Prijem za mlade matematičare

image_pdfimage_print

8_2495_2082_matematicariJoš jednom su učenici gimnazije Svetozar Marković dostojno prezentovali svoj grad na olimpijadi matematičara u Kejptaunu u konkurenciji 560 učenika iz 101 zemlje na najprestižnijem međunarodnom matematičkom takmičenju, potvrdili visok rejting koji Srbija godinama gradi na najvećim svetskim nadmetanjima.

Najsjajnije odličje u Kejptaunu pripalo je Žarku Ranđeloviću, učeniku Gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša, dok je Anđela Šarković, takođe đak naše gimnazije osvojila srebrnu medalju.

Ovaj veliki uspeh još jednom potvrđuje da smo među najuspešnijim državama sveta u oblasti matematike. Ponovo smo bili bolji od većine evropskih zemalja i od svih država bivše Jugoslavije, a rezultatima koje su naši učenici postigli stali smo rame uz rame sa najvećim državama poput Rusije, Amerike, Kine, Singapura i Japana. Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić priredio je prijem u Gradskoj kući za uspešne matematičare i još jednom čestitao na velikom uspehu.

“Veoma smo ponosni na naše gimnazijalce. Žarko Ranđelović je ponovio uspeh sa prethodne olimpijade i sa pravom stekao status jednog od najboljih svetskih matematičara današnjice, dok je Anđela upotpunila ovaj uspeh srebrnom medaljom.

Naravno ove medalje su i plod veoma predanog i kvalitetnog rada sa učenicama u gimanaziji “Svetozar Marković” i želim ovom prilikom da odam veliko priznanje direktorki Dragojlović ali i svim profesorima, zahvaljujući čijem stručnom radu u Nišu stasavaju nove generacije izvrsnih učenika, koje već sada postižu sjajne rezultate”, rekao je gradonačelnik.

Ekipa Srbije za ovo takmičenje, od 3. do 13. jula, odabrana je posle niza takmičenja u organizaciji Društva matematičara Srbije, čiji je završni stupanj Srpska matematička olimpijada, osmišljena po ugledu na ovu međunarodnu.

Možda Vas zanima i sledeće...