Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport posetio Niš

150522-davenport

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport prisutvovao je Maturantskoj paradi u Nišu. Prethodno je u Gradskoj kući Devenporta primio zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković. Tokom razgovora bilo je reči o dosadašnjoj saradnji sa delegacijom EU u Srbiji, ali i o mogućnostima da se Grad Niš uključi u nove projekte koje finansira EU.

Među projektima koje je do sada finansirala EU ima onih koje su se sprovodili u ovom delu Srbije. Neki od njih promovisani su na Sajmu pod nazivom “Evropska unija i Srbija na delu” koji je održan u Nišu, odmah nakon parade maturanata.

Evropska unija do sada je u Srbiju uložila tri milijarde evra, a u narednih pet godina našoj zemlji pomagaće sa po 200 miliona evra godišnje rekao je šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport. On je u Nišu otvorio Sajam projekata koje je Evropska unija od 2000. godine finansirala u ovom delu Srbije.

Cilj pomoći koju EU pruža jeste olakšavanje puta Srbije ka Uniji. Pregovori o priključenju otvoreni su prošle godine a sada predstoji otvaranje poglavlja.

Kako Devenort kaže EU će do 2020. godine ulagati po 200 miliona evra godišnje. Proriteti su, dodaje, jačanje lokalne samouprave, infrastruktura, transport i energetika.

U sklopu posete Šefa delegacije EU Majkla Devenporta našem gradu u Kupina bioskopu svečano je otvoren Festival evropskog filma. Projekcije filmova se održavaju u Kupina bioskopu i sali Niškog kultrnog centra. Festival traje do 27. maja, a biće prikazano 12 filmova.
Parada maturanata

150522-maturantska-parada

Maturanti iz Niša zajedno sa svojim vršnjacima iz Srbije plesali su danas za kraj detinjstva i početak zrelosti u okviru tradicionalne “Maturantske parade”. Tačno u podne u 76 gradova u Srbiji uz zvuke kvadrila započela je ovogodišnja parada. Pored maturanata iz Srbije plesalo se i u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji.

U ime Grada Niša maturante je pozdravio zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković koji je učesnicima maturantske parade poželeo da se ostvare u životu i jednoga dana se uspešno bave pozivom za koji se osposobljavaju. Paradi je prisustvovao i šef delgacije EU u Srbiji Majkl Devenport koji je pozdravio maturante i zahvalio se na njihovom učešću na paradi tolerancije i ljubavi koja je deo velikog evropskog projekta.

Posle tradicionalnog maturantskog plesa u galeriji Srbija održan je Sajam projekata koje finansira Evropska unija – “EU i Srbija na delu”.

Događaj organizuje Delegacija Evropske unije u Srbiji, u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije Vlade Republike Srbije, Informacionim centrom EU u Beogradu i EU Info Kutkom iz Niša.

U prostoru galerije “Srbija” predstavljeni su različiti sektori koje je EU finansirala u Srbiji – zdravstvo, obrazovanje, socijalna zaštita, kultura, mediji i civilno društvo, lokalni razvoj, inovacije i konkurentnost kao i program prekogranične saradnje.