Negovanje tradicije

image_pdfimage_print

150225-negovanjetradicijeNiš je u protekle dve godine imao priliku da bude u središtu obeležavanja nekoliko veoma značajnih istorijskih datuma. Počev od obeležavanja Milanskog edikta pa do 100. godišnjice Prvog svetskog rata i donošenja „Niške deklaracije“, koje su grad Niš i njegove institucije obeležili na veoma dostojanstven način.

Ovo je istaknuto prilikom današnjeg prijema u Kabinetu predsednika Skupštine grada, prof. dr Mileta Ilića za predstavnike Društva za negovanje slobodarskih tradicija.

Poseban povod za ovaj susret jeste nedavno objavljivanje reprinta poznatog manifesta dr Arčibalda Rajsa – Čujte Srbi, koje je ovo društvo štampalo u 500 primeraka.

Manje je poznato da je dr Rajs, svoju istorijsku misiju započeo zvaničnim sastankom sa predsednikom kraljevske vlade Nikolom Pašićem upravo u Nišu, odakle je započeo obilazak delova Srbije u kojima su počinjeni ratni zločini tokom Prvog svetskog rata.

Inače, kako je rečeno ovom prilikom, poruke Arčibalda Rajsa i njegove dobronamerne kritike našeg mentaliteta, aktuelni su i danas a Društvo za negovanje slobodarskih tradicija planira da uz ovu knjigu, uskoro objavi i njegov lični dnevnik koji je vodio od dolaska u Srbiju da kraja rata novembra 1914. godine.

Možda Vas zanima i sledeće...