Godišnjica „Niške deklaracije“

Prigodnom svečanošću ispred Oficirskog doma na keju kraj Nišave, obeležena je 100. Godišnjica donošenja „Niške deklaracije“ potpisane upravo na tom mestu u jeku Prvog svetskog rata.

niskadeklaracijaO deklaraciji i njenom istorijskom značaju bilo je reči i na skupu održanom u Velikoj sali Skupštine Grada Niša.

Ovaj dokument ima veliki istorijski značaj i, prema mišljenju većine istoričara, predstavlja nesebičan gest tadašnjih političara. Razlog za to, kako je rečeno, leži u činjenici da je deklaracijom proklamovana želja da se srpska vojska bori, ne samo za oslobođenje Srba, već i drugih jugoslovenskih naroda.

 Pozdravljajući učesnike skupa u ime Skupštine grada, njen predsednik prof. dr Mile Ilić, istakao je načela jedinstva, složnosti i vere u bolju budućnost, kao osnovne vrednosti  ovekovečene u „Niškoj deklaraciji“.

 Uz sve istorijske kontroverze, tada stvorene zajedničke države, nama ne preostaje ništa drugo, nego da makar na stogodišnjicu od objavljivanja ovog istorijskog dokumenta, na skroman, ali nedvosmislen način, iskažemo divljenje i zahvalnost za napore i žrtve koje su u periodu Prvog svetskog rata podnete za našu zemlju, rečeno je na skupu povodom 100. Godišnjice donošenja „Niške deklaracije“.
Uskoro letovi “VIZERA” i sa niškog aerodroma

Na konferenciji za novinare u Vladi Republike Srbije najavljen je početak obavljanja letova kompanije “Vizer” sa niškog aerodroma. Avioni “Vizera” leteće u početku do švajcarskog grada Bazela, a kasnije se očekuju letovi i do drugih evropskih destinacija.

U8_2595_2183_wizzair prisustvu ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović i gradonačelnika Niša prof. dr Zorana Perišića, komercijalni ugovor o obavljanju letova potpisali su Izvršni potpredsednik kompanije “Vizer” Džon Stivenson i direktor aerodroma “Konstantin Veliki” Vladica Đurđanović. Gradonačelnik Niša istakao je da ovo uspeh tima ljudi koji je želeo da vrati sjaj gradu Nišu, sjaj koji mu pripada.

 Izvršni potpredsednik kompanije “Vizer” Džon Stivenson rekao je da je saradnja sa Gradom Nišom više nego odlična i dodao da se nada da će u budućnosti biti povećan broj letova, jer je praksa da u početku postoji samo jedna destinacija.

Letovi će početi od 3. jula sledeće godine, a cena karte u jednom pravcu biće od 2999 dinara. Avioni ka Bazelu leteće dva puta nedeljno ponedeljkom i petkom.