Nagrada Branko Miljković

image_pdfimage_print

150518-nagrada-branko-miljkovic

Ovogodišnji dobitnik književne nagrade Branko Miljković je Nikola Živanović, pesnik iz Kragujevca, a nagradu je dobio za zbirku pesama Karmina Gali. Tradicionalno, dobitniku je nagradu svečano uručio gradonačelnik Niša u Gradskoj kući.

Pesniku Nikoli Živanoviću svečano je uručena nagrada Branka Miljkovića. Živanović je priznanje dobio za zbirku pesama “Karmina Gali” u izdanju Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva. Nikola Živanović rođen je 19. juna 1979. u Kragujevcu. Osim pesama piše književnu kritiku, eseje i prevodi poeziju sa engleskog jezika.

Nagradu “Branko Miljković” dodeljuje Skupština grada Niša, uz pomoć Ministarstva kulture. Priznanje se dodeljuje u okviru manifestacije “Dani Branka Miljkovića”.

U konkurenciji za 44. nagradu “Branko Miljković” bilo je 150 prvih izdanja poezije objavljene na srpskom jeziku tokom 2014. godine. Osam knjiga bilo je u užoj konkurenciji a žiri je odluku o dobitniku doneo jednoglasno. Nagrada “Branko Miljković” dodeljuje se od 1971. godine, a dobitnici su bili i Oskar Davičo, Vasko Popa, Stevan Raičković, Izet Sarajlić, Rajko Petrov Nogo…

Možda Vas zanima i sledeće...