Skup privrednika i naučno-istraživačkih ustanova

150225-privredniciNiški klaster naprednih tehnologija i USAID projekat održivog lokalnog razvoja organizovali su skup na kojem je bilo reči o značaju zajedničkog delovanja obrazovne, naučno-istraživačke i poslovne zajednice niškog regiona.

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić rekao je prilikom otvaranja da je “cilj ovakvog skupa promovisanje svesti o značaju inovacija i konkuretnosti malih i srednjih preduzeća i prvi je od četiri koji će biti održani u preostala tri velika centra u Srbiji u Kragujevcu, Novom Sadu i naravno Beogradu.

Premošćavanje jaza nauke i biznisa jedan je od ključnih zadataka ovakvih skupova, jer zvanični podaci pokazuju da je jedna od velikih slabosti kada je u pitanju nastup na inostarnom tržištu malih i srednjih preduzeća upravo slaba povezanost sa naučno-istraživačkim institucijama.

Generacija novih inovativnih projekata i jačanje istraživanja i razvoja jedan je od modela kako osvežiti saradnju nauke i biznisa uz naravno razmenu iskustava i uspešnih primera”, rekao je gradonačelnik.

Ovakvi skupovi imaju zadatak i da promovišu preduzetništvo u celini, ali i da pomognu jačanju veza između naučnih ustanova i privrednika.

Ne smemo zanemariti činjenicu da u današnjem svetu IT i visoke tehnologije predstavljaju pokretačku snagu razvoja. Naš region je označen kao regija sa inženjerskom kulturom, pa samim tim postoji ogroman potencijal i mogućnost za uspeh.




Negovanje tradicije

150225-negovanjetradicijeNiš je u protekle dve godine imao priliku da bude u središtu obeležavanja nekoliko veoma značajnih istorijskih datuma. Počev od obeležavanja Milanskog edikta pa do 100. godišnjice Prvog svetskog rata i donošenja „Niške deklaracije“, koje su grad Niš i njegove institucije obeležili na veoma dostojanstven način.

Ovo je istaknuto prilikom današnjeg prijema u Kabinetu predsednika Skupštine grada, prof. dr Mileta Ilića za predstavnike Društva za negovanje slobodarskih tradicija.

Poseban povod za ovaj susret jeste nedavno objavljivanje reprinta poznatog manifesta dr Arčibalda Rajsa – Čujte Srbi, koje je ovo društvo štampalo u 500 primeraka.

Manje je poznato da je dr Rajs, svoju istorijsku misiju započeo zvaničnim sastankom sa predsednikom kraljevske vlade Nikolom Pašićem upravo u Nišu, odakle je započeo obilazak delova Srbije u kojima su počinjeni ratni zločini tokom Prvog svetskog rata.

Inače, kako je rečeno ovom prilikom, poruke Arčibalda Rajsa i njegove dobronamerne kritike našeg mentaliteta, aktuelni su i danas a Društvo za negovanje slobodarskih tradicija planira da uz ovu knjigu, uskoro objavi i njegov lični dnevnik koji je vodio od dolaska u Srbiju da kraja rata novembra 1914. godine.




Otvoren 11. Svetosavski sajam knjiga

150226-svsavsajam-00

U Galeriji Srbija, do 4. marta biće otvoren 11. Svetosavski sajam. Na ovogodišnjem sajmu prisutno je 50 izlagača iz Srbije.

Sajam su svečano otvorila dva doktora, doktor Perišić i poznati roker Nenad Janković alijas DR Nele Karajlić.

“Iako živimo u vreme savremenih tehnologija i kompjutera, dokaz da pisana reč nikada ne izlazi iz mode je i mnoštvo ljubitelja knjige u galeriji Srbija”, rekao je Gradonačelnik.




Dograđena škola u Mramoru

150225-desanka-maksimovic

Danas je u Mramoru svečano otvoren dograđeni deo isturenog odeljenja škole “Desanka Maksimović” iz Čokota. Od naredne školske godine osnovci iz Mramora, Mramorskog potoka i Lalinskih pojata nastavu će pohađati u dve nove učionice opremljene najsavremenijom opremom i učilima. Do sada su deca iz ovih sela od petog do osmog razreda putovala u školu do 4 km udaljenog Čokota. Ova zajednička investicija NIP-a i Grada Niša vredna je 20 miliona dinara i u mnogome će olakšati školske dane deci iz Mramora i okolnih sela.




Približava se istek roka za prijavu na NIS-ov konkurs „Zajednici zajedno“

150225-nis-zajednicizajednoKompanija NIS podseća sve građane partnerskih gradova i opština (Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kikinda, Zrenjanin, Novi Bečej, Žitište, Kanjiža , Srbobran, Čačak i Niš) da 26. februara ističe rok za prijavu na NIS-ov konkurs „Zajednici zajedno“, kojim kompanija podržava razvoj lokalnih zajednica. Svi zainteresovani mogu podneti svoje predloge putem mejla, na adresu zajednicizajedno@nis.eu ili popuniti prijavu na sajtu www.zajednicizajedno.nis.eu.

NIS je 3. februara potpisao sporazume o saradnji sa navedenim lokalnim zajednicama u Srbiji i time nastavio da podržava inicijativu lokalnog stanovništva za poboljšanje uslova života u ovim opštinama i gradovima.

Na konkurs se mogu prijaviti ustanove i neprofitna udruženja sa projektima iz oblasti sporta, kulture, nauke, zaštite životne sredine i pomoći socijalno ugroženim kategorijama. O izboru projekta će odlučivati komisija, koju će činiti predstavnici NIS-a, lokalnih vlasti, kao i lokalne ugledne ličnosti. Od ove godine, uvodi se i glasanje lokalnog stanovništva putem interneta za projekte u njihovom gradu, tj. opštini.

Konkurs „Zajednici zajedno“ osmišljen je sa ciljem unapređenja kvaliteta života u lokalnim zajednicama u kojima kompanija ostvaruje svoju poslovnu delatnost. Kroz program podrške lokalnoj zajednici, NIS je od 2009. godine pomogao realizaciju više od 600 projekata, u koje je uloženo gotovo 800 miliona dinara.

Javni konkurs „Zajednici zajedno“ je otvoren od od 5. februara do 26. februara, a rezultati će biti objavljeni do 8. maja 2015. godine.