Skup privrednika i naučno-istraživačkih ustanova

image_pdfimage_print

150225-privredniciNiški klaster naprednih tehnologija i USAID projekat održivog lokalnog razvoja organizovali su skup na kojem je bilo reči o značaju zajedničkog delovanja obrazovne, naučno-istraživačke i poslovne zajednice niškog regiona.

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić rekao je prilikom otvaranja da je “cilj ovakvog skupa promovisanje svesti o značaju inovacija i konkuretnosti malih i srednjih preduzeća i prvi je od četiri koji će biti održani u preostala tri velika centra u Srbiji u Kragujevcu, Novom Sadu i naravno Beogradu.

Premošćavanje jaza nauke i biznisa jedan je od ključnih zadataka ovakvih skupova, jer zvanični podaci pokazuju da je jedna od velikih slabosti kada je u pitanju nastup na inostarnom tržištu malih i srednjih preduzeća upravo slaba povezanost sa naučno-istraživačkim institucijama.

Generacija novih inovativnih projekata i jačanje istraživanja i razvoja jedan je od modela kako osvežiti saradnju nauke i biznisa uz naravno razmenu iskustava i uspešnih primera”, rekao je gradonačelnik.

Ovakvi skupovi imaju zadatak i da promovišu preduzetništvo u celini, ali i da pomognu jačanju veza između naučnih ustanova i privrednika.

Ne smemo zanemariti činjenicu da u današnjem svetu IT i visoke tehnologije predstavljaju pokretačku snagu razvoja. Naš region je označen kao regija sa inženjerskom kulturom, pa samim tim postoji ogroman potencijal i mogućnost za uspeh.

Možda Vas zanima i sledeće...