoljstvo što ćemo tokom trajanja Muzičkog edikta ugostiti najreprezentativnije ansmable sveta koji učešćem na ovoj svetkovini muzike, izgrađuju specijalne veze i grade mostove prijateljstva sa našim gradom”.

Možda Vas zanima i sledeće...