U okviru konkursa „ZAJEDNICI ZAJEDNO“ podržano 11 projekata iz Niša

U okviru javnog konkursa „Zajednici zajedno“, kompanija NIS će u 2015. godini finansirati 152 projekta, sa ciljem da se, kroz njihovu realizaciju, unaprede uslovi života u lokalnim zajednicama u kojima kompanija posluje i doprinese njihovom razvoju.

Kompanija je ove godine izdvojila 110,5 miliona dinara za realizaciju projekata na teritoriji Beograda, Novog Sada, Niša, Čačka, Pančeva, Zrenjanina, Kikinde, Novog Bečeja, Žitišta, Kanjiže i Srbobrana.

Projekte će realizovati institucije, udruženja građana, sportska i strukovna udruženja koja su se prijavila na javni konkurs NIS-a. Komisiju za odabir su činili predstavnici kompanije, lokalnih samouprava, kao i ugledne ličnosti iz lokalnih zajednica, a ove godine je, po prvi put, u izboru projekata učestvovalo i stanovništvo.

Od 1.225 prijavljenih, komisija je, prema unapred utvrđenim kriterijumima, izabrala projekte vodeći računa da budu podržane inicijative iz pet oblasti: sport, kultura, nauka, zaštita životne sredine i pomoć socijalno ugroženim grupama. Kao i u prethodnim godinama, kriterijumi za izbor su bili: značaj rešavanja problema za lokalnu zajednicu, uključenost lokalne zajednice u sve faze projekta, opravdanost budžeta u odnosu na predložene aktivnosti, relevantnost problema kojima se projekat bavi u odnosu na potrebe lokalne zajednice i usklađenost postavljenih ciljeva, predloženih aktivnosti i očekivanih rezultata.

NIS već sedmu godinu zaredom sprovodi program podrške lokalnoj zajednici. U program je do sada uloženo gotovo 800 miliona dinara i realizovano više od 600 projekata koji su pomogli razvoj lokalnih zajednica, olakšali funkcionisanje brojnih ustanova i unapredili rad kulturnih, obrazovnih i sportskih institucija.

Rok za realizaciju projekata je 31. decembar 2015. godine, a kompletni rezultati konkursa javno su objavljeni na internet adresi http://zajednicizajedno.nis.eu/izabrani-projekti.

Rezultati Konkursa za Niš:

NIŠ

Redni broj Ime aplikanta PROJEKAT Budžet za podršku RSD
1 Gimnazija „Svetozar Marković” “Putujuća laboratorija Nauk nije bauk” Prezentovanje različitih naučno-popularnih eksperimenata i interaktivnih postavki osnovnim i specijalnim školama/upoznavanje sa naučnim fenomenima i teorijama 500,000.00
2 Pozorište lutaka Niš “Pozornica – srce pozorišta”
Sanacija pozornice Pozorišta lutaka u cilju zadovoljavanja bezbednosnog, estetskog, funkcionalnog, tehničkog i umetničkog elementa
600,000.00
3 Udruženje građana za promociju obrazovanja i socijalne inkluzije „Drugačiji zajedno” Međunarodna inkluzivna manifestacija “Sport Aktivizam Bliskost Optimizam Radost”
Kulturološka razmena i socijalna inkluzija mladih sa smetnjama u razvoju kroz organizovanje kreativnih i sportskih radionica, posete znamenitostima grada i sl.
300,000.00
4 Sunce “Servis podrške za PLHIV (Osobe koje žive sa HIV-im/People living with HIV) i promocija pozitivne prevencije zdrave populacije”
Psihosocijalna podrška i pomoć osobama koje žive sa HIV-om i članovima njihove porodice kroz rad socijalnog servisa”
400,000.00
5 Anima Niš “Animacija bez granica”
Edukativni projekat međunarodnog karaktera koji ima za cilj podizanje svesti i stimulaciju mladih na kvalitetno provođenje slobodnog vremena”
300,000.00
6 Udruženje za pomoć osobama sa L.Down sindom-om Niš “Moj život-moj izbor“-boravak za punoletna lica sa smetnjama u razvoju
Program osamostaljivanja kroz Dnevni boravak za odrasla lica sa intelektualnim i mentalnim teškoćama
600,000.00
7 Gradska opština Palilula “Naše igralište”
Stvaranje igrališta za decu na prostoru gde je nekad bila divlja deponija i stvaranje veće dostupnosti sportskih i rekreativnih sadržaja
500,000.00
8 Pravi Korak “Rekreativni centar za mlade Medoševac”
Uređenje i otvaranje terena za mali fudbal, rukomet i tenis u cilju unapređenja sportske infrastrukture sela
700,000.00
9 Omladinski Edukativni Centar “Sinergija sporta i životne sredine”
Uređenje Nišavskog keja, najfrekventnije šetačke zone u gradu, postavljanje mobilijara za decu, uređenje trim staze
400,000.00
10 Folklorno društvo “Teodora” “Igra kao nova energija za uspeh”
Besplatne letnje škole folklora i nastupi u okviru institucija socijalne zaštite, uvođenje i promovisanje igre kao pokretača aktivnog života
300,000.00
11 “Elektrotehnička škola “Mija Stanimirović” “Multimedijalni HD TV studio”
Formiranje multimedijalnog centra u okviru škole koji će pratiti kulturno sportske aktivnosti i informacije od značaja za unapređivanja znanja i veština
400,000.00
      5,000,000.00Grad Niš na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

150511-sajam

Uprava za poljoprivredu i razvoj sela Grada Niša, u sradnji sa Regionalnom privrednom komorom i ove godine učestvuje na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. Na zajedničkom štandu, predstavljeni su proizvodi najreprezentativnijih proizvođača sa teritorije grada Niša. Na 82. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu koji se održava od 9. do 15. maja, okupilo se rekordnih 1.500 izlagača iz 60 zemalja. Ove godine prijatelj sajma je Italija koja predstavlja najbolje kompanije iz oblasti poljoprivredne proizvodnje. Prvi put na sajmu nastupa i jedna od najvećih kompanija iz oblasti agrobiznisa u ujedinjenim Arapskim Emiratima “Al Dahra”.

“Ovo je dobar način da se Grad Niš promoviše i bude primećen od strane izlagača i posetioca, kao dobro mesto za ulaganje potencijalnim investitorima u poljoprivrenom biznisu. Poljoprivredni sajam u Novom Sadu je vodeći sajam agrobiznisa na prostoru zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope. U sedam sajamskih dana susreću se i povezuju proizvođači, trgovci, stručnjaci, političari, poljoprivrednici, predstavnici medija i posetioci iz svih delova društvenog i poljoprivrednog sektora, rekao je resorni većnik Jovan Stojković”.