Godišnjica „Niške deklaracije“

image_pdfimage_print

Prigodnom svečanošću ispred Oficirskog doma na keju kraj Nišave, obeležena je 100. Godišnjica donošenja „Niške deklaracije“ potpisane upravo na tom mestu u jeku Prvog svetskog rata.

niskadeklaracijaO deklaraciji i njenom istorijskom značaju bilo je reči i na skupu održanom u Velikoj sali Skupštine Grada Niša.

Ovaj dokument ima veliki istorijski značaj i, prema mišljenju većine istoričara, predstavlja nesebičan gest tadašnjih političara. Razlog za to, kako je rečeno, leži u činjenici da je deklaracijom proklamovana želja da se srpska vojska bori, ne samo za oslobođenje Srba, već i drugih jugoslovenskih naroda.

 Pozdravljajući učesnike skupa u ime Skupštine grada, njen predsednik prof. dr Mile Ilić, istakao je načela jedinstva, složnosti i vere u bolju budućnost, kao osnovne vrednosti  ovekovečene u „Niškoj deklaraciji“.

 Uz sve istorijske kontroverze, tada stvorene zajedničke države, nama ne preostaje ništa drugo, nego da makar na stogodišnjicu od objavljivanja ovog istorijskog dokumenta, na skroman, ali nedvosmislen način, iskažemo divljenje i zahvalnost za napore i žrtve koje su u periodu Prvog svetskog rata podnete za našu zemlju, rečeno je na skupu povodom 100. Godišnjice donošenja „Niške deklaracije“.

Možda Vas zanima i sledeće...