Град Ниш богатији за још један споменик

image_pdfimage_print

150509-rusi-spomenik

Испред логора Црвени крст откривен је споменик Совјетским војницима који су погинули 7. новембра 1944. године између Ниша и Алексинца, на тада већ ослобођеној територији.

Септембра 1944. године совјетска војска дошла је у Југославију. Уз помоћ ваздушних снага Совјетског савеза 14. октобра Народно-ослободилачка војска Југославије ослободила је Ниш. Међутим, 7. новембра исте године, на територији која је већ била ослобођена од фашиста, амерички авиони напали су аутоколону војске Црвене Армије између Ниша и Алексинца. У том нападу погинула су 23 руска војника. Ове информације дуго су биле непознате, али 70 година касније њима се одаје признање и у Нишу. За своју жртву добили су споменик испред логора Црвени крст. Част откривања споменика припала је ветерану Отаџбинског рата Миодрагу Тричковићу, а са њега су полетели и голубови као симбол мира.

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић рекао је да се никада не забораве жртве и славни дани борбе за слободу, раме уз раме са руским војницима. Зато, улога овог споменика је вишестурка. Да нас опомиње и буде наук будућим генерацијама колико људско безумље може отићи далеко, али и колико је велика моћ и снага слободарских народа која од вајкада бране своје територије и своју слободу.

Подизање споменика иницирале су ветеранске организације које су добиле подршку Српско-Руског хуманитарног центра, Амбасаде Руске федерације, руских компанија, организација и грађана Русије.

Након отварања спомененика, чула су се имена 23 Совјетска војника а представници града, војске, полиције, организација и грађани положили су венце, како би одали почаст жртвама.

Можда Вас занима и следеће...