Niš je prvi grad u Srbiji koji je na sednici Skupštine 18.10.2013. usvojio Deklaraciju o podršci borbi protiv trgovine ljudima

image_pdfimage_print

8_2507_2094_trgovinaljudimaDanas je Dan borbe protiv trgovine ljudima. Ovaj datum po prvi put se obeležava u Srbiji nakon što je ustanovljen novembra 2013. godine u okviru rezolucije Kancelarije Ujedinjenih nacija “Poboljšanje koordinacije napora protiv trgovine ljudima”. Za prvih šest meseci ove godine podaci pokazuju da je identifikovano ukupno 86 žrtava trgovine ljudima, od čega su čak 75 njih žrtve radne eksploatacije.

Podaci pokazuju i da su policijski službenici, u istom periodu, podneli 11 krivičnih prijava zbog osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo trgovine ljudima.

Ovo je jedan od najrasprostranjenijih oblika kriminala na svetu. Dok je seksualna eksploatacija jedan od najpoznatijih oblika trgovine ljudima, brojne žrtve trpe sve posledice prinudnog rada, od kućnog ropstva do prosjačenja i trgovine organima.

Poslednjih godina sve je prisutnija interna trgovina ljudima – žrtve se vrbuju na teritoriji Srbije i ne napuštaju zemlju, već se prebacuju u druge gradove.

Jedan od glavnih ciljeva društva mora biti podizanje svesti građana o situaciji u kojoj se nalaze žrtve trgovinom ljudima i promociji njihovih prava.

Niš je prvi grad u Srbiji koji je na sednici Skupštine 18.10.2013. usvojio Deklaraciju o podršci borbi protiv trgovine ljudima, i sada je implementira kroz saradnju Grada, lokalnih institucija socijalne zaštite i organa MUP-a Srbije.

Možda Vas zanima i sledeće...